Ucraina este interesata sa importe gaze naturale din Romania, pentru a-si diversifica furnizorii, a declarat marti Ihor Prokopiv, presedintele companiei de transport de gaze Ukrtransgaz, relateaza Reuters, preluat de Mediafax.

"Romania cauta o piata, in timp ce gazele romanesti sunt interesante pentru noi ca mijloc de diversificare a furnizorilor", a spus Prokopiv. El a aratat ca este probabil ca Romania sa aiba disponibila in 2016 o cantitate de gaze de pana la 2 miliarde de metri cubi, pentru exporturi.

Ucraina, care obisnuia sa isi asigure aproape tot necesarul de gaze cu livrari din Rusia, a inceput sa cumpere gaze si din Uniunea Europeana, in incercarea de a reduce facturile si dependenta energetica fata de Moscova. In prezent, Ucraina cumpara 50% din gazele importate din Slovacia, Polonia si Ungaria, iar restul din Rusia, potrivit datelor Ukrtransgaz.

In luna aprilie, Ucraina a incheiat un acord interimar pentru achizitia de gaze din Rusia in urmatoarele trei luni. Potrivit acordului, Ucraina va cumpara gaze in perioada aprilie-iunie la un pret de 248 de dolari pentru o mie de metri cubi, sub pretul de 329 de dolari prevazut in acordul pentru iarna trecuta.

Romania exporta deja gaze in Republica Modova, prin conducta Iasi-Ungheni, inaugurata in luna august a anului trecut si care a fost construita cu scopul reducerii dependentei Republicii Moldova fata de livrariile de gaze rusesti. Investitia in acest tronson de conducta a fost de 26 milioane de euro, din care 7 milioane de euro au fost atrase din fonduri europene. Transgaz poate asigura un debit maxim de 60.000 metri cubi de gaz pe ora, insa conditiile tehnice si configuratia sistemului national de transport gaze din Republica Moldova limiteaza livrarile la cel mult 10.000 de metri cubi pe ora.

Pentru extinderea capacitatii de transport la 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an (171.000 metri cubi pe ora) ar fi nevoie de 110 milioane de euro. Cresterea capacitatii la 2,2 miliarde metri cubi pe an (250.000 metri cubi pe ora) ar presupune o investitie de 150 milioane de euro, potrivit estimarilor oficiale.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri