Polonia a devenit una dintre cele mai volatile piete de obligatiuni intre pietele emergente, din cauza alegerilor prezidentiale si a precautiei investitorilor, pe fondul semnelor de redresare economica din Europa si a apropierii majorarii dobanzilor in SUA, relateaza Bloomberg, preluat de Mediafax.

In urma cu doar doua saptamani, randamentul obligatiunilor Poloniei pe termen de 10 ani inregistra fluctuatii mai mici decat cel al titlurilor Trezoreriei Statelor Unite sau cel al obligatiunilor Japoniei. In prezent, obligatiunile Poloniei au fluctuatii mai mari decat cele ale Braziliei, Africii de Sud sau Turciei, tara cu rating junk, nerecomandat investitiilor, care urmeaza la randul ei sa organizeze alegeri in acest an.

Schimbarea scoate in evidenta miza scrutinului prezidential din Polonia, unde sustinerea de care beneficiaza actualul presedinte Bronislaw Komorowski este mai mica decat cea a contracandidatului sau Andrzej Duda, ale carui propuneri includ reducerea varstei de pensionare si impunerea unei taxe speciale bancilor si supermarketurilor. In acelasi timp, detinatorii de obligatiuni la nivel mondial sunt tot mai precauti, pe fondul redresarii economiei europene si necesitatea ca Statele Unite sa inceapa in curnd sa creasca dobanzile.

"Cresterea riscurilor politice este un factor pe care nu l-am mai vazut de mult timp. In timp ce cresterea volatilitatii este buna pentru tranzactii, riscul este destul de mare, ceea ce inseamna ca investitorii trebuie sa se limiteze la plasamente mici, deocamdata", a declarat Krzysztof Madej, director pentru operatiuni cu obligatiuni la compania Altus TFI in Varsovia.

Potrivit celor mai recente sondaje, Komorowski are in fata o lupta dificila pentru recastigarea presedintiei in scrutinul din 24 mai. Komorowski a obtinut 34% din voturile alegatorilor in primul tur de scrutin, iar contracandidatul sau Duda 35%. Ultimul sondaj de opinie arata 46% din voturi pentru Komorowski fata de 54% pentru candidatul opozitiei.

Rezultatul scrutinului va influenta sansele partidului de guvernamant Platforma Civica, in alegerile din toamna, si l-ar putea determina pe premierul Ewa Kopacz sa creasca cheltuielile, ceea ce ar avea un efect negativ asupra pietei obligatiunilor.

Un indice privind volatilitatea randamentului obligatiunilor Poloniei pe termen de 10 ani, denominate in zloti, a crescut cu peste 50% de la un minim al anului atins pe 4 mai, la 35,2 puncte. Obligatiunile Turciei cu scadenta similara au atins un nivel al indicelui de 23,3 puncte, cele ale Africii de Sud de 11,8 puncte, iar obligatiunile Braziliei 11,4 puncte. "Am asistat la o crestere puternica a volatilitatii in aceasta luna", a declarat Maciej Slomka, director la compania de brokeraj Ipopema Securities in Varsovia.

Obligatiunile guvernamentale din zona euro au crescut vineri pentru a doua zi consecutiv, unele dintre cele mai mari banci din regiune estimand ca vanzarile de pe pietele cu venituri fixe incetinesc. In ultimele trei saptamani, pietele de obligatiuni la nivel global au scazut cu peste 400 de miliarde de dolari, pe fondul cresterii cotatiilor petrolului, care s-a adaugat semnelor ca economia europeana isi revine, sporind perspectiva accelerarii inflatiei.

In primul trimestru, randamentul obligatiunilor Poloniei pe termen de 10 ani a crescut cu 0,54 puncte procentuale, la 2,85%. Spread-ul fata de obligatiunile Germaniei cu scandenta similara a crescut la 2,19 puncte procentuale, dupa ce in ianuarie se afla la 1,62 puncte procentuale, cel mai redus nivel din ultimii sase ani si jumatate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri