Persoanele fizice au subscris in primele 4 zile de la lansarea emisiunii de titluri de stat dedicate populatiei circa 7.000 de obligatiuni, respectiv 7% din totalul ofertei, in proportie mai mare pe transa micilor investitori, de pana la 50 de titluri/persoana, iar cei mai multi cer dobanda de 2%.

Astfel, din cele 6.938 de obligatiuni subscrise pana joi, la ora 16.00, pe transa primara (sub 50 de titluri/persoana) s-au efectuat 219 subscrieri pentru 4.433 de obligatiuni, iar pe transa secundara (peste 50 de titluri/persoana) au fost realizate 18 subscrieri pentru 2.505 titluri, potrivit Mediafax.

Valoarea obligatiunilor subscrise a ajuns la circa 6,94 milioane lei, un titlu avand pretul de 1.000 de lei. Ministerul Finantelor Publice pune la dispozitia investitorilor 100.000 de titluri, in cuantum de 100 milioane lei.

Cea mai solicitata dobanda pana la acest moment este de 2%, pentru 1.324 de obligatiuni pe transa primara si 1.750 pe cea secundara.
Pentru nivelul maxim de dobanda stabilit de Finante prin prospectul emisiunii, de 2,15%, au fost subscrise 1.045 de titluri pe transa primara si 100 de titluri pe transa secundara. Nivelul minim de dobanda, de 1,75%, a fost ales in cazul a 733 de titluri de catre investitorii mici si pentru 387 de titluri de catre cei care investesc peste 50.000 de lei.

Cele mai putine oferte au fost inregistrate pentru o dobanda de 2,05%, respectiv 70 de titluri subscrise. Persoanele fizice interesate de oferta de obligatiuni mai pot subscrie pana pe 19 iunie, iar pe 22 iunie Finantele vor stabili nivelul de dobanda la care se vor efectua subscrierile, in functie de cererea inregistrata. Intervalul de dobanda se situeaza intre 1,75% si 2,15%.

Cei care au cumparat obligatiuni le vor primi in cont numai daca oferta la care au subscris se situeaza sub dobanda finala stabilita de minister. Pentru titlurile detinute, cu o maturitate de doi ani, populatia va primi bonificatia anual, iar veniturile din dobanda sunt scutite de impozit.

In perioada 9-12 iunie, reprezentantii Ministerului Finantelor impreuna cu bancherii de la BRD, Raiffeisen si BCR, care formeaza consortiul de intermediere a primei oferte de titluri de stat destinate populatiei, prezinta programul in cadrul unui roadshow in Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca.

Pe 22 iunie va fi stabilita rata dobanzii finale si se vor face alocarile, pe 23 se va realiza tranzactia, iar pe 25 iunie cumparatorii vor avea alocate in cont titlurile achizitionate. Emisiunea de titluri de stat va fi listata la Bursa de Valori Bucuresti pe 26 iunie, cand se vor putea realiza primele tranzactii.

Oamenii pot cumpara titlurile de stat direct la ghiseul bancii, fara comision la BCR, BRD sau Raiffeisen (bancile din consortiu), prin completarea unui formular de subscriere in care opteaza pentru nivelul de dobanda din intervalul precizat si prin depunerea banilor. Plata se poate face in numerar, prin ordin de plata sau transfer bancar. Suma va fi depusa intr-un cont de titluri al bancii respective si se asteapta perioada de subscriere. Daca respectivul investitor este acceptat, va primi titlurile in proprietate la momentul decontului, insa daca nu intra in alocare, primeste banii inapoi.

Finantele au cerut bancilor din consortiu sa nu perceapa niciun comision pentru subscrierile facute de populatie in cadrul acestui program, avand in vedere randamentele reduse, si sa plafoneze comisioanele la 0,1% pentru tranzactiile de cumparare de pe piata secundara, dupa listare.

Sursa foto: Monede/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri