Autoritatile chineze se zbat zilele acestea sa opreasca prabusirea burselor din Shanghai si Hong Kong, piete atipice, unde 85% din tranzactii sunt facute de micii investitori, de la coafeze, la profesori universitari, spre deosebire de Europa sau SUA, unde marile fondurile de investitii sunt cele care fac legea. Ce efect va avea explozia bulei chineze asupra pietelor europene si asupra Bursei de Valori Bucuresti (BVB)?

Dupa ce in prima zi a saptamanii valoarea actiunilor tranzactionate pe Bursa din Shanghai se prabusise cu 8,5% (echivalentul a circa 460 mld. dolari), declinul a continuat si marti, insa la o intensitate mult mai redusa (-1,6%). In Europa, efectul de contagiune a disparut, bursele din Marea Britanie, Germania si Franta inchizand ziua de marti cu plusuri cuprinse intre 0,2 si 1,1%.

Pe Bursa de Valori Bucuresti investitorii nu au dat niciun semn de panica. De altfel, in ultimele 10 sedinte de tranzactionare indicele BET a inregistrat fluctuatii zilnice mai mici de +/-1%. Mai mult decat atat, BET este in urcare cu 3% luna aceasta, in vreme ce BET-XT, indicele extins care urmareste evolutia celor mai tranzactionate 25 de actiuni, a crescut cu 3,7%.

(Evolutie Shanghai Composite Index - 12 luni)

In Romania ma astept la o evolutie orizontala si poate ceva scaderi in lunile de vara, insa nu putem vorbi de o piata ‘bear’ autentica. Din toamna putem asista chiar la o revenire - Dan Rusu, BT Securities

"Bula din China a explodat iar ceea ce am vazut in ultimele zile a fost o panica pe termen scurt; ma astept ca prabusirea actiunilor chinezesti sa fie aproape de final. Nu cred ca situatia din China va genera un val nociv de amploare in economiile si pietele europene. In Romania ma astept la o evolutie orizontala si poate ceva scaderi in lunile de vara, insa nu putem vorbi de o piata ‘bear’ autentica. Din toamna putem asista chiar la o revenire", a declarat Dan Rusu, seful departamentului de analiza al casei de brokeraj BT Securities.

(Evolutie BET Index - 12 luni)

Problema caderii pietelor de actiuni nu este doar una financiara, ci si una de imagine pentru autoritatile comuniste de la Beijing, iar in acest context masuri extreme de redresare a burselor devin tot mai probabile, considera Mihai Nichisoiu, global macro strategist in cadrul Tradeville si principalul consultant pentru Global Investing Fund, al doilea cel mai profitabil fond romanesc inchis de investitii din ultimul an, potrivit datelor AAF.

Ce ar putea functiona in mijlocul unui asemenea carnagiu? O interventie directa gigantica ar ajuta. Promisiunea credibila a unei interventii gigantice de tip "open-ended" ar ajuta, probabil, si mai mult. Nu m-ar mira ca Beijingul sa rosteasca ceva de genul "whatever it takes" - Mihai Nichisoiu, Tradeville

"Nu as subestima Beijingul. Autoritatile nu-si doresc sa fie vazute ca pierzand total controlul asupra sistemului, nemaivorbind ca Beijingul nu vrea un colaps al bursei. Ganditi-va la ultimii ani: nu doar dobanzile interbancare, ci si yuanul au jucat precum a cantat Beijingul. Iar stabilizarea bursei necesita un efort chiar mai mic decat cel aferent manipularii dobanzilor/yuanului. Ce ar putea functiona in mijlocul unui asemenea carnagiu? O interventie directa gigantica ar ajuta. Promisiunea credibila a unei interventii gigantice de tip "open-ended" ar ajuta, probabil, si mai mult. Nu m-ar mira ca Beijingul sa rosteasca ceva de genul "whatever it takes", comenteaza, intr-o nota adresata investitorilor, Mihai Nichisoiu.

(Evolutie DAX Index - 12 luni)

Guvernul chinez a luat o serie de masuri menite sa stabilizeze cotatiile, precum limitarea vanzarilor pe care marii actionari le pot face, insa acestea nu au reusit sa opreasca in totalitate caderea. De asemenea, mass-media controlata de autoritatile comuniste cat si institutiile de reglementare chineze au sugerat ca prabusirea ar putea sa fie provocata si de speculatori straini.

“Adevarata problema este ca aceasta scadere submineaza increderea populatiei din China in economia reala si in politicile guvernului”, a declarat, pentru CNBC, Patrick Chovanec, managing director in cadrul Silvercrest Asset Management, companie care a intermediat mai multe listari pe bursele din China in anii de boom.

De mentionat totusi ca in ciuda scaderilor puternice din ultima luna, investitorii care au investit pe bursa din Shanghai la inceputul anului inca inregistreaza profit. Shanghai Stock Exchange Composite, principalul indice al acestei piete, marcheaza un plus de 13,2% in 2015. Pentru comparatie, indicele american S&P 500 este in urcare cu 0,4% anul acesta, DAX-ul german cu 16,1%, in vreme ce indicele romanesc BET pastreaza o crestere de 6,4%.

Sursa grafice: Bloomberg

Sursa foto: Shutterstock / Shanghai Stock Exchange

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri