Producatorul de lactate Albalact (ALBZ) s-a transferat ieri in piata principala a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), aceasta fiind singura companie de pe Rasdaq care a apelat la o astfel de mutare. Reprezentantii fondului RC2, cei mai mari actionari dupa familia Ciurtin, spun ca listarea este o oportunitate pentru un exit in mai multi pasi prin intermediul bursei.

“Trebuie sa facem exit-uri la o parte din investitiile noastre pe care le avem in urmatorii 2 ani. Ne gandim sa facem acest lucru si la Albalact, insa nu va fi un exit accelerat, ci mai degraba o vanzare a mai multor pachete mici de actiuni, in functie si de evolutia din piata a pretului actiunilor. Fara indoiala insa ca listarea pe BVB ofera un plus de vizibilitate si lichiditate care ne vor ajuta sa facem acest lucru”, a declarat Ion Florescu, directorul New Europe Capital, societatea care administreaza fondul de investitii Reconstruction Capital II (RC2).

Nu va fi un exit accelerat, ci mai degraba o vanzare a mai multor pachete mici de actiuni, in functie si de evolutia din piata a pretului actiunilor - Ion Florescu, New Europe Capital

RC2 controleaza 25,4% din Albalact, in vreme ce Raul Ciurtin detine indirect 42,5% din actiuni, prin doua firme inregistrate in Cipru: Crisware Holdings (26,8%) si Croniar Holdings Limited (15,6%).

La randul sau, Raul Ciurtin (foto stanga), antreprenorul din spatele Alabalact, a mentionat ca nu are in plan o vanzare de actiuni Albalact, fie ea chiar si partiala. Acesta a mentionat insa ca va folosi instrumentele specifice pietei de capital pentru a atrage finantare in urmatorii ani, pentru viitoarele proiecte ale companiei.

Cifrele Albalact si care va fi efectul reducerii TVA

Albalact vine pe piata principala a BVB cu o cifra de afaceri de 474,9 mil. lei in 2014 - mai mare cu 12% decat in anul precedent - si cu un obiectiv de crestere cu 7% a afacerilor in 2015, pana la 508,5 mil. lei. Compania si-a bugetat un profit operational (EBITDA) de 31 milioane lei pentru anul 2015.

Stephane Batoux (foto dreapta), directorul general al producatorului de lactate, spune ca reducerea TVA la alimente va influenta pozitiv vanzarile in acest an, insa impactul exact este greu de anticipat in momentul de fata.

“Cand am facut bugetul si am stabilit o tinta de crestere de 7% a afacerilor nu stiam si nu am luat in calcul reducerea TVA pentru alimente, o masura foarte buna adoptata de Guvern. Impactul va fi pozitiv; am incercat sa facem anumite scenarii in ultimele saptamani, iar in momentul de fata ne asteptam ca afacerile sa urce cu inca un punct procentual fata de estimarea initiala. Ne asteptam de asemenea ca o parte din cumparatori sa treaca de la branduri ‘economy’, precum Poiana Florilor, la branduri si produse din gama de top”, mentioneaza Stephane Batoux.

Albalact are un portofoliu de peste 150 de produse, comercializate sub cele 5 brand-uri: Zuzu, Fulga, De Albalact, Raraul si Poiana Florilor. Compania detine 99,01% din actiunile societatii Raraul din Campulung Moldovenesc.

In 2014, Albalact a finalizat investitii de aproximativ 8 milioane de euro pentru modernizarea si extinderea capacitatii de productie a fabricii de la Oiejdea, din judetul Alba.

Infiintata in anul 1971 si transformata in societate comerciala pe actiuni in 1990, Albalact a fost privatizata in 1999. In 1997, compania a fost listata in piata Rasdaq. Ieri, in prima zi de tranzactionare pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti, actiunile ALBZ au scazut cu 4,4%, pana la 0,3009 lei/unitate. Avand in vedere aceasta cotatie, producatorul de lactate este evaluat la 196,4 mil. lei.

Sursa grafic: Tradeville

Sursa foto: Compania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri