Federatia Patronala a Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) sustine ca distribuitorii de electricitate si gaze au investit cu 2 miliarde de lei (451,4 milioane de euro) mai mult decat erau obligati prin contractele de privatizare si cere "sa se puna punct" acuzatiilor privind nerespectarea obligatiilor.

"Aceasta este concluzia Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, prezentata intr-un raport transmis Departamentului pentru Relatia cu Parlamentul", arata ACUE intr-un comunicat.

Din ACUE fac parte companii precum E.ON Romania, GDF Suez Energy Romania, Distrigaz Sud Retele, ENEL Romania, CEZ Romania, Electrica SA, Electrica Furnizare, CONGAZ, WIEE, WIROM GAS, GAZ EST. Multe dintre aceste companii au intrat pe piata romaneasca de electricitate sau gaze naturale in urma unor privatizari ale unor societati detinute de statul roman.

Comunicatul ACUE precizeaza ca investitiile companiilor ENEL Distributie Muntenia Sud, ENEL Distributie Banat, ENEL Distributie Dobrogea, E.ON Distributie Moldova, CEZ Distributie, GDF Suez Energy Romania si E.ON Gaz Distributie pentru reabilitarea si modernizarea retelelor au totalizat aproape 6 miliarde de lei, ceea ce reprezinta o depasire cu aproape 2,1 miliarde de lei a obligatiilor asumate prin contractele de privatizare.

Astfel, in domeniul electricitatii, investitiile cumulate realizate in primii cinci ani de la privatizare au fost de peste 4,11 miliarde de lei, fata de 2,61 miliarde de lei cat ar fi trebuit sa fie investite conform obligatiilor contractuale.

In domeniul gazelor, au fost realizate investitii de 1,87 miliarde de lei, fata de cele 1,29 miliarde de lei care au fost obtinute din majorarea capitalului social pentru finantarea investitiilor cerute prin contractele de privatizare.

"Aceasta recunoastere oficiala a eforturilor investitionale sustinute realizate de catre companiile din sectorul distributiei de energie si gaze ar trebui sa puna punct acuzatiilor vehiculate in ultimii ani potrivit carora operatorii din domeniu nu si-ar fi respectat obligatiile asumate pentru perioada post-privatizare", potrivit ACUE.

Anul trecut, un vicepresedinte al ANRE afirma ca Autoritatea este "extrem de preocupata" de modul in care distribuitorii de energie respecta reglementarile intrucat a primit din ce in ce mai multe sesizari de "comportamente abuzive". El a adaugat ca ANRE vrea ca pretul energiei distribuite sa fie unul "corect", stabilit pe baze corecte si justificate.

Investitiile in retele derulate de distribuitorii si furnizorii de electricitate si gaze naturale sunt recunoscute in facturile platite de consumatori de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Federatia ACUE a fost nemultumita, la inceputul acestui an, de un ordin al ANRE prin care rata reglementata a rentabilitatii aplicata la stabilirea tarifelor pentru serviciul de distributie a energiei electrice prestat de operatorii de distributie concesionari a fosr redusa la 7,7%, de la nivelul anterior de 8,5%. Din acest motiv, o serie de companii din ACUE au decis sa se adreseze instantelor de judecata pentru anularea ordinului ANRE.

Infiintata in mai 2012, Federatia ACUE are aproximativ 25 de membri. Companiile din asociatie au un numar total de peste 20.000 de angajati si cu o cifra de afaceri anuala de peste 4 miliarde de euro.

"Sistemul energetic romanesc are o nevoie stringenta de investitii, iar companiile din domeniu isi reafirma angajamentul de a continua sa depuna eforturi sustinute pentru reabilitarea si modernizarea sistemului de distributie si cresterea sigurantei, dar si a calitatii serviciilor. Pentru ca aceste obiective sa fie indeplinite este nevoie de asigurarea unui climat economic si fiscal stabil, predictibil si prietenos, care sa ofere incredere pentru ca investitiile sa fie puse in aplicare", precizeaza ACUE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri