Guvernul intentioneaza sa listeze in acest an sau cel mai tarziu anul viitor, la bursele din Bucuresti si Londra, actiuni ale aeroportului international Bucuresti-Otopeni, portului Constanta, Hidroelectrica si Romtelecom, a declarat premierul Victor Ponta.

Esti interesat(a) de finantari si de piata de fuziuni si achizitii? Participa la Conferinta M&A Outlook de joi, 7 mai. Inscrie-te aici.

El a adaugat, la B1 TV, ca se poate discuta si despre vanzarea CFR Marfa, dar ca Tarom nu poate fi listata deoarece va ramane pe pierdere. Guvernul a anuntat, miercuri, ca a aprobat crearea unui colectiv de lucru operativ, insarcinand Ministerul Finantelor si Autoritatea de Supraveghere Financiara sa gestioneze coordonarea programului de listare de companii pe bursa, astfel incat noi listari sa aiba loc inca din toamna acestui an, scrie Mediafax.

Analiza portofoliului actual al statului a relevat existenta a trei categorii de societati nationale care pot contribui la cresterea lichiditatii si a volumelor de tranzactionare de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB): Societati detinute majoritar de stat si neprivatizate (ex. Hidroelectrica, Portul Constanta, Aeroporturi Bucuresti, Salrom), companii privatizate, in care statul are detineri minoritare, dar nelistate (ex. Telekom, Enel, E.ON), societati cu participarea statului, minoritara sau majoritara, si deja listate, in cazul carora poate fi majorata cota de free-float (ex. Romgaz, Nuclearelectrica, Petrom).

"Guvernul a reanalizat portofoliul de participatii ale statului la societati nationale strategice (blue chips), a identificat companiile cu cel mai mare potential de a trezi un interes ridicat din partea investitorilor romani si straini si a aprobat continuarea programului de listari in orizontul de timp 2015 – 2016, atat prin oferte publice initiale (IPO), cat si prin majorari ale cotelor de free-float pentru societati deja listate", se arata intr-un comunicat.

Executivul arata ca, potrivit celor mai recente estimari, listarea societatilor prioritare la care statul detine participatii minoritare ar putea suplimenta veniturile bugetare cu peste un miliard de euro, in timp ce listarea companiilor prioritare la care statul are si isi pastreaza participatia majoritara ar putea aduce acelor companii finantari de peste 2,2 miliarde euro necesare retehnologizarii, eficientizarii activitatii si atingerii obiectivelor strategice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri