Compania de stat pentru reparatii si mentenanta aeronavelor IAR Brasov (IARV) ar putea atrage de pe bursa de la Bucuresti 11-12 milioane de euro pentru modernizarea si achizitia unor utilaje, daca va deveni furnizor pentru noua fabrica pe care Airbus Helicopters o va construi in judetul Brasov.

In octombrie, Airbus Helicopters va incepe constructia unei noi fabrici in localitatea Ghimbav, judetul Brasov, pe un teren pus la dispozitie de IAR. Compania din Brasov vrea sa obtina mai multe contracte pentru furnizarea unor componente, cum ar fi parti de structura si cablaje electrice, scrie Mediafax.

Compania va analiza in acest context nevoia de modernizare a unor utilaje, a afirmat directorul general al IAR Brasov, Neculai Banea, intr-o conferinta de presa organizata marti cu ocazia transferului companiei pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"O parte din bani ne gandim sa-i atragem de pe bursa. Ne gandim la 11-12 milioane de euro. E vorba de achizitia unor utilaje si modernizarea altora", a declarat Banea.

Atragerea de finantari cu costuri reduse este principalul avantaj al trecerii pe piata reglementata a BVB, iar compania vrea ca acest instrument sa devina o parghie importanta in dezvoltarea societatii, se arata intr-un comunicat al IAR Brasov. IAR Brasov a debutat marti pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti, in urma transferului de pe piata Rasdaq, administrata tot de BVB. Transferul a fost decis de actionarii IAR in luna februarie a acestui an, iar la inceputul lunii iulie compania a primit aprobarea din partea Consiliului de Administratie al BVB.

Peste 72% din actiunile IAR Brasov sunt detinute de stat (Ministerul Economiei, Comertului si Turismului - 64,89% si Ministerul Muncii - 7,3%), iar restul de aproape 28% din actiuni sunt detinute de investitori. La cea mai recenta cotatie de pe bursa a actiunilor IAR Brasov, de 4,799 lei/unitate, in urcare cu 1,9%, compania are o capitalizare de 90,6 milioane de lei (20,5 milioane de euro).

Pretul titlurilor a crescut de aproximativ 2,7 ori in acest an, in urma unor tranzactii in valoare de 2,1 milioane de lei, cu actiuni reprezentand aproximativ 4% din numarul total de titluri. Cifra de afaceri a IAR Braspv a crescut anul trecut de aproape trei ori, de la 35,4 milioane de lei in 2013 la 101,7 milioane de lei, dupa ce sumele alocate de Guvern Ministerului Apararii au crescut, in contextul crizei din Ucraina. Profitul a urcat de aproximativ trei ori in intervalul analizat, de la 1,67 milioane de lei la 5,7 milioane de lei.

Pentru primul trimestru din acest an, IAR Brasov a raportat afaceri de 35,6 milioane de lei, de zece ori mai ridicate decat in perioada similara a anului trecut. Compania a inregistrat profit de 11 milioane de lei in primele trei luni ale anului, comparativ cu un rezultat negativ de 2,48 milioane de lei in aceeasi perioada a anului trecut.

Actionarii IAR Brasov au hotarat, la mijlocul anului trecut, sa puna la dispozitia Airbus Helicopters un teren de 15.000 de metri patrati pentru productia de elicoptere Super Puma in Romania. Pe terenul respectiv, Vadstena, firma inregistrata de Airbus Helicopters in Romania, avea planificat sa construiasca o hala industriala in suprafata de 8.550 de metri patrati, destinata proiectului pentru producerea elicopterelor de tip SuperPuma MK1 in Romania.

Airbus Helicopters, denumita anterior Eurocopter, are aproximativ 23.000 de angajati la nivel mondial, si este prezenta in Romania prin Eurocopter Romania, unde detine 51% din actiuni, diferenta fiind controlata de IAR. Eurocopter Romania, creata in 2002, a dezvoltat activitati legate de piata civila si militara si este principalul centru industrial din cadrul grupului care executa lucrari de reparatie/revizie si modernizare pentru elicopterele Puma si Alouette de pe piata mondiala.

Din 2008, Eurocopter Romania a lansat activitatile pentru elicopterele Super Puma, asigurand lucrarile aferente de intretinere, reparatiile capitale si upgrade-urile.

Fabrica IAR Brasov, infiintata acum 90 de ani, a produs pana in 1945 peste 1.000 de avioane de diferite tipuri, iar dupa cel de-al doilea Razboi Mondial a fost transformata in unitate de productie de tractoare. In 1968, fabrica de avioane a fost redeschisa sub numele ICA Brasov si s-a specializat in productia de elicoptere in parteneriat cu Aerospatiale Franta, in prezent subsidiara a Eurocopter.

Sursa foto: Elicopter/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri