Valoarea unei obligatiuni va fi de 1.000 de lei, aceasta fiind totodata si suma minima pe care o persoana o poate subscrie. Dobanda oferita va fi cel mai probabil cuprinsa in intervalul 1,6% - 2%, maturitatea fiind de doi ani.

“Dobanda va fi stabilita in functie de rata de referinta pentru obligatiunile pe 2 ani, +/- 0,2 puncte procentuale. In prezent aceasta dobanda este de circa 1,8%. Vineri (5 iunie - n.red.) va fi publicat prospectul in care vom mentiona exact intervalul de dobanda”, a explicat Stefan Nanu, directorul Trezoreriei Statului.

  • Valoare emisiune: 100 mil. lei
  • Subscriere minima: 1.000 lei
  • Dobanda: 1,6% - 2%
  • Maturitate: 2 ani
  • Perioada subscriere: 8 – 19 iunie
  • Data alocarii: 22 iunie
  • Prima zi de tranzactionare: 26 iunie

Investitori interesati vor completa o cerere de subscriere care va fi completata cu dobanda pe care si-o doresc, insa in intervalul mentionat in prospect. Teoretic, cei care plaseaza ordine la intervalul superior de dobanda ar putea sa primeasca mai putine titluri de stat decat isi doreau, insa acest risc este relativ redus avand in vedere ca cel mai probabil interesul nu va fi atat de mare precum la ofertele de actiuni.

“Randamentul s-ar putea sa fie mai mic decat dobanda pe care anumite banci le ofera la depozite, insa este si normal sa fie asa din moment ce vorbim de titluri de stat, care sunt mult mai sigure. Avantajul consta in faptul ca investitiile in titluri de stat nu sunt impozitate, iar atunci cand o persoana vine la ghiseu sa subscrie comisioanele vor fi zero. La o eventuala vanzare pe bursa a titlurilor de stat, comisionul maxim va fi plafonat la maxim 0,1%”, a mentionat Stefan Nanu.

Bancile ofera in prezent dobanzi cuprinse intre 3,2% si 1,4% pentru depozitele in lei pe un an, media find de circa 2%.

Investitorii vor putea subscrie la oricare dintre unitatile bancilor din consortiul care intermediaza oferta - BRD, Raiffeisen si BCR. De asemenea, acestia vor putea subscrie si prin intermediul firmelor de brokeraj autorizate sa opereze pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Subscrierile nu vor fi taxate in niciun fel de banci, acestea urmand sa faca si market-making pe emisiune.

Oferta de obligatiuni va avea doua transe: prima transa se va adresa investitorilor care depun subscrieri de minim un titlu de stat si care, cumulat, nu depasesc 50 de titluri de stat (50.000 lei); a doua transa va include toate titlurile de stat subscrise care depasesc 50 de titluri.

Citeste si:

“Obiectivul este sa avem cat mai multi investitori in oferta, si nu neaparat romani cu venituri foarte mari, din acest motiv vom da prioritate maxima primei transe. Daca de exemplu ordinele din prima transa vor acoperi intreaga oferta, vom vinde toata emisiunea astfel”, a mai spus Stefan Nanu.

Valoarea totala a ofertei este de 100 mil. lei, insa daca va exista suprasubscriere suma va fi marita.

O persoana interesata sa investeasca in emisiunea de titluri a statului va avea nevoie de cel putin 1.000 de lei (valoare unui titlu). Avand in vedere ca emisiunea are o maturitate de 2 ani si presupunand dobanda va fi de 2%, iar un investitor ar cumpara titluri de 10.000 de lei, acesta ar primi in fiecare an un cupon de 2%, adica 200 lei. In cei doi ani el ar incasa 400 lei sau un randament total de 4%, la finalul perioadei el urmand sa isi incaseze si suma investita initial, cand statul rascumpara obligatiunile.

Titlurile de stat pentru populatie = un furt de lichiditate din economie

Foto: Shutterstock / Saving concept