Producatorul de gaze Romgaz Medias (SNG) va aloca in acest an un buget record pentru investitii, de 1,32 miliarde lei (296,6 milioane euro), in crestere cu aproape 22% fata de investitiile realizate anul trecut.

"Compania a alocat resurse in crestere pentru reabilitarea si modernizarea facilitatilor existente, precum si pentru noi investitii, in special in explorare geologica si exploatare. Investitiile joaca un rol deosebit in mentinerea declinului productiei, atat prin descoperirea de noi rezerve cat si prin imbunatatirea gradului de recuperare actual prin reabilitarea, dezvoltarea si modernizarea facilitatilor existente. Conform bugetului de venituri si cheltuieli pentru 2015 valoarea cheltuielilor de investitii este de 1,322 miliarde lei", a transmis compania, la solicitarea Mediafax.

In 2014, Romgaz a realizat investitii de 1,085 miliarde lei, din care cheltuielile pentru explorare geologica si exploatare au reprezentat circa 54%. "Pentru trimestrul 1 2015 Romgaz si-a programat investitii in valoare de 187,4 milioane lei si a realizat 215,9 milioane lei, cu circa 15% respectiv 28 milioane lei mai mult decat nivelul investitiilor programate. Finantarea investitiilor s-a facut exclusiv din surse proprii. Comparativ cu perioada similara a anului 2014, investitiile realizate in trimestrul 1 2015 sunt mai mari cu 14,7 milioane lei, respectiv 7,3%", mai arata datele transmise de companie.

Investitiile in lucrari de explorare geologic pentru descoperirea de noi rezerve au crescut semnificativ, fiind cu 68,6% (59,4 milioane lei) mai mari fata de trimestrul 1 2014 si cu 16,4% (20,6 milioane lei) mai mari fata de nivelul programat. Valoarea mijloacelor fixe puse in functiune in perioada analizata a fost de 90,4 milioane lei.

Romgaz a avut in anul 2014 un profit net de 1,4 miliarde lei, in crestere fata de profitul net realizat in 2013, de 995,5 milioane lei. Cifra de afaceri a producatorului de gaze a crescut de la 3,89 miliarde in 2013 la 4,49 miliarde lei.

"Diferenta se datoreaza aplicarii calendarului de liberalizare treptata a pretului gazelor naturale la producatori si rentabilizarii activitatii de producere energie electrica", spun oficialii companiei de stat.

Profitul net estimat pentru anul 2015 este de 1,51 miliarde lei, iar veniturile din exploatare sunt de 4,58 miliarde lei. La data de 31 martie 2015, creantele restante inregistrate si aferente activitatii de comercializare gaze naturale sunt de 559,25 milioane lei. Principalii datornici sunt Interagro, Elcen Galati, Cet Iasi si producatorul de soda calcinata GHCL Upsom.

Romgaz va incepe in cateva luni forajul in Slovacia

Romgaz va incepe in trimestrul al treilea al acestui an forajul de explorare la cele trei perimetre concesionate in Slovacia, lucrari care ar fi trebuit sa fie initiate inca din 2013.

"Din punct de vedere contractual, la perimetrele din Slovacia s-a intrat intr-o noua faza de explorare, faza care cuprinde lucrari de foraj si achizitie de date magneto-telurice. Programul de lucrari pentru 2015 cuprinde forajul a doua sonde de explorare la o adancime de 1.200 m", a comunicat compania.

In Slovacia, faza de explorare poate dura pana in 2016. Romgaz detine inca din 2008 o cota de 25% din licenta asupra perimetrelor Svidnik, Medzilaborce si Snina din Slovacia. La proiectele din Polonia, Romgaz detine o cota de 30% din doua licente, preluate tot in 2008. Partenerii sunt San Leon Energy, cu o cota de 45%, si o alta firma britanica, Sceptre Oil & Gas, cu 25%.

In ceea ce priveste perimetrele Cybinka si Torzym din Polonia, acestea se afla in faza de explorare care poate sa dureze pana la inceputul anului 2017.

"In aceasta faza se evalueaza potentialul economic al diferitelor prospecte din portofoliu, si se fac studii care vor sta la baza fundamentarii urmatoarelor etape. Urmatorii pasi in demersul de explorare al acestor doua blocuri sunt forarea unor sonde de explorare in fiecare perimetru, dupa care in cazul in care se va realiza o descoperire, potentialul ei va fi evaluat prin alte sonde care sa valideze comercialitatea", potrivit companiei.

In 2014, Romgaz a extras 5,66 miliarde metri cubi de gaze naturale. Consolidarea procesului de stabilizare a productiei la nivelul de 5,66 miliarde mc pentru al patrulea an consecutiv a dus astfel la anularea declinului de productie.

Oficialii Romgaz spun ca in strategia companiei s-a prevazut pentru perioada 2012-2016 un declin de productie de maximum 1,5%/an.

"In scopul sporirii rezervelor, compania este interesata de achizitionarea de drepturi si obligatii petroliere in noi perimetre de explorare si dezvoltare de resurse de gaze naturale atat pe teritoriul Romaniei cat si in strainatate. Romgaz este interesata sa participe la licitatiile organizate de ANRM pentru noi perimetre, in masura in care agentia scoate la licitatie noi loturi. Orice oportunitate in acest sens este analizata de catre specialistii companiei in limitele acceptate de risc ale acesteia, care la acest moment sunt scazute spre moderate", precizeaza reprezentantii companiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri