Bursa de la Bucuresti a inchis luni in crestere usoara, pe cel mai redus rulaj din peste un an si jumatate, in contextul in care marile piete de capital din Europa sunt inchise pentru sarbatorirea Pastelui catolic.

Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide zece actiuni, au avansat cu 0,4%, dupa ce in sedinta precedenta au scazut cu 1,8%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 34 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. Tranzactiile cu actiuni au totalizat doar 5,78 milioane de lei (1,3 milioane de euro), cea mai scazuta lichiditate incepand din 9 septembrie 2013, cand rulajul s-a situat la 4,77 milioane de lei.

Numai titlurile Fondul Proprietatea (FP) au trecut de pragul de 1 milion de lei in privinta rulajului, cu operatiuni de 2 milioane de lei. Cotatia FP a inchis in urcare cu 0,1% fata de ultimele schimburi de vineri. Titlurile din sectorul energetic au avut cel mai puternic impact pozitiv in piata, chiar daca rulajele nu au fost ridicate.

Astfel, actiunile OMV Petrom (SNP), a doua companie ca pondere in principalii indici ai pietei dupa Fondul Proprietatea, au avansat cu 1%, Romgaz (SNG) a urcat cu 0,7%, iar Electrica (EL) cu 1,3%. Electrica a recuperat astfel o parte a declinului puternic de vineri, cand a scazut cu 4,4%. Compania energetica a anuntat joi ca a incetat negocierile cu Fondul Proprietatea pentru preluarea participatiilor minoritare ale fondului la mai multe dintre filialele Electrica, intrucat nu s-au inteles asupra pretului.

Indicele BET NG, al sectorului energetic, a urcat cu 0,9%, iar BET FI, format din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea, a scazut cu 0,4%. SIF Transilvania (SIF3) a consemnat cel mai puternic declin, de 2,6%, dar pe un rulaj mai mic de 100.000 de lei. In scadere au inchis si SIF Moldova (SIF2), cu 0,8%, precum si SIF Banat-Crisana (SIF1), cu 0,7%.

Indicele BET BK a urcat cu 0,2%, iar BET XT a stagnat. BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea. Marile burse din Europe au fost inchise luni pentru sarbatorirea Pastelui catolic, dupa ce si vineri activitatea a fost oprita.

Sursa foto: SHutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri