Fondul China-CEE Investment Cooperation, al carui actionar principal este Eximbank China, vede in Romania o piata cu oportunitati de investitii in diverse sectoare si discuta in prezent implicarea in proiecte din domeniul telecomunicatiilor si energiei, care s-ar putea concretiza spre finele anului.

"In perioada care a trecut de la deschiderea fondului am vazut un numar de proiecte, dintre care sunt cateva care speram sa se concretizeze catre sfarsitul anului, in sectorul telecomunicatiilor si energiei", a declarat Octavian Vidu, manager de investitii pentru Romania in cadrul CEE Equity Partners, consultantul pentru investitii al fondului, scrie Mediafax.

China-CEE Investment Cooperation este un fond de private equity inregistrat in Luxemburg, care dispune de 500 milioane de dolari pentru investitii de capital in Europa Centrala si de Est. Pana la sfarsitul anului va fi lansat sub acelasi management un al doilea fond de 1 miliard de dolari, pentru aceeasi regiune. Principalul investitor al fondului este Export Import Bank of China (Exim Bank China), care a angajat suma de 470 milioane de dolari, impreuna cu Eximbank Ungaria, care a investit 30 milioane de dolari. In plus, banca chineza pune la dispozitia managementului fondului o facilitate speciala de credit de 10 miliarde de dolari, pentru a suplimenta capacitatea investitionala a fondului.

"Fondul nostru are un interes deosebit pentru Romania, a doua piata ca marime din Europa Centrala si de Est. Am constatat ca exista un numar de oportunitati in privinta dezvoltarii infrastructurii, pentru diferite sectoare, respectiv energie sau al telecomunicatiilor. De asemenea, exista un specific al Romaniei in agricultura, unde consideram ca este interesant sectorul de insilozare. Si sectorul de petrol si gaze este un domeniu care face parte din traditia economica a Romaniei si exista noi oportunitati de dezvoltare, interesul nostru in acest caz fiind pentru transport si depozitare", a declarat Vidu. Un alt sector interesant pentru investitii este cel al transporturilor, pe segmentul intermodal, a adaugat el, precizand ca reprezentantii fondului prospecteaza piata locala inca din toamna anului 2013. China-Central and Eastern Europe Investment Cooperation Fund isi propune sa contribuie la cresterea economica a celor 16 tari din Europa Centrala si de Est. Fondul a derulat pana in prezent trei investitii in Polonia si una in Ungaria.

"Capitalul este ceea ce credem ca lipseste economiei din Romania, pentru ca intr-un final, asa cum a aratat si criza, nu se pot construi afaceri numai pe credit", a punctat Vidu. Durata unei investitii este mai lunga decat in cazul altor fonduri, tinta fiind de 5-7 ani si maximul de pana la 10 ani, potrivit sursei citate. "Valoarea de capital pe care o investim este intre 20 si 70 milioane euro si ne asteptam sa avem o structura de investitie de tip leveraged buyout, cu o contributie de credit de la bancile comerciale care sa ajute capitalul nostru sa creasca in companie", a mai spus managerul de investitii. Principalul birou al CEE Equity Partners Ltd este la Varsovia, firma avand birouri satelit la Budapesta, Bucuresti, Leeds, in care lucreaza specialisti locali in investitii. Activitatea fondurile de private equity a fost destul de redusa in ultimii ani, in 2013 investitiile realizate de acestea in Romania au fost de sub 100 de milioane de euro, nivel care s-ar putea mentine si in 2014. Printre cele mai active fonduri din Romania se numara Enterprise Investors, Oresa Ventures, Resource Partners, Abris Capital Partners sau Axxess Capital.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri