Cu un sector al fondurilor de pensii pe jumatate nationalizat si fara prea mari sperante in privinta viitoarelor privatizari, sefii Bursei din Varsovia (WSE) au iesit la vanatoare de companii straine in regiune, incercand sa le atraga in piata de capital poloneza. Acestia se lupta totodata sa isi pastreze campionii nationali, recenta listare la Londra a Stock Spirits Group, cel mai mare producator de votca polonez, fiind considerata o “umilinta nationala”.

Bursa din Varsovia are in prezent 63 de companii straine listate in propria piata. Majoritatea acestor societati sunt din Europa Centrala si de Est, insa exista si cazuri de companii din Germania, SUA sau chiar si China care au ales piata poloneza.

Care este poate singura veste buna pentru Bursa de Valori Bucuresti? Polonezii nu au ajuns inca sa discute cu societatile si companiile romanesti… dar acest lucru spera sa il “remedieze” cat mai curand.

“In ziua de astazi privatizarile in Polonia se apropie de sfarsit, dupa ce in trecut au reprezentat cel mai important element pentru dezvoltarea pietei de capital si a economiei poloneze. Acum vrem sa fim prima alegere ca piata pentru companiile din ECE care vor sa se listeze”, si-a inceput discursul in fata mai multor ziaristi din regiune, Pawel Tamborski, CEO-ul Bursei din Varsovia.

Suntem in discutii cu mai multe companii din tari precum Cehia, Slovenia sau Ungaria despre o listare la Varsovia. Romania? Nu am ajuns inca sa vorbim cu companiile in Bucuresti, insa planuim sa facem si acest lucru in viitor - Grzegorz Zawada, vicepresedinte al WSE

Polonezii au organizat miercuri cea de-a cincea editie a Warsaw Capital Market Summit, eveniment la care au fost prezenti peste 300 de investitori, bancheri si brokeri din regiune.

Cel mai mare producator de votca din Polonia ales sa se listeze la Londra, lucru pe care eu si altii il consideram un fel de umilinta nationala. Cand ii vorbesc sefului LSE despre asta imi spuna sa stau linistit, pentru ca si Manchester United e listat pe Bursa din New York

Desi incearca sa atraga companii straine pe WSE, polonezii au ratat si ei, la randul lor, listarea pe propria bursa a celui mai mare producator local de votca si bauturi alcoolice, Stock Spirits Group, si spera sa evite astfel de situatii in viitor. Compania s-a listat pe Bursa din Londra (LSE) la sfarsitul lui 2013, in urma unui IPO de 760 mil. dolari.

“Polonia se mandreste cu propria productie de votca; probabil suntem pe locul al doilea in Europa, dupa Rusia. Cu toate acestea, cel mai mare producator din tara a ales sa se listeze la Londra, lucru pe care eu si altii il consideram un fel de umilinta nationala. Cand ii vorbesc sefului LSE despre asta imi spuna sa stau linistit, pentru ca si Manchester United (n.red. cel mai mare club de fotbal englez) e listat pe Bursa din New York”, spune Pawel Tamborski.

In Romania, cel mai cunoscut caz similar este al companiei farmaceutice A&D Pharma, care in 2007 s-a listat pe Bursa din Londra. La acel moment A&D Pharma era evaluata la 400 mil. euro, insa in 2011 compania s-a delistat avand o capitalizare de 190 mil. euro. Retragerea de la tranzactionare a venit in contextul in care compania farmaceutica generase un interes foarte scazut pe LSE. In ultimii ani Romgaz, Electrica si, mai nou, Fondul Proprietatea au facut listari secundare pe Bursa din Londra, o parte din tranzactiile de pe BVB migrand in piata engleza.

Polonezii au mai ratat recent listarea operatorului maghiar de linii aeriene low-cost Wizz Air, care a ales de asemenea Bursa din Londra in detrimentul celei din Varsovia.

Cu tranzactii de 208 mil. euro/zi, polonezii se plang de rulaje: “Vrem lichiditate, lichiditate, lichiditate”

Sectorul fondurilor de pensii private din Polonia a fost reformat anul trecut, 51,5% din activele acestora fiind transferate catre o institutie de stat. Ca urmare, cererea de actiuni din piata s-a redus, iar perceptia investitorilor straini a fost in general una mai degraba negativa. De asemena, in acest an sunt asteptate unele dintre ultimele privatizari prin intermediul bursei realizate de statul polonez, dupa mai bine de zece ani in care acest flux de noi companii a sustinut dezvoltarea WSE.

In aceste conditii oficialii pietei din Varsovia spun ca principalul obiectiv pe care il au in viitor este cresterea lichiditatii pietei (in prezent 208 mil. euro/ zi incluzand IPO-urile), o declaratie ce poate parea cel putin ciudata privita prin prisma romaneasca a unui rulaj bursier zilnic de circa 6-7 mil. euro.

Vrem lichiditate, lichiditate, lichiditate’ - asta este tot ce ne spun investitorii straini cu care vorbim. Lichiditatea este problema cheia pe care trebuie sa o rezolvam

“’Incertitudinea cu privire la viitorul sistemului polonez de pensii a adus o oarecare ‘liniste’ a tranzactiilor anul trecut pe WSE. Lucrurile nu stau insa atat de rau pe cat cred multi; reforma pensiilor a stricat mai degraba imaginea internationala a Poloniei, iar acum petrecem mult timp incercand sa convingem investitorii ca tara noastra s-a intors din nou in joc”, afirma Pawel Tamborski.

Pentru a rezista in fata competitiei tot mai puternice a pietelor dezvoltate, tarile din Europa Centrala si de Est ar trebui sa se concentreze pe marirea ponderilor pe care le au in indicii globali, subliniaza Tim Umberger, senior advisor in cadrul administratorului suedez de fonduri de investitii East Capital. “Multi bani s-au dus recent in fondurile globale de investitii. Din acest motiv este foarte important ca tarile din ECE sa isi mareasca cotele pe care le au in indicii globali pentru a putea atrage atentia investitorilor straini”, a concluzionat reprezentantul East Capital.

Bursa de Valori Bucuresti nu a fost inclusa anul acesta pe lista scurta a tarilor pe care MSCI le are in vedere pentru un upgrade la statutul de piata emergenta. Aderarea la statutul de piata emergenta si atragerea banilor fondurilor de investitii care fac plasamente in aceste tari este obiectivul declarat al conducerii BVB.

Foto: Shutterstock / Varsovia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri