Bursa de la Bucuresti a inchis marti in crestere, pe cel mai ridicat rulaj din ultimele doua saptamani, piata fiind sustinuta in principal de actiunile Banca Transilvania (TLV), care au atins un nou maxim record in cursul zilei, dar si de titlurile BRD - Societe Generale (BRD).

Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide zece actiuni, au avansat cu 1,1%, dupa ce vineri au urcat cu 0,6%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 34 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. Bursa de Valori Bucuresti a fost inchisa luni. Tranzactiile cu actiuni au totalizat 42,2 milioane de lei (9,6 milioane de euro), maximul ultimelor doua saptamani. Un rulaj mai ridicat a fost consemnat pe 1 aprilie, cand in piata au fost operate schimburi de 55,3 milioane de lei.

In sectorul bancar, titlurile Banca Transilvania au crescut cu 3%, la 2,46 lei/unitate, in urma unor tranzactii de 9,6 milioane de lei, suma care include si un transfer de tip deal de 351.000 lei. Pretul actiunilor bancii a crescut cu pana la 4,6% si au atins un nou maxim record, de 2,5 lei/unitate, in tranzactii perfectate in jurul orei 10:50. Precedentul maxim istoric a fost inregistrat pe 17 decembrie 2009, cand actiunile au urcat in cursul sedintei pana la 2,47 lei/unitate.

Titlurile bancii au urcat puternic in fiecare din ultimele trei sedinte de saptamana trecuta. Astfel, actiunile au urcat miercuri cu 4,6%, joi cu 3,2% si vineri cu 3,4%. Cotatia Banca Transilvania a crescut sustinut dupa ce institutia de credit a prezentat marti seara detaliile financiare prin care a preluat integral actiunile Volksbank Romania de la grupul austriac Volksbank, bancile germane DZ Bank si WGZ Bank si BPCE din Franta.

Raportat la cotatia din inchiderea sedintei de marti saptamana trecuta, cotatia bancii este in urcare cu 14,9%. Tot in sectorul bancar, actiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au crescut cu 3,3%, in urma unor transferuri de 2,75 milioane de lei.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au consemnat cel mai ridicat rulaj, de 11 milioane de lei, suma care include o operatiune pe segmentul deal de 4,3 milioane de lei. Cotatia Fondul Proprietatea a urcat cu 0,2%. Printre actiunile cu lichiditate mai ridicata s-au numarat si Electrica (EL), cu 6 milioane de lei, Romgaz (SNG), cu aproape 5 milioane de lei, precum si SIF Moldova (SIF2), cu 2,8 milioane de lei.

In sectorul energetic, BET NG a crescut cu 0,5%, la fel ca BET FI, compus din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea (FP). Indicele BET BK a crescut cu 0,8%, iar BET XT a avansat cu 1,1%. BET XT reflecta evolutia primelor 25 de companii romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni se aflau in declin pe final de sedinta, cu scaderi mai mari in sectorul bancar. Indicele FTSE 100 (Londra) a stagnat, in timp ce CAC 40 (Paris) si DAX (Frankfurt) au coborat cu 1,1%, respectiv 1,2%.

In Europa Centrala, bursa de la Praga a scazut cu 0,5%, cea de la Varsovia cu 0,3%, iar piata de capital de la Budapesta cu 1,2%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri