Fondul Proprietatea (FP) s-a listat cu o luna in urma pe Bursa din Londra (LSE), mutare care a dus valoarea tranzactiilor cu actiunile companiei la cote de avarie pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Brokerii inca mai spera ca evolutia este doar una de moment si, in timp, strainii se vor reintoarce in piata locala.

Managerii Fondul Proprietatea mizau pe faptul ca listarea secundara pe bursa londoneza va genera o cerere mai mare din partea investitorilor straini, care pana acum nu erau dispusi sa intre pe piata romaneasca pentru a cumpara actiunile fondului. Odata cu cresterea cererii era asteptat sa urce si pretul actiunilor FP, insa, cel putin in prima luna de cand s-a listat la Londra, cotatia Fondul Proprietatea a scazut cu 3,8%.

Strainii care tranzactionau FP s-au dus la Londra

Fondul Proprietatea s-a listat pe 29 aprilie la Londra. In luna care a trecut de la acea data si pana joi, 28 mai, rulajul FP pe Bursa de la Bucuresti a fost de 79,1 mil. lei (inclusiv deal-uri) – sau 3,95 mil. lei/zi (20 de sedinte de tranzactonare). Pentru comparatie, in luna care a precedat listarea pe LSE (30 martie - 28 aprilie) , Fondul Proprietatea a avut un rulaj de 197,2 mil. lei (9,3 mil. lei/zi) la Bucuresti.

“Este evident ca rulajele pe BVB cu actiuni Fondul Proprietatea a scazut, insa este posibil ca acesta reducere sa fie si in ton trendul general, avand in vedere ca rulajele pe BVB au scazut in ultimele doua saptamani. Mai trebuie sa tinem cont si de faptul ca inainte de listarea la Londra toata luma a vazut mutarea ca fiind ceva pozitiv pentru actiunea FP, asa ca s-a tranzactionat mai mult si actiunea a crescut anticipand evenimentul, iar acum o scadere – dupa confirmarea stirii - este oarecum normala”,spune Alin Brendea, direct general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction.

Unde s-a dus diferenta? La Londra, acolo unde investitorii au facut tranzactii de 31,5 mil. dolari (128 mil. lei) in prima luna de la listarea secundara a Fondul Proprietatea. Practic, daca ar fi sa luam in calcul si tranzactiile facute pe Bursa din Londra, FP a avut un rulaj total de 207,1 mil. lei in ultima luna, cifra aproape identica celei de 197,2 mil. lei inregistrata in luna precedenta.

Migrarea strainilor pe LSE a devenit mai evidenta dupa ce in cel mai recent raport al actionariatului Fondul Proprietatea a fost vizibila impachetarea a 22% din titlurile companiei in GDR-uri tranzactionate la Londra. De asemenea, pe BVB s-a mai facut in ultima luna un singur deal (tranzactie negociata) cu actiuni Fondul Proprietatea, acest tip de tranzactii fiind preferat de marii investitori institutionali straini.

“Dupa aceasta prima luna este posibil ca lucrurile sa se mai schimbe si o parte din rulaje sa revina. Cred ca cel mai corect ar fi sa asteptam o perioada de cel putin sase luni dupa listarea pe Bursa din Londra si daca si atunci rulajele si pretul actiunii FP vor fi in scadere, putem spune ca mutarea pe LSE a fost un esec”, mentioneaza Alin Brendea.

Sefii Fondul Proprietatea nu au ascuns niciodata faptul ca rulajul actiunilor la Londra sau Bucuresti nu a reprezentat o prioritate, tinta finala fiind reducerea discount-ului fata de valoarea activelor nete (VAN) prin cresterea cotatiei actiunilor. De altfel, inaintea listarii la Londra, Greg Konieczny, managerul Fondul Proprietatea, a mentionat ca avand in vedere exemplele altor companii care au apelat la o listare secundara, initial rulajul din piata principala tinde sa scada, iar dupa un interval de timp acesta revine la cote normale sau chiar creste in piata de origine.

Sursa grafic: Tradeville

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri