Daca aveti economii in euro si va nemultumesc dobanzile infime acordate de banci, puteti incerca investitiile in fondurile mutuale denominate in euro, cu plasamente in obligatiuni si instrumente cu venit fix. Cateva dintre acestea au avut performante spectaculoase si, chiar cele mai putin performante, au batut de 5 ori dobanzile la depozitele in moneda europeana. Atentie, insa, riscurile unor astfel de fonduri nu sunt chiar scazute, cu toate ca plasamentele se fac preponderent in instrumente cu venit fix.

Potrivit datelor BNR, dobanzile medii la depozitele in euro pentru populatie au scazut semnificativ in ultimul an, pana la 1,3%, ceea ce descurajeaza mult economisirea in moneda europeana.

De aceea, daca vreti sa va diversificati investitiile, merita sa plasati o parte din bani in unele dintre fondurile de mai jos. Va propunem un top al celor mai bune sapte randamente pe care fondurile deschise de investitii din categoria celor de obligatiuni si cu venit fix, denominate in euro, le-au avut in ultimul an.

Denumirea fondului Grad de risc Randamentul Valoare activ net Valoarea fondului
Pioneer Funds - Strategic Income Moderat 26% 9,7 euro 4,05 miliarde euro
Pioneer Funds - Emerging Markets Bond Moderat 26% 14,4 euro 2,46 miliarde euro
Raiffeisen Global Rent Moderat 11% 55,41 euro 502 milioane euro
Pioneer Funds - Euro bond Moderat 9,6% 10,3 euro 3,14 miliarde euro
Espa Portfolio Bond Europe Moderat 9% 61,35 euro 384 milioane euro
NN (L) Euro Fixed Income Scazut 6,1% 530 euro 1,13 miliarde euro
Raiffeisen Euro Plus Scazut 5,5% 125,58 euro 485,7 milioane euro

Pioneer Funds - Strategic Income si Emerging Markets Bond

Administratorii Pioneer, aflati sub umbrela UniCredit, investesc 80% din activele fondului Strategic Income in obligatiuni, inclusiv bonduri ipotecare sau garantate cu active. Activele pot fi plasate si in pietele emergente si pot reprezenta pana la 70% obligatiuni riscante, sub nivelul de investment-grade, sau pana la 20% obligatiuni cu rating CCC din partea Standard & Poor's. De asemenea, fondul Emerging Markets Bond este axat pe investitiile in obligatiuni corporative emise de companii din piete emergente, dar poate plasa pana la 5% din active si in actiuni.

Ambele fonduri au adus randamente de circa 26% in ultimul an.

Raiffeisen Global Rent

Fondul administrat de Raiffeisen Capital Management, lansat in 1998, are un grad mediu de risc. Conform strategiei de investitii, Raiffeisen Global Rent poate investi mai mult de 35% din active in instrumentele financiare emise de guvernele Statelor Unite, Japoniei, Germaniei, Frantei si Marii Britanii, dar si in derivative.

Performanta fondului in ultimul an este de circa 11%, in timp ce de la lansare a inregistrat un randament mediu de 5,6%.

Pioneer Funds - Euro bond

Acest fond al Pioneer investeste preponderent in obligatiuni denominate in euro emise de guvernele europene. De asemenea, strategia fondului Euro bond permite ca pana la 30% din active sa fie plasate in obligatiuni corporative. Fondul nu investeste in actiuni sau titluri de valoare convertibile. La un profil de risc moderat, randamentul fondului a urcat spre 10% in ultimul an.

Espa Portfolio Bond Europe

Espa Portfolio Bond Europe este un fond de obligatiuni cu risc mediu spre scazut, care investeste in bonduri europene, de la titlurile emise de guverne si institutii supranationale, pana la obligatiuni ipotecare sau cele emise de corporatii. Fondul lansat in 1987 a avut un randament de la lansare de 5,56%, in timp ce in ultimul an performanta a urcat la 9%.

NN (L) Euro Fixed Income

Fondul administrat de NN investeste doua treimi in obligatiuni si instrumente cu venit fix denominate in euro si are un profil de risc scazut. NN Euro Fixed Income a inregistrat un randament pe ultimele 365 de zile de circa 6%.

Raiffeisen Euro Plus

Fondul administrat de Raiffeisen Asset Management investeste preponderent in instrumente cu venit fix, efectuand plasamente in obligatiuni (corporative, municipale, garantate de stat) cu un rating similar cu cel al Romaniei, titluri de stat, depozite bancare si alte instrumente ale pietei monetare. Euro Plus nu va investi in actiuni, scrie administratorul pe site-ul propriu.

Disclaimer: Performantele trecute ale unui fond de investitii nu sunt o garantie a succesului viitor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri