Cu nume importante alaturi, precum CEO-ul Raiffeisen Bank Romania - Steven Van Groningen, sau “gurul” pietelor emergente Mark Mobius, Fondul Proprietatea (FP) s-a listat miercuri pe Bursa din Londra, incercand sa faca pe plac actionarilor care l-au presat in ultimii ani pe managerul Greg Konieczny sa reduca discountul la care se tranzactioneaza actiunile FP.

In City-ul londonez, unul dintre cele mai mari centre financiare din lume, FP a devenit al cincelea cel mai mare fond de investitii inchis in functie de valoarea averii pe care o administreaza, si cel mai mare fond de pe segmentul de piata pe care s-a listat – Specialist Fund Market.

“Dupa patru ani de munca ne bucuram ca in sfarsit am ajuns la acest moment. Listarea pe Bursa din Londra ne aduce mai aproape de atingerea intregului potential pe care Fondul Proprietatea il are, dar si de reducerea discountului fata de VAN la care actiunile se tranzactioneaza”, si-a inceput discursul Sorin Mindrutescu, presedintele Consiliului Reprezentantilor FP si CEO Oracle Romania.

Cei patru ani nu au fost mentionati intamplator de catre Mindrutescu, declaratia acestuia scotand in evidenta frustrarea acumulata de administratorii Fondului in perioada 2012-2015, cand au incercat fara succes sa listeze FP pe o piata internationala. Listarea a fost amanata constant in conditiile in care Autoritatea de Supraveghere Financiara, Bursa de la Bucuresti si brokerii locali s-au temut ca transferul pe o piata internationala a FP le va afecta serios veniturile, Fondul fiind emitentul care inregistrareaza cele mai mari tranzactii in piata locala.

Listarea la Londra e ca si cand am fi castigat campionatul de fotbal in Romania iar acum jucam in grupele Ligii Campionilor; este o usurare pentru echipa noastra ca am putut realiza acest lucru si cred ca vom putea atrage noi investitii in FP – Greg Konieczny, manager Fondul Proprietatea

Temerile brokerilor locali s-au adeverit cel putin in prima zi in care Fondul Proprietatea s-a tranzactionat la Londra, investitorii straini realizand schimburi de 11 ori mai mari decat cele facute miercuri la Bucuresti. Totusi, ramane de vazut daca Fondul va continua sa inregistreze volume substantiale pe LSE, sau daca deal-urile importante din prima sedinta au reprezentat doar un eveniment de moment, asa cum de altfel s-a intamplat si in cazul listarilor secundare Romgaz si Electrica pe LSE, companii care in perioada actuala inregistreaza si zile fara nicio tranzactie in piata britanica.

“Daca discount-ul va scadea, este posibil sa facem noi investitii in Romania”

Pentru prima data in ultimii ani, Greg Konieczny, managerul FP, nu a mai exclus din start ideea realizarii unor noi investitii, insa a mentionat ca acestea ar urma sa fie facute doar daca discountul va continua sa scada dupa listarea de la Londra. Fondul nu a mai cumparat nicio actiune, cu exceptia celor proprii, in ultimii trei ani.

“Am putea sa facem noi investitii in Romania, insa conditia cheie este ca discountul sa mai scada. Politica de dividende nu intentionam sa o schimbam in urmatorii ani”, a declarat polonezul.

Intrebat daca mutarea la Londra a fost facuta si pentru a facilita vanzarile de actiuni pe care anumiti actionari straini vor sa le faca, Greg Konieczny, managerul FP, a declarat ca listarea secundara nu s-a facut pentru niciun actionar anume si a venit in conditiile in care la roadshow-urile internationale investitorii au cerut acest lucru. “Aduceti fondul intr-o piata in care suntem si o putem accesa usor si vom cumpara – acesta a fost feedback-ul pe care l-am primit in multe roadshow-uri”, a mentionat Konieczny.

De cealalta parte, Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management, a recunoscut ca listarea poate fi vazuta si ca un “liquidity event” pentru unul dintre marii actionari, precum Elliott Associates.

Va fi mai usor pentru institutionalii straini sa vanda la Londra. (…) Am vrea ca fostii proprietari sa isi mentina actiunile FP deoarece consideram ca multi au vandut prea devreme, iar acestea inca au potential", Mark Mobius, Franklin Templeton

Cifrele Fondul Proprietatea in prima zi la Londra

Putin peste 1,1% din capitalul FP s-a tranzactionat in prima zi a companiei pe Bursa din Londra (LSE), iar Fondul a fost cotat usor peste pretul stabilit in aceeasi zi pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). La inchidere, pretul unui certificat de depozit (GDR) Fondul Proprietatea era de 11,45 dolari. Fiecare GDR inglobeaza 50 de actiuni Fondul Proprietatea; luand in calcul acest lucru si un curs leu/dolar de 4.001 lei, rezulta un pret de 0,92 lei/actiune la Londra, cu 1% peste cel de 0,91 lei stabilit miercuri la Bucuresti.

Investitorii au tranzactionat pe LSE 2,86 mil. GDR-uri Fondul Proprietatea in valoare de circa 32,8 mil. dolari (131,2 mil. lei). Pentru comparatie, valoarea tranzactiilor facute ieri cu actiuni FP pe Bursa de la Bucuresti a fost de 11,8 mil. lei.

Fondul s-a listat la Londra prin intermediul GDR-urilor, aceleasi instrumente financiare folosite si in cazul listarilor pe LSE ale Electrica si Romgaz. Numarul GDR-urilor este limitat la o treime din capitalul FP, adica 4,06 miliarde de titluri ale Fondului. Reprezentantii FP nu au putut mentiona cate actiuni au fost transformate in GDR-uri inaintea listarii pe Bursa din Londra.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri