Bursele din China au suferit scaderi importante in ultima luna, readucand cu picioarele pe pamant populatia care investise masiv in ultimele luni, cand pana si coafezele ajunsesera sa faca recomandari de investitii, scrie The Wall Street Journal.

Intr-o duminica torida de Iunie, 600 de investitori chinezi stateau ingramaditi intr-una din cele mai mari Sali ale hotelului Grand Hyatt din Lujiazui, echivalentul Wall-Street-ului in Shanghai. La acel moment, actiunile companiilor chineze erau la maxime, iar persoanele prezente se adunasera sa il asculte pe Wang Weidong, de la Adding Investment, unul dintre cei mai mari administratori de fonduri locali. Multimea era atat de mare incat aerul conditionat nu a mai facut fata, iar angajatii hotelului au trebuit sa aduca scaune suplimentare si apa pentru investitorii transpirati.

“Nivelul de 4.000 este doar inceputul cresterii bursei”, declara Wang, citand unul dintre editorialele publicate in ziarele controlate de guvern. Acesta isi incheie discursul recomandandu-le celor prezenti sa isi anuleze concediile pentru a nu pierde raliul bursei. “Se spune ca lumea este prea mare si merita vizitata. Eu as spune ca bursa este prea fierbinte, iar in aceste conditii cum as putea sa parasesc piata?”.

Astazi, principalul indice al Bursei din Shanghai, dar si indici mai volatili ai bursei din Shenzhen, au pierdut circa 25% fata de maximele din iunie. Chiar si dupa depasirea maximelor, investitorii de retail chinezi au deschis milioane de conturi la firmele de brokeraj, pentru a profita de cresterea actiunilor.

Sophie Wang, profesoara de arte la facultatea din Nanjinh, spune ca si-a deschis un cont acum doua saptamani si ca a cumparat actiuni “urmand sfaturile propriei coafeze”. Portofoliul doamnei Wang a scazut cu 32% intre timp.

“Nu urmaresc foarte atenta stirile despre bursa. Coafeza mi-a spus ca inca suntem intr-o piata bull si ca trebuie sa investesc si eu”. Profesoara spune ca dupa scaderea actiunilor nu stie ce sa faca, asa ca prefera sa isi mentina portofoliul.

Alti investitori s-au grabit totusi sa vanda dupa caderea pietei. Anita Lu, o experta in relatii publice din Shanghai, si-a investit aproape toate economiile in Sichuan Goldstone Orient New Material Equipment, un producator de tevi. Anita Lu a cumparat cand o actiune costa 140 yuani. Saptamana trecuta, cand a vandut, pretul unei actiuni ajunsese la 44 yuani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri