Fondul Proprietatea (EL) ar putea sa faca un anunt important in urmatoarele zile referitor la negocierile pe care le poarta in privinta pachetelor de actiuni controlate la subsidiarele Electrica (EL). Negocierile cu statul roman legate de actiunile la subsidiarele Electrica intrasera pe hold de aproape un an.

“In legatura cu situatia de la Electrica, ar trebui sa informam piata despre negocieri in curand, poate chiar pana la sfarsitul acestei saptamani”, a declarat Greg Konieczny la o intalnire cu investitorii straini desfasurata la New York.

Fondul Proprietatea detine cate 22% din Electrica Distributie Muntenia Nord, Electrica Distributie Transilvania Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud si Electrica Furnizare – cele patru subsidiare ale Electrica.

Greg Konieczny afirmase anterior ca Fondul vrea sa preia 22% din actiunile Electrica in schimbul actiunilor din subsidiare. O a doua varianta inaintata de seful FP era aceea de a vinde actiunile subsidiarelor, poate chiar catre Electrica.

In vara anului trecut insa, dupa o serie de tensiuni legate de vanzarea de catre FP a unui pachet important de actiuni Romgaz (645 mil. lei) intr-o perioada apropiata IPO-ului pe care statul il facea la Electrica, negocierile cu statul roman au picat. La acel moment Konieczny declarase ca urma sa reia negocierile pentru vanzarea actiunilor la subsidiarele Electrica in lunile ce vor urma IPO-ului.

Investitor catre Greg Konieczny: Ce faceti cu actiunile Petrom?

La evenimentul “Romania Investors Days” organizat la New York de Franklin Templeton, Bursa de Valori Bucuresti si Swiss Capital, unul dintre investitorii straini prezenti i-a cerut lui Greg Konieczny sa detalieze viitorul pachetului de actiuni Petrom (SNP) detinut de FP, in contextul scaderii dramatice a petrolului din ultimul an.

“Trebuie mentionat in primul rand ca Petrom nu este doar o companie petroliera, ci are si o importanta componenta de productie a gazelor naturale, astfel ca din acest punct de vedere beneficiaza de liberalizarea pietei gazelor naturale”, a declarat Konieczny. “Legat de vanzarea actiunilor Petrom, desigur ca scaderea barilului de petrol nu ne-a ajutat, dar pietele se vor schimba si vom continua sa lucram la acest proiect. Nu avem nimic nou de anuntat in legatura cu negocierile pentru vanzarea titlurilor Petrom si ramanem la punctul de vedere exprimat inca de anul trecut – acela ca luam in considerare optiuni strategice pentru pentru o potentiala reducere a participatiilor detinute la Petrom”, a mai adaugat reprezentantul Franklin Templeton la conducerea Fondul Proprietatea.

Pretul actiunilor Petrom a fost puternic afectat de scaderea cotatiilor petrolului pe plan international pana la minimele ultimilor sase ani. Astfel, actiunile Petrom au scazut pe bursa cu 13% anul trecut si cu 10,6% in cele aproape trei luni din acest an. Petrolul Brent a scazut cu aproape 50% in ultimele 12 luni, o evolutie similara fiind notata si in dreptul barilului WTI. O parte din analistii locali anticipeaza insa ca actiunile Petrom ar putea sa inregistreze o revenire in urmatoarele luni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri