Romanii care au cumparat actiuni BRD si Banca Transilvania (TLV) in acest an au avut castiguri de pana la 30 de ori mai mari decat cei care in ultimele sase luni au preferat sa isi tina banii in depozitele acestora. Cu o singura exceptie, bancile au facut legea pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in primul semestru, randamentele aduse de acestea fiind semnificativ peste media pietei.

10.000 de lei investiti intr-un depozit Banca Transilvania, a treia cea mai mare banca din Romania in functie de active, aduc in sase luni un castig brut de 87,5 lei, avand in vedere dobanda de 1,75% pe an. Cine ar fi investit la inceputul lui 2015 aceeasi suma de bani in actiunile bancii, ar fi putut marca in prezent un castig de 2.677 lei, dupa ce actiunile TLV au crescut cu 26,7%.

In cazul BRD, a doua cea mai mare banca locala, castigul din dobanda ar fi fost de 95 lei, comparativ cu cel de 2.260 lei din cotatia actiunilor.

BCR, cea mai mare banca din Romania, nu este listata pe Bursa de la Bucuresti, insa actiunile Erste Bank (EBS), actionarul majoritar, se pot tranzactiona pe BVB. Titlurile Erste au urcat cu 32% in primul semestru.

TOP 10 CRESTERI
Compania Evolutie semestrul I 2015 Dividend brut
Teraplast +40% 0
NEPI +36,8% 0,1735 euro/actiune
Erste Bank +34,3% 0
Banca Transilvania +29% 16 actiuni gratuite la 100 actiuni detinute
Bermas +27,7% 0,04 lei/actiune
Aerostar +27% 0,089 lei/actiune
Conpet +26,7% 5,941 lei/actiune
Comelf +26,7% 0,191 lei/actiune
BRD +22,8% 0

Cresterile puternice din sectorul bancar au venit in contextul in care investitorii se asteapta la o revenire a creditarii pe plan local, asteptarile pozitive fiind confirmate intr-o anumita masura si de rezultatele financiare anuntate de BCR, BRD si Banca Transilvania in primul trimestru.

“Bancile au adus clar unele dintre cele mai mari randamente pe bursa in S1. Existau asteptari in privinta revenirea creditarii pe plan local, iar rezultatele bune din primele trei luni au sprijinit intr-o anumita masura aceasta viziune optimista. Personal ma astept ca acestea sa anunte in continuare rezultate financiare pozitive, insa avand in vedere problemele din Grecia, este greu de crezut ca acestea mai au un potential foarte mare de crestere in urmatoarele luni”, este de parere Nicu Grigoras, director front office in cadrul casei de brokeraj Intercapital Invest.

Reprezentantii Consiliului Patronatelor Bancare din Romania declarasera la inceputul acestei saptamani ca, indiferent ce masuri vor fi adoptate in Grecia in aceste zile, impactul asupra pietei romanesti va ramane totusi limitat.

TOP 10 SCADERI
Compania Evolutie semestrul I 2015 Dividend brut
Condmag -67,3% 0
Dafora -53,5% 0
Petrolexportimport -45,1% 0
Banca Carpatica -37,4% 0
Electroaparataj -36,8% 0
Rompetrol Well Services -36,4% 0,02 lei/actiune
Broker Cluj -26% 0
Uztel -24,2% 0
Transilvania Constructii -22,2% 0

Cea mai mare crestere pe Bursa din primul semestru a fost notata in dreptul producatorului de profiluri PVC Teraplast (TRP). Rezultatele financiare bune si recentra intrare in actionariat a fondului finlandez KJK (10% din capital), au propulsat actiunile Teraplast cu 40%.

Topul scaderlor este condus de Condmag (COMI) si Dafora (DAFR), companii controlate de omul de afaceri Gheorghe Calburen. Firma de foraj Dafora a intrat in insolventa in luna iunie. Dafora este cel mai mare actionar al Condmag, cu o participatie de 45%.

Grecia ramane “sperietoarea” burselor in urmatoarele luni

Brokerii se feresc sa faca estimari pana la sfarsitul acestui an, in conditiile in care situatia economica a Greciei ridica mari semne de intrebare in privinta viitorului zonei euro. Premierul elen Alexis Tsipras a decis sa convoace pe 5 iulie un referendum pe tema masurilor de austeritate solicitate de creditorii Greciei. Rezultatul referendumului ar putea determina iesirea tarii din zona euro, sau o criza politica de amploare in aceasta tara.

Este o perioada dificila, nervozitatea pietelor ramane crescuta. Daca se va vota in favoarea masurilor de austeritate, am putea sa asistam la o intoarcere a cotatiilor si la o recuperare a pierderilor din ultimele saptamani. Daca rezultatul este unul negativ, pietele externe de capital for suferi noi corectii. Si in Romania ma astept sa vedem anumite scaderi, insa de o amplaore ceva mai redusa avand in vedere ca bursa locala nu a crescut in prima parte la fel de puternic precum cele externe”, spune Nicu Grigoras.

Actiunile companii europene au inceput saptamana aceasta cu scaderi de 2,8%, cel mai amplu declin din ultimele opt luni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri