Actiunile companiilor europene au inceput tranzactiile de luni in scadere cu 2,8%, cel mai amplu declin din ultimele opt luni, din cauza riscului ca Grecia sa intre in incapacitate de plata in urma esuarii negocierilor pentru un nou program de reforma care ar fi dus la deblocarea ajutorului financiar, scrie Mediafax.

Indicele Stoxx Europe 600 este in coborare cu 2,8%, pe fondul temerilor ca Grecia se indreapta spre iesirea din zona euro, dupa ce autoritatile elene au decis inchiderea bancilor si controlul capitalului, pana cel putin dupa referendumul pe tema masurilor de austeritate programat pe 5 iulie, relateaza Bloomberg.

Bursa de la Atena va fi inchisa luni, a declarat un oficial al Comisiei pentru Piete de Capital. Traderii care au mizat saptamana trecuta pe succesul negocierilor Greciei cu creditorii au fost luati pe nepregatite de anuntul de vineri seara al premierului elen Alexis Tsipras privind organizarea unui referendum pe 5 iulie.

Grecia negociaza de luni de zile cu Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI un nou pachet de reforme pentru deblocarea programului de ajutor de 240 de miliarde de euro, din care mai are de primit 7,2 miliarde de euro. Programul de sprijin expira pe 30 iunie, data la care Grecia trebuie sa achite FMI o datorie ce 1,6 miliarde de euro.

"Episodul scoate in evidenta deficientele structurale ale proiectului european si limitele vointei politice de a-l mentine intact. Grecia nu va putea sa plateasca maine (marti n.r.) datoria catre FMI, iar asistenta prin programul ELA ar putea fi retrasa miercuri. Nu vad pe nimeni care sa intervina pana miercuri, inainte de retragerea ELA", a declarat Michael Ingram, analist la BGC Partners.

Stoxx 600 a urcat saptamana trecuta cu 2,9%, cel mai mult dupa luna aprilie, pe fondul optimismului ca acordul va fi incheiat. Toate cele 19 componente ale Stoxx 600 au scazut luni, cele mai afectate fiind titlurile auto. Actiunile PSA Peugeot Citroen si BMW au coborat cu peste 5,1%.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt este in declin cu 3,26%, CAC 40 al bursei din Paris cu 3,5%, IBEX al bursei din Madrid cu 3,96%, in timp ce FTSE 100 al bursei londoneze este in scadere cu 1,82%. Euro a coborat cu pana la 1,9%, la 1,0955 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din aproape o luna, fiind tranzactionat ulterior in scadere cu 1,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri