SIF Banat-Crisana (SIF1) a achitat Grupului Financiar Muntenia pretul pentru achizitia a 24,98% din actiunile SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia (SIF4), si a finalizat astfel ultima etapa a preluarii companiei, proces initiat in 2013, ajungand la o detinere de 99,96%.

"SIF Banat-Crisana face cunoscut ca, in temeiul obligatiilor contractuale asumate fata de Grupul Financiar Muntenia, a achitat catre Grupul Financiar Muntenia pretul ultimei transe de actiuni (29.976 actiuni), reprezentand 24,98% din capitalul social al SAI Muntenia Invest, dobandind si proprietatea acestora conform contractului de vanzare cumparare de actiuni incheiat intre SIF Banat-Crisana si Grupul Financiar Muntenia. Ca urmare a executarii contractului, SIF Banat-Crisana detine la aceasta data 99,96% din capitalul social al SAI Muntenia Invest", se arata intr-un comunicat transmis de SIF1 Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si citat de Mediafax.

Cele doua societati au anuntat in februarie 2013 intentia SIF Banat-Crisana de a cumpara Muntenia Invest. Intelegerea a fost avizata de Consiliul Concurentei si Autoritatea de Supraveghere Financiara, iar in iulie 2013 SIF Banat-Crisana a anuntat ca preia 50,01% din actiunile Muntenia Invest pentru 8,25 milioane lei (1,86 milioane euro), la care urma sa se adauge o componenta variabila in functie de evolutia activului net.

Preluarea a fost structurata in trei etape, urmand ca pretul platit in etapele a doua si a treia sa depinda de "valoarea activului net al societatii la momentul tranzactiei", a informat la momentul respectiv SIF Banat-Crisana.

Compania a preluat in martie 2014 a doua transa de actiuni, reprerezentand 24,97% din capitalul social. In iunie 2013, SIF Muntenia avea un activ net de 1,074 miliarde lei. La sfarsitul anului 2014, SIF Muntenia avea un activ net de 1,016 miliarde de lei, in scadere cu 4,3% de la 1,061 miliarde de lei la finele anului 2013.

DIICOT a anuntat, in prima parte a lunii decembrie, ca desfasoara o ancheta privind delapidarea patrimoniului SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia (SIF4), precum si manipularea pietei de capital. Procurorii DIICOT au facut in ianuarie 31 de perchezitii si au audiat 25 de pesoane, din care cinci au fost retinute. Dragos Bilteanu, la momentul respectiv director general, presedinte si membru al CA SIF Banata-Crisana, si Najib El Lakis, membru in CA, au fost arestati preventiv in luna decembrie. De asemenea, instanta a decis cercetarea sub control judiciar a altor trei persoane care fusesera retinute in acest dosar - Adrian Victor Prodan si avocatul Nicolae Mergeani, membri in Consiliul Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia, si Stere Gardan, broker la Swiss Capital.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a retras in decembrie avizul de administrator al SIF Banat-Crisana acordat lui Dragos Billteanu, care a pierdut astfel posturile de director general, presedinte si membru al CA, si a respins solicitarea de avizare a lui Najib El Lakis pentru un post in CA, in contextul anchetei DIICOT. Din Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana au demisionat la inceputul lunii decembrie alti doi membri, Adrian Petreanu si cetateanul libanez Ali H. Lakis, fiul lui Najib El Lakis.

Pe unul din cele patru posturi vacante din CA al SIF Banat-Crisana a fost ales de actionari, la inceputul lunii martie, Bogdan Dragoi, fost consilier prezidential si fost ministru al Finantelor, restul de trei posturi ramanand neocupate.
Anterior, CA al SIF Banat-Crisana era format din Stefan Dumitru - vicepresedinte si administrator neexecutiv, Ion Stancu - administrator neexecutiv si membru al Comitetului de audit si Valentin Chiser - administrator neexecutiv si membru al Comitetului de audit.
SAI Muntenia, administratorul SIF Muntenia, este condusa de Gabriel Filimon - director general, Gheorghe Danut Porumb - director si Danut Florin Buzatu - director.

Consiliul de Administratie al SAI Muntenia este format din Gheorghe-Danut Porumb – presedinte al Consiliului de Administratie, Danut Florin Buzatu - vicepresedinte al Consiliului de Administratie, Florica Trandafir - membru, Mariana Dinu - membru si Sorin Florian Boldi - membru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri