Grupul energetic austriac OMV intentioneaza sa vanda o centrala electrica din Turcia, alimentata cu gaze naturale, inainte ca proprietarul Petrom in Romania sa cunoasca noi deprecieri de active, care anul trecut s-au ridicat la peste 200 de milioane de euro, noteaza presa turca.

Centrala electrica de la Samsun este unul din activele cu probleme ale OMV, a caror valoare a cunoscut o depreciere de 205 milioane de euro, in contextul in care masurile de reglementare afecteaza marjele de profit, potrivit directorului diviziei downstream a companiei, Manfred Leitner, citat de Reuters. Desi, OMV nu a dat startul unui proces concret de vanzare, insa considera ca exista un interes crescut din partea jucatorilor regionali pentru aceasta centrala.

Centrala electrica de 870 MW a OMV din Turcia a fost finalizata in 2013 si urma sa-si inceapa operatiunile la mijlocul anului, insa autorizatia de functionare a fost suspendata de mai multe ori de autoritatile turce pe motive legate de protectia mediului, centrala fiind amplasata in apropierea unei zone urbane. Valoarea contabila a centralei se ridica in prezent la 300 de milioane de euro, dupa recentele deprecieri de 200 milioane de euro. OMV a platit pentru aceasta centrala electrica 600 de milioane de euro. Pierderea a fost cauzata interventiilor din partea reglementarii care afecteaza in mod negativ marjele de profit.

Rainer Seele, noul director executiv al companiei, afirma la inceputul acestei luni ca prevede un "viitor dificil" pentru OMV in Turcia, in special pentru Samsun. OMV trebuie, de asemenea, sa-si reconsidere strategia ca urmare a scaderii puternice a pretului la petrol, dar vede, in acelsi timp, usia drept o piata care poate genera crestere. La inceputul anului 2016 compania va prezenta o strategie revizuita si este cert ca Rusia va face parte din planurile de expansiune, motiv pentru care OMV are in prezent discutii cu gigantul energetic Gazprom.

OMV, cea mai mare companie industriala listata din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, iar statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,64%, Fondul Proprietatea detine 18,99%, iar 9,36% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

bibiphoto / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri