Cea mai mare emisiune de obligatiuni municipale facuta vreodata in Romania a fost listata marti pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Primaria Bucuresti imprumutand 2,2 mld. lei (500 mil. euro)la dobanzi cuprinse intre 2,8% si 5,1%. Fondurile de investitii si bancile au cerut de doua ori mai multe titluri decat cele scoase la vanzare, in vreme ce micii investitori practic nu au putut sa subscrie avand in vedere plafonul minim de 500.000 lei pe care o persoana trebuia sa il indeplineasca.

Totusi, o serie de investitori persoane fizice au subscris in oferta, insa ponderea acestora in totalul ofertei a fost neseminificativa (sub 1% / sub 5 mil. euro alocare catre investitorii de retail).

“Avand in vedere dimensiunea emisiunii de obligatiuni, am vrut sa avem o perioada a subscrierilor cat mai scurta, lucru care nu ar fi fost posibil daca oferta era deschisa catre retail, pentru ca am fi avut nevoie de mai mult timp. A existat interes si din partea retail-ului, subscrierile find facute in special de cei care se incadreaza in categoria High Net Worth Individuals (n.red. clienti ai bancilor cu venituri ridicate)”, a declarat Mirela Ionescu, managing director, head of Capital Markets & Investment Banking in cadrul Raiffeisen, banca care a coordonat consortiul de intermediere. BT Securities a fost celalalt membru al consortiului.

Avand in vedere dimensiunea emisiunii de obligatiuni, am vrut sa avem o perioada a subscrierilor cat mai scurta, lucru care nu ar fi fost posibil daca oferta era deschisa catre retail. (...) La viitoarele emisiuni de obligatiuni vom avea in vedere sa deschidem mai mult oferta catre micii investitori - Mirela Ionescu, Raiffeisen

Piata de obligatiuni este unul dintre segmentele slab dezvoltate ale Bursei de Valori Bucuresti, investitorii romani ducand lipsa de optiuni reale de investitii sigure atunci cand piata de actiuni este in scadere.

“Investitorii din piata de capital romaneasca au in general un profil mai speculativ, asa ca obligatiunile, un instrument financiar sigur dar cu randamente reduse, nu sunt extrem de cautate. Pentru cei care vor sa aiba totusi expunere pe acest segment, cred ca cel mai natural ar fi sa intre prin intermediul fondurilor de obligatiuni. La viitoarele emisiuni de obligatiuni vom avea in vedere sa deschidem mai mult oferta catre investitorii de retail”, a mai adaugat Mirela Ionescu.

Investitorii vor putea totusi achiziona direct de pe BVB obligatiuni ale Primariei Bucuresti dupa listare, valoarea nominala a unui titlu fiind de 10.000 lei. Raiffeisen este market maker pe aceste instrumente financiare, banca urmand sa asigure o lichiditate minima de 100.000 lei la vanzare si cumparare.

Misu Negritoiu: S-au aliniat astrele ca sa avem cea mai mare oferta de obligatiuni facuta vreodata in Romania

Emisiunea de obligatiuni a Primariei Bucuresti are maturitati de 3, 5, 7 si 10 ani, si a fost facuta cu scopul refinantarii unei emisiuni anterioare de obligatiuni in valoare de 500 milioane euro, care ajunge la maturitate in luna iunie 2015. Randamentul platit pentru emisiunea cu maturitate de 3 ani este de 2,8%, pentru emisiunea cu maturitate de 5 ani este de 3,58%, pentru emisiunea cu maturitate de 7 ani este de 4,43%, in vreme ce cuponul pentru maturitatea de 10 ani este de 5,1%.

Bursa de Valori Bucuresti deschidere

“S-au aliniat toate astrele ca sa avem cea mai mare emisiune de obligatiuni facute vreodata in Romania. Prin aceasta oferta Bucurestiul a reusit sa isi refinanteze o emisiune anterioara, a reusit sa isi aplatizeze nivelul de indatorare datorita celor patru maturitati si a reusit totodata sa puna bazele unei refinantari permanente. Obligatiunile Primariei Bucuresti sunt cele mai sigure titluri romanesti, alaturi, bineinteles, de obligatiunile emise de stat”, a declarat Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Sorin Oprescu la deschiderea Bursei de Valori Bucuresti“In mod sigur vom face si alte emisiuni de obligatiuni. (...) Eu sunt relaxat si acum dupa ce am luat acesti bani, dar si in general; devin nerelaxat doar cand am discutii cu constructorii din Bucuresti", Sorin Oprescu, primar Bucuresti

Emisiunea are o valoare de 555 milioane lei (125 milioane euro) pentru fiecare maturitate, care vor ajunge la scadenta in 4 mai 2018, 4 mai 2020, 4 mai 2022 si 5 mai 2025. Prezent la deschiderea Bursei, Sorin Oprescu, primarul Bucurestiului, a declarat ca va mai apela la astfel de emisiuni si in viitor, chiar daca si creditele bancare raman o optiune.

“In mod sigur vom face si alte emisiuni de obligatiuni; astfel de emisiuni sunt binevenite, asa cum sunt de altfel si creditele bancare, atat ca in ultimii 7 ani nu am putut sa apelam la banci deoarece aveam un grad de indatorare de 78%, iar legea nu ne permite acest lucru. Eu sunt relaxat si acum dupa ce am luat acesti bani, dar si in general; devin nerelaxat doar cand am discutii cu constructorii din Bucuresti”, a declarat Sorin Oprescu.

Primarul s-a declarat multumit de interesul aratat de investitori, dar si de faptul ca dobanda medie obtinuta de municipalitate este de 3,98% la lei, ceea ce inseamna o economie la bugetul Primariei Capitalei de circa patru milioane de lei anual.

Stefan Nanu: Am vrea sa avem emisiunea de titluri de stat pentru populatie in iunie

Prezent de asemenea la evenimentul care a marcat inceperea tranzactionarii obligatiunilor Primariei Bucuresti pe BVB, Stefan Nanu, directorul Trezoreriei romane, a declarat ca institutia pe care o conduce va fi cel mai probabil urmatorul emitent de obligatiuni.

Noi vrem sa facem oferta in prima parte a anului, ne-am gandit la luna iunie, dar data exacta ramane sa o stabilim cu consortiul de intermediere pentru ca vrem sa gasim un moment de piata favorabil. Urmeaza o perioada de marketing pentru ca vrem sa atragem un numar cat mai mare si cat mai variat de investitori de retail - Stefan Nanu, director Trezoreria romana

Titlurile vor fi promovate printr-un program de marketing care va include prezentari in orasele mari, la Ministerul Finantelor si Bursa. BCR, BRD si Raiffeisen sunt bancile selectate de Trezoreria statului pentru a intermedia oferta de obligatiuni pentru populatie. Subscrierile nu vor fi taxate in niciun fel de banci, acestea urmand sa faca si market-making pe emisiune.

Dimensiunea ofertei, estimata initial la circa 100 mil. lei, va fi stabilita de Trezorerie in functie si de recomandarile celor trei banci care vor tine cont de nivelul cererii din piata.

Romania nu a mai emis titluri de stat destinate populatiei de aproape un deceniu (din 2005), de data aceasta obligatiunile urmand sa fie vandute pe Bursa de Valori Bucuresti, sau mai exact la ghiseele bancilor sau firmelor de brokeraj (in cazul in care cele trei banci vor permite acest lucru). Valoarea unui titlu va fi de 1.000 de lei pentru a se facilita achizitia acestora de catre populatia de rand.

Sursa foto: Bursa de Valori Bucuresti

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri