Inspectorii de la Antifrauda Fiscala au gasit la producatorii si distribuitorii de medicamente vizati in dosarul privind recompensarea unor medici pentru prescrierea unor medicamente facturi emise de firme de turism in baza unor documente fictive, care le-au permis deducerea TVA, potrivit ANAF, preluat de Mediafax.

Precizarile au fost facute de Agentia Nationala de Administrare Fiscala in legatura cu perchezitiile facute de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in 28 iulie, la societati comerciale din domeniul farmaceutic si la persoane cercetate in dosarul privind savarsirea unor infractiuni de coruptie.

"Directia Generala Antifrauda Fiscala a efectuat in lunile martie si aprilie 2015 verificari asupra documentelor prezentate de unele societati comerciale avand ca domeniu de activitate productia si distributia de medicamente, constatandu-se astfel ca, in perioada 01.01.2013 - 31.12.2014, acestea au desfasurat relatii comerciale cu diversi furnizori - societati de turism, de la care au achizitionat pachete de servicii pentru anumite persoane, in special medici, cu privire la care exista suspiciuni ca au reprezentat in fapt recompensari aferente sprijinului acordat pentru administrarea catre pacienti a produselor pe care le comercializeaza", arata ANAF intr-un comunicat de presa transmis vineri agentiei Mediafax.

Inspectorii de la Antifrauda Fiscala au constatat ca au fost inregistrate in evidenta contabila facturi reprezentand contravaloarea unor prestari de servicii turistice, respectiv participarea la diverse evenimente, conferinte, congrese in tara si in strainatate sau organizarea unor astfel de conferinte, persoanele participante fiind in principal personal medical.

De asemenea, inspectorii au constatat ca unele dintre evenimentele facturate in fapt nu au fost realizate, cum ar fi, de exemplu, deplasari in strainatate (Ottawa - Canada, San Diego - SUA) si in tara (Brasov, Iasi, Sibiu) sau altele erau doar decontarea unor deplasari cu scop turistic, la Paris - Franta sau Las Vegas - SUA.

"Facturile inregistrate in evidenta contabila de catre producatorii si distribuitorii de medicamente au fost emise de societatile de turism in baza unor documente justificative fictive, in baza carora acestea au beneficiat de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata, si implicit de cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit", a precizat ANAF.

Pe de alta parte, au fost verificate achizitiile inregistrate de producatorii si distribuitorii de medicamente, reprezentand contravaloarea unor studii clinice efectuate de personal medical din diferite unitati sanitare privind monitorizarea pacientilor carora le sunt administrate medicamente produse de aceste societati.

In urma acestor verificari s-a constatat ca facturile inregistrate in evidentele contabile au fost emise in baza unor documente justificative sumare, prin care nu sunt detaliate concret activitatile aferente serviciilor prestate, astfel incat nu se poate certifica realitatea lor, sustine ANAF.

Procurorii DNA au facut, in 28 iulie, 61 de perchezitii Bucuresti si judetele Ilfov, Sibiu, Mures, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Timis, la companii farmaceutice, producatori si distribuitori de medicamente, spitale si clinici de oncologie, precum si la locuintele mai multor persoane, intr-un dosar in care se fac cercetari pentru fapte de coruptie, in legatura cu intelegeri privind prescrierea unor medicamente, cu "recompensarea" doctorilor.

Cantitati foarte mari de medicamente scumpe, laptopuri, calculatoare si documente privind sejururi au fost ridicate de anchetatori in urma perchezitiilor. Printre medicamentele pentru tratamentul cancerului ridicate la perchezitii erau si fiole care costa 20.000 de lei bucata, potrivit unor surse judiciare.

Surse judiciare au declarat ca in atentia procurorilor DNA se afla 11 companii: Roche Romania, structura a concernului multinational Roche, producator de medicamente, Actavis, producator si distribuitor de medicamente, Pfizer Romania, companie biofarmaceutica, Teva Pharmaceuticals Romania, companie farmaceutica, Novartis Pharma Services, producator de medicamente, Alvogen Romania, producator de medicamente, Sandoz Pharma Services, companie farmaceutica, GlaxoSmithKline Romania, producator de medicamente, Egis International, companie farmaceutica, Romastru Trading, distribuitor de medicamente si Glenmark Pharmaceuticals, producator de medicamente.

Potrivit acelorasi surse, din cercetarile facute pana in prezent "a rezultat ca, in ceea ce priveste activitatea derulata de Roche si Actavis, aceasta a fost coordonata, in scopul prescrierii cu predilectie a produselor acestor companii pentru maximizarea vanzarilor/profitului, de catre Dan Zamonea, fost director general la Roche Romania, Lucuta Teodor, fost director economic la Roche Romania SRL, Ivan Dan, director general la Actavis SRL".

Sursele citate au mai aratat ca numarul mare de medicamente gasite la perchezitii se explica prin faptul ca "suspectii practic le comandau ca si cum ar avea pacienti care trebuie sa beneficieze de schema de tratament cu medicamentul X, acesta era foarte scump, se deconta, deci se achita din buget acel medicament firmei, iar medicul lua comisionul de la firma de medicamente prin sponsorizare, excursii, congrese sau alte modalitati". In realitatea, "nu era necesar acel medicament, caci nu exista pacient", aceasta fiind o alta modalitate prin care medicii fraudau sistemul, pe langa cea cu prescrierea tratamentelor scumpe.

Conform anchetatorilor, firmele de medicamente vizate in cauza sunt suspectate au oferit unor medici din cadrul unor spitale din judetele Mures, Salaj, Sibiu, Bistrita-Nasaud si Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane si congrese internationale, acoperind si cheltuieli personale ale acestora, excursii in mai multe tari, bunuri, foloase si alte servicii, conditionandu-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie si optand pentru medicamentele mai scumpe, in locul celor generice, echivalente, care au aceeasi compozitie chimica si acelasi efect terapeutic, dar sunt mai ieftine.

Potrivit surselor citate, in aceste activitati ar fi fost implicati 16 medici, sefi ai clinicilor si sectiilor de oncologie, medici specialisti oncologi, coordonatori si responsabili ai Programului National de Sanatate, subprogramul Oncologie, inclusiv un presedinte al Comisiei de Oncologie si un inspector de la DSP Mures care controleaza farmacii.

Medicii care prescriau preferential anumite medicamente ar fi fost recompensati de producatorii de medicamente cu excursii si vacante in Franta, Canada si SUA, numai in 2014 o firma platind unui operator de turism peste 4,1 mil.lei, care reprezenta "mita mascata" pentru doctori, au spus sursele citate.

Din datele si probele de la dosar ar rezulta ca unele firme de medicamente alocau sume mari pentru aceste tipuri de "sponsorizari". Astfel, in 2014, o firma de medicamente a achitat peste 4,1 milioane de lei unui operator de turism, "sponsorizare" care in realitate ar fi fost o "mita mascata", data medicilor prin reprezentantii zonali, in functie de vanzarile realizate dupa prescrierea anumitor medicamente.

In acest caz, anchetatorii au identificat facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate in orasele Ottawa - Canada (perioada 12-16 februarie 2013), San Diego - SUA (perioada 24-31 octombrie 2013), eveniment Hotel Kronwell Brasov (perioada 18-20 iulie 2014), eveniment Hotel International Iasi (perioada 23-24 iulie 2014) si eveniment Hotel Ramada Sibiu (perioada 1-3 august 2014), au precizat sursele citate.

In ce priveste evenimentul organizat in Ottawa, in perioada 12-16 februarie 2013, anchetatorii arata ca acesta a avut loc in realitate la Paris, in luna ianuarie 2013. La deplasarea in Paris au participat aproximativ 30 de medici, fiind decontate cheltuieli de cazare, masa, transferuri, bilete de avion si bilete de spectacol.

"Sub aparenta participarii la un eveniment medical in orasul Ottawa, firma de medicamente a solicitat prestatorului de servicii de turism sa organizeze o deplasare, la Paris, in scop turistic, la care au participat mai multi medici", sustin sursele citate.

In cazul evenimentului care apare in acte ca fiind organizat la San Diego, in perioada 24-31 octombrie 2013, procurorii au stabilit ca, in realitate, deplasarile s-au realizat la San Diego (patru nopti) si Las Vegas (trei nopti).

"Desi in realitate deplasarea s-a efectuat in doua locatii succesive, reprezentatul firmei de medicamente a solicitat reprezentantului firmei de turism ca pe facturile ce vor fi emise sa apara numai destinatia San Diego, incercand sa ascunda faptul ca deplasarea in Las Vegas a avut in realitate un scop turistic", au mai aratat sursele citate.

Din datele obtinute de anchetatori mai rezulta ca pentru desfasurarea evenimentelor externe din Ottawa si San Diego, firma de medicamente ar fi incheiat mai multe contracte de sponsorizare cu medicii participanti la aceste intruniri.

Pentru "congresul" de la San Diego, care ar fi avut ca tema reumatologia, participantii sponsorizati ar fi fost cazati initial in San Diego, pentru cateva zile, ulterior fiind transferati in Las Vegas, unde au fost cazati la hotelul Bellagio, tot timp de cateva zile. In timpul petrecut in Las Vegas a fost facuta o excursie la Grand Canyon, iar evenimente cu continut stiintific in Las Vegas nu ar fi existat, conform datelor anchetatorilor.

Mai mult, medicii vizati de aceste activitati ar fi fost implicati si in realizarea unor asa-zise studii clinice, pentru care au fost remunerati. Studiile in cauza nu ar avea insa la baza date reale, aceasta fiind inca o modalitate prin care medicii erau recompensati financiar pentru sprijinul acordat producatorilor de medicamente.

Prin cresterea vanzarilor unor produse cu valoare ridicata - Avastin, Herceptin, Interferon, Zoladex, Tarceva, folosite in cadrul programelor Nationale de Oncologie si de Terapie Intensiva a Insuficientei Hepatice - ar fi fost majorat artificial numarul de pacienti inclusi in scheme terapeutice si ar fi fost crescute stocurile de medicamente in cadrul farmaciilor cu circuit inchis, nejustificata prin rulajul efectiv al acestora in cadrul Programului National de Sanatate.

Aceasta situatie ar fi dus la directionarea fondurilor alocate in functie de interesele operatorilor farmaceutici agreati, prejudicierea Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) si aparitia unor sincope in asigurarea altor produse integrate in schemele terapeutice ale pacientilor, fiind astfel afectate calitatea si continuitatea actului medical.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri