Pretul petrolului s-a stabilizat in ultima luna, dupa ce fluctuatiile negative de pret din anul precedent au ametit investitorii. Perioada de repaus genereaza insa predictii contrare cu privire la ce urmeaza in piata aurului negru, grupul pesimistilor fiind condus de Goldman Sachs, in vreme ce gurul pietelor emergente, Mark Mobius, spune ca mizeaza pe revenirea marfurilor in perioada urmatoare.

Petrolul Brent se tranzactiona miercuri la un pret de circa 58 de dolari, adica exact cotatia inregistrata si cu o luna in urma. Barilul inregistrase recent o revenire, pe fondul unei posibile incetiniri a cresterii stocurilor in Statele Unite, insa anuntul Arabiei Saudite, potrivit caruia productia a atins un nou maxim in luna martie, a temperat optimismul din piata, astfel ca miercuri petrolul Brent scadea cu 1,3%.

Mark Mobius: Cumparati marfuri. Ma astept la o revenire in piata petrolului

Desi perspectivele din piata marfurilor nu sunt foarte pozitive, Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management, recomanda investitorilor sa se pozitioneze in piata avand in vedere o revenire pe aceasta clasa de active.

“In momentul de fata mizez pe marfuri; sunt atat de subevaluate”, a raspuns Mark Mobius unei intrebari adresata de reporterii CNBC. “Nimeni nu stie ce se va intampla in perioada urmatoare din punct de vedere al situatiei militare din Orientul Mijlociu, asa ca evolutia petrolului ramane una de urmarit. Cred ca va avea loc o revenire”, a mai adaugat cunoscutul investitor.

Petrol Brent

Pretul petrolului a fost influentat in ultimele saptamani de turbulentele din Yemen, tara aflata in anarhie dupa ce insurgentii au ocupat capitala in septembrie 2014, dar si de acceptul Iranului de a-si reduce programul nuclear. De asemenea, Institutul de Petrol American a publicat marti un sondaj potrivit caruia rezervele de titei americane au crescut 12,2 milioane de barili in ultima saptamana, insa analistii se astepta ca miercuri cifra sa fie revizuita in scadere de Administratia Americana a Informatiei in sectorul Energetic.

Goldman: Scaderea stocurilor nu va duce la o mare crestere a pretului la petrol

Scaderea stocurilor de petrol din SUA si a cheltuielilor pentru investitii (Capex) din sector ar putea sa reprezinte un impuls moderat pentru pretul petrolului pe termen scurt, insa cresterea productiei va ramane prea puternica pentru a putea vorbi de o revenire substantiala, considera analistii Goldman Sachs.

“Desi scaderea numarului platformelor petroliere din SUA a fost mai rapida decat ne asteptam, aceasta ramane insuficienta pentru a echilibra piata americana in 2016. Pretul petrolului trebuie sa ramana la un nivel redus pentru o perioada mai mare de timp astfel inca cresterea productiei in SUA sa incetineasca la un nivel suficient si sustenabil”, se mentioneaza intr-un raport al Goldman.

Analistii bancii se asteapta ca stocurile de petrol americane sa atinga un maxim in aprilie, dupa care va urma o scadere incepand cu luna mai si pana in septembrie.

Foto: Shutterstock / Oil Refinery

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri