Producatorul de energie Hidroelectrica, aflat in insolventa, ar putea fi listat la bursa in timp ce se afla inca in insolventa, pana in luna mai a anului viitor, a declarat pentru administratorul judiciar al companiei, Remus Borza, citat de agentia Mediafax.

"Vad Hidroelectrica listata anul viitor. O sa incercam o aroganta: sa listam compania chiar si in insolventa, daca nu va iesi pana la anul, in mai. Si urmarim acest obiectiv, ca in luna mai sa avem Hidroelectrica pe bursa, peste noua luni", a afirmat Borza.

Listarea va avea loc prin lansarea la tranzactionare a 15% din actiuni.

Ministerul Economiei detine 80% din capitalul companiei, iar Fondul Proprietatea (FP) restul de 20%.
In ceea ce priveste rezultatele din primele cinci luni din acest an, Hidroelectrica a inregistrat un profit istoric de 625 milioane lei, cu 150 milioane lei mai mult decat in perioada simiara din 2014. Productia din primele cinci luni se ridica la 8,3 TWh, cu 1,1 TWh mai mult decat in aceeasi perioada a anului anterior, afirma Borza.

"Din pacate am intrat in seceta, intr-un regim hidrologic si fluviometric mai prost decat anul trecut, avem prognoze de hidraulicitate aferenta lunilor iunie, iulie, august care dau debite pe toate raurile inferioare, inclusiv pentru Dunare, mai mici decat mediile multianuale. In tara, sute de hectare sunt compromise din cauza secetei", a mentionat Borza.

Hidroelectrica, buget de investitii de 1,3 mld. euro in urmatorii cinci ani

In urmatorii cinci ani, compania si-a planificat un program de investitii de 1,3 miliarde euro, respectiv 280 milioane euro pe an. Cea mai mare parte, de 450 milioane euro, va merge in fiinalizarea unor investitii privind punerea in functiune a unor capacitati noi de productie energie electrica, la Racovita, Bretea, Rastolita, Siriu-Surduc, Dumitra-Bumbesti.

Planul de investitii mai include alocarea a 300 milioane euro in retehnologizarile a patru hidrocentrale de mare capacitate, respectiv Stejaru (210 MW), Vidraru (220 MW), Raul Mare Retezat (335 MW) si Mariselu (220 MW), precum si in modernizari de hidroagregate. Alte 240 milioane euro vor fi alocate pentru lucrari de mentenanta cu capitalizare, iar cu 300 milioane euro Hidroelectrica va cumpara parcuri eoliene sau fotovoltaice.

"Negociem cu mai multe companii. Vom cumpara parc gata facut. E posibil sa il avem pana la sfarsitul anului", a spus Borza.

Administratorul judiciar a afirmat ca Hidroelectrica s-a transformat din cea mai indatorata companie din Romania, avand de rambursat 1,2 miliarde euro in 2012, in cea mai profitabila companie locala.

"Acum are mai putin de 130 milioane euro datorii. Pe 20 iunie se plateste ultima transa din planul de reorganizare, a 24-a. Practic nivelul datoriilor va fi sub 110 milioane euro si reprezinta doar rate din linii de credit scadente in 2016-2017. In ultimele doua exercitii financiare anterior deschiderii procedurii de insolventa, Hidroelectrica a consemnat rezultate negative, 170 milioane euro pierdere, pentru ca apoi, in 2013 si 2014 sa consemneze profit, un rezultat record de aproape 500 milioane euro cumulat", a mai spus Borza.

In urma cu doua saptamani, premierul Victor Ponta si-a exprimat nemultumirea cu privire la faptul ca Tribunalul Bucuresti, unde este judecata iesirea din insolventa a Hidrolectrica, emite cate un singur termen de judecata pe luna, aratand ca astfel compania va putea iesi din insolventa si va fi listata abia anul viitor.

Premierul Ponta a aratat ca i-a cerut ministerului Justitiei sa faca diligentele necesare pe langa instanta pentru a vedea daca pot fi emise termene mai scurte in acest caz, pentru ca societatea sa poata iesi mai rapid din insolventa.

"E o mare pierdere pentru Romania cand cea mai profitabila companie din energie sta prinsa in procese de ani de zile din cauza unor baieti destepti si din cauza unor firme, care sigur nu au mai putut sa o devalizeze, dar nici nu o lasa sa traiasca. Impreuna cu ministrul Justitiei, am rugat conducerea Tribunalului Bucuresti daca poate gasi o procedura prin care sa decida mai repede, sa putem sa scoatem Hidroelectrica din insolventa si cred ca listarea Hidroelectrica va fi un succes mai mare decat cele pe care le-am avut pana acum cu Romgaz, cu Transgaz, cu toate celelalte", a spus Ponta.

Borza a declarat la finele lunii mai ca Hidroelectrica nu va iesi din insolventa in acest an, asa cum era anticipat initial, din cauza duratei mari a proceselor aflate in derulare.

In 2014 productia companiei s-a ridicat la 18,4 TWh, iar profitul net realizat a fost de 1,2 miliarde lei. Comparativ, in 2010, compania a inregistrat cel de-al doilea record din istoria sa privind productia, de 19,8 TWh, insa la un profit de 292 milioane lei, de patru ori mai mic decat in 2014. In 2005 s-a consemnat cea mai mare productie, de peste 20 TWh.

Hidroelectrica este cel mai ieftin producator de energie din Romania. Compania se afla pentru a doua oara in insolventa din februarie 2014, prima procedura de reorganizare avand loc in perioada iunie 2012 - iunie 2013.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri