“Inceputul sfarsitului”, “destramarea zonei euro” sau “prabusirea pietelor financiare”, acestea sunt o parte dintre scenariile apocaliptice creionate inainte de referendumul desfasurat in Grecia weekendul trecut. Ce s-a intamplat in realitate? Moneda euro a scazut pana la un “incredibil” minim al ultimelor 5 zile, iar bursele au inregistrat scaderi moderate.

“Nu ne-au sunat clienti speriati de situatia din Grecia; pentru investitorii activi este mai degraba o ocazie sa faca niste bani in plus speculand pe seama volatilitatii. Va fi un inceput de saptamana agitat avand in vedere ca inca nu exista o directie clara in privinta a ceea ce se va intampla in Grecia. La cum arata situatia acum, nu vad motive temeinice pentru a vinde masiv”, a declarat Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al casei de brokeraj Estinvest.

Cetatenii greci au votat in proportie de 61,28% impotriva masurilor propuse de creditorii internationali, 38,72% pronuntandu-se in favoarea acestora, conform rezultatelor oficiale partiale.

Nu ne-au sunat clienti speriati de situatia din Grecia; pentru investitorii activi este mai degraba o ocazie sa faca niste bani in plus speculand pe seama volatilitatii

"Reactia pietei a fost pana acum remarcabil de calma. Majoritatea oamenilor stau deoparte si asteapta sa vada cum raspund autoritatile europene", a declarat Callum Henderson, director pentru cercetari in domeniul valutar la Standard Chartered in Singapore, citat de Bloomberg.

Reactia pietei a fost pana acum remarcabil de calma. Majoritatea oamenilor stau deoparte si asteapta sa vada cum raspund autoritatile europene

Cu putin timp inaintea inchiderii sedintei de tranzactionare de luni, Bursa din Frankfurt pierdea 1,3% pe indicele DAX, piata britanica scadea cu 0,6%, in vreme ce indicele parizian CAC 40 se deprecia cu 1,7%. Scaderi mai mari erau notate in dreptul principalilor indici din Spania (-1,9%) si Italia (-3,5%), tari care ar putea urma Grecia pe calea crizei datoriilor.

Nivel/Pret 6 iulie Variatie 6 iulie
Petrol Brent 58,6 dolari/baril -2,8%
Aur 1.167 dolari/uncie -0,%
EUR/USD 1,1062dolari -0,4%
BET (Romania) 7.227 -0,5%
BET-FI (Romania) 29.744 -0,6%
CAC 40 (Franta) 4.722 -1,7%
DAX (Germania) 10.909 -1,3%
FTSE 100 (Marea Britanie) 6.542 -0,6%
IBEX 35 (Spania) 10.567 -1,9%
MIB (Italia) 21.713 -3,5%
WIG 20 (Polonia) 2.272 -0,2%

Pe Bursa de Valori Bucuresti, BET, indicele celor mai lichide 10 actiuni a pierdut 0,5%, iar BET-FI, indicele care urmareste evolutia SIF-urilor si a Fondul Proprietatea, a scazut cu 0,6%.

Votul negativ al grecilor era initial vazut ca un ultim pas care sa marcheze iesirea oficiala a tarii din zona euro. Totusi, situatia este depare de a se fi clarificat, nici macar analistii nereusind sa aiba o parere unanima.

“Ramanem fara timp, preierul grec Alexis Tsipras este mai puternic ca niciodata. Acesta va cere mai multe concesii din partea autoritatilor europene, asa ca trebuie sa ne pregatim pentru un conflict de idei. Procesul (de negociere) va dura saptamani, nu zile”, spune Wolfgang Piccoli, reprezentant al companiei de consultanta Teneo Intelligence, citat de CNBC.

Alti analisti au subliniat ca riscul de contagiune la nivel global, determinat de situatia din Grecia, este incomparabil cu situatia Lehman Brothers din 2008. “Interconexiunile financiare pe care Grecia le are cu restul lumii nici nu se pot compara cu cele din cazul Lehman. Problema nu este evaluarea riscurilor, ci evaluarea incertitudinii din piete. Nu stim ce inseamna pentru investitori o iesire a Greciei din zona euro”, spune Christian Menegatti, seful departamentului de investitii al companiei Windhaven Investment.

De notat ca dupa votul de duminica premierul grec Alexis Tsipras a declarat ca grecii nu au votat sa iasa din Europa si ca, saptamana aceasta, se va intoarce la negocieri cu creditorii.

Si ce urmeaza totusi in Grecia?

Faptul ca pietele financiare au evitat pentru moment o prabusire nu inseamna automat ca problema Greciei este ca si rezolvata. Sistemul financiar elen este in pragul colapsului: bancile mai au doar circa 500 mil. euro, adica 45 de euro pentru fiecare dintre ce 11 milioane de greci din populatia activa.

Marea intrebare este daca Banca Centrala Europeana (BCE) va mari valoarea fondurilor de urgenta acordate bancilor grecesti. BCE a pompat deja 89 mld. euro in aceste banci, insa a oprit injectiile de cash inaintea referendumului de duminica. Desi rezultatul scrutinului este acum clar, cel mai probabil BCE nu va lua o decizie inaintea liderilor europeni, care se vor intalni la inceputul acestei saptamani.

Totusi, este putin probabil ca BCE sa isi retraga complet sustinerea pentru sistemul bancar elen. “Ziua in care acest lucru se va intampla va fi si ziua in care Grecia iese practic din zona euro”, au concluzionat analistii Societe Generale.

Foto: Mediafax / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri