Compania imobiliara Generalcom Bucuresti (GECM) s-a transferat miercuri de pe Rasdaq in piata AeRO, administrata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Generalcom este una dintre societatile putin tranzactionate pe bursa, dar care s-a remarcat in ultimii ani printr-o rata generoasa de distributie a profitului catre actionari.

Generalcom detine si inchiriaza un total de 22.000 mp (18.000 mp fara subsoluri) de spatii comerciale in Bucuresti. De asemenea, societatea mai detine 92.000 mp de teren in apropierea Bucurestiului. La finalul primului semestru al anului trecut, activele totale ale Generalcom erau de aproape 116 milioane lei, usor sub valoarea inregistrata la sfarsitul anului 2013.

Principalii clienti ai companiei sunt bancile, care au o pondere de 33% din cifra de afaceri, urmate de supermarketuri (22%) si firmele de jocuri de noroc (15%). Gradul de ocupare al spatiilor comerciale controlate de Generalcom ajunge in prezent la 96%.

Ne-am transferat pe AeRO pentru a avea in continuare posibilitatea de a atrage capital, dar si pentru a ramane vizibili in piata. Practic, prin listarea pe AeRO profiti de imagine fara sa investesti nimic

“Ne-am transferat pe AeRO pentru a avea in continuare posibilitatea de a atrage capital, dar si pentru a ramane vizibili in piata. Practic, prin listarea pe AeRO profiti de imagine fara sa investesti nimic. Nu a fost luata in considerare inchiderea companiei sau un proces de squeeze out (n.red. dreptul actionarului majoritar de a cumpara titlurile minoritarilor si de a-i exclude din actionariat)”, mentioneaza Catia Radulescu, directorul general al Generalcom.

Compania a fost infiintata in 1975 si a fost privatizata in 1996.

Generalcom a inregistrat in primul semestru al anului trecut o cifra de afaceri de 11 milioane lei (2,5 milioane euro), usor peste valoarea inregistrata in primul semestru din 2013. Profitul net a crescut cu aproape 5%, la 5,3 milioane lei (1,2 milioane euro). Compania nu a anuntat rezultatele financiare pe intreg anul 2014.

In ultimii ani cea mai mare parte a profitului Generalcom a fost distribuit catre actionari. Anul trecut,compania imobiliara a acordat un dividend de 0,028 lei (92% din rezultatul net). Actionarii Generalcom vor decide valoarea dividendului acordat in acest an in AGA de la sfarsitul lunii aprilie.

“Vom acorda in mod sigur dividende si in 2015 insa nu ma pot pronunta in privinta ratei de distributie”, a mentionat Catia Radulescu.

Cei mai importanti actionari ai Generalcom sunt Iberestate International, Luxembourg, cu 45,6% din titluri, si Alain Bonte, cu 36,93%. Free-float-ul companiei este de 17,47%.

Generalcom are un capital social de 32,2 milioane lei, divizat in 322,6 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 0,1 lei. Actiunile companiei cresteau cu 18,3%, pana la 0,58 lei, la scurt timp dupa transferul pe AeRO, insa evolutia avea loc in urma unei singure tranzactii cu doar o actiune GECM. Avand in vedere aceasta cotatie, Generalcom este evaluata la 187 mil. lei.

Foto: Shutterstock / office space

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri