Cu 1.9 mld. euro mai saraci dupa tavalugul de luni, investitorii de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) se afla in mijlocul celei mai dificile perioade pe care pietele au traversat-o in ultimii ani, unii analisti aducandu-si aminte chiar de momentul zero al crizei din 2008-2009.

6,3% a pierdut in prima sedinta a saptamanii BET, cel mai important indice al pietei locale, castigurile din acest an fiind astfel sterse in totalitate. Scaderea este cea mai mare din ultimii 4 ani, sau, mai exact, de cand agentia S&P a retrogradat rating-ul SUA pentru prima data in istorie. Cum s-a simtit ‘in piata’ tavalugul?

“Pe burse sunt accente de panica, iar acest lucru permite orice scenariu in zilele urmatoare. Intr-o perioada ca aceasta in care nu stii ce se intampla de pe o zi pe alta, as sta cu o treime - pana la jumatate din bani pe cash”, a declarat Alin Brendea, directorul general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction. Pe pietele internationale analistii pareau chiar mai pesimisti, aproape nimeni neindraznind sa spere la o revenire pe termen scurt.

Toata lumea pare sa vanda, si este panica, nu putem sa mai vorbim de alegeri rationale, de reactii rationale. Nu va exista o revenire astazi.

“Sincer, nu am mai vazut atat de multa panica din primavara lui 2009, cand pietele au ajuns la minime ca urmare a crizei financiare”, a spus Jeffrey Saut, seful pe investitii al companiei financiare americane Raymond James, citat de MarketWatch. “Astazi (luni) toata lumea pare sa vanda, si este panica, nu putem sa mai vorbim de alegeri rationale, de reactii rationale. Nu va exista o revenire astazi. In a doua parte a zilei piata americana va mari presiunea la vanzare din Europa, si asta s-ar putea sa ne faca sa coboram chiar mai mult”, a mai adaugat Michael Woischneck, analist in cadrul administratorului german de investitii Lampe Asset Management, citat de Bloomberg.

Partea buna este ca, dupa asemenea scaderi, actiunile devin extrem de ieftine, atat in Romania cat si in piete dezvoltate. (...) Eu nu sunt chiar atat de pesimist, ma astept ca scaderile sa se opreasca.

In timpul zilei, scaderile pe indicele BET au depasit 8%, in vreme ce pe BET-FI, indicele care urmareste evolutia Fondul Proprietatea si a SIF-urilor, scaderile au ajuns chiar si la 10%. In cele din urma, BET-FI, a inchis ziua cu un minus de 6,6%. Numarul foarte mare de persoane care au vrut vineri sa isi vanda actiunile a facut ca la un moment site-ul BVB sa nu mai functioneze.

“Suntem foarte multumiti si motivati de faptul ca varianta de desktop a website-ului nostru a reusit sa atraga un interes atat de ridicat din partea investitorilor si a potentialilor investitori, si acum ne readaptam intensiv masurile tehnice pentru a face fata mai bine, in viitor, unui astfel de interes ridicat”, a declarat, intr-un comunicat de presa, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

China si bancile centrale, vinovate pentru “Marea Cadere” de luni

13 din 18 mari burse europene au scazut cu peste 10% fata de maximele acestui an, potrivit unei statistici Bloomberg. La nivel global pietele au pierdut peste 5.000 de miliarde de dolari de cand autoritatile chineze au devalorizat yuanul pe 11 august, investitorii fiind ingrijorati de incetinirea peste asteptari a cresterii economiei Chinei.

In trimestrul al doilea din 2015, China a inregistrat o crestere a PIB de doar 7%, identica celei din T1, care, la acel moment, a fost cea mai redusa din ultimii sase ani. Piata imobiliara chineza se indreapta de asemenea spre scadere, dupa peste 10 ani in care preturile au urcat.

Pietele isi pierd increderea in bancile centrale, sau, mai exact, in faptul ca acestea pot sprijini la nesfarsit bursele, asa cum s-a intamplat in perioada de criza. Este o tema importanta care incepe sa circule

Temerile privind incetinirea cresterii economice in China, au fost factorul determinant al prabusirii burselor, insa o parte din brokeri atrag atentia si asupra rolului pe care bancile centrale l-au avut.

“Pietele isi pierd increderea in bancile centrale, sau, mai exact, in faptul ca acestea pot sprijini la nesfarsit bursele, asa cum s-a intamplat in perioada de criza. Este o tema importanta care incepe sa circule. Bineinteles insa ca luni au contat o serie intreaga de factori: temerile venite din China, faptul ca Beijing-ul nu a mai putut sa tina ‘in mana’ piata, dar si lichiditatea mai redusa specifica lunilor de vara”, spune Alin Brendea.

Shanghai Composite, a pierdut luni peste 8%, cea mai mare cadere inregistrata din Februarie 2007. In Europa, toate pietele din vest au inchis pe minus: in Germania DAX a pierdut 4,7%, in Franta CAC40 a scazut cu 5,3%, iar in Marea Britanie FTSE 100 a coborat cu 4,6%.

Mai are cineva curajul sa aplice “strategia Buffett” ?

Panica de luni a facut ca mai multe actiuni sa ajunga la preturi foarte scazute, mai ales luand in calcul indicatorii fundamentali ai acestora. Cand piata scade insa cu 6-8%, putini investitori mai au timp sa se gandeasca la celebrul sfat al lui Warren Buffett: Investitorii trebuie sa incerce sa fie fricosi cand altii sunt lacomi si sa fie lacomi cand altora le este frica.

“Partea buna este ca dupa asemenea scaderi actiunile devin extrem de ieftine, atat in Romania cat si in piete dezvoltate, precum Germania, unde poti sa cumperi titluri la PER 10-15. In 2011 am mai avut o cadere similara pe DAX, de 33% fata de maxime. Acum avem o cadere de circa 23% fata de maxime pe DAX. Eu nu sunt chiar atat de pesimist, ma astept ca scaderile sa se opreasca”, spune Dragos Manolescu, directorul de investitii al administratorului de fonduri OTP Asset Management.

Ce s-a intamplat pe BVB la ultimele doua momente de panica ale pietei
Intervalul de timp Scadere BET Intervalul de timp necesar revenirii
1 aug 2011 - 4 oct 2011 -22,1% 5 luni de zile (4 oct 2011 - 3 feb 2012)
3 mai 2012 - 5 iun 2012 -20% 7 luni de zile (5 iunie 2012 - 4 ian 2013)
1 aug 2015 - 24 aug 2015 -10% ???

Dupa prabusirea din 2008, cauzata de falimentul Lehman Brothers, Bursa de Valori Bucuresti a mai avut doua momente de panica in urmatorii 7 ani. Astfel, in vara lui 2011, BET a scazut cu circa 22%, dupa retrogradarea istorica a rating-ului SUA, pierderea fiind recuperata in urmatoarele cinci luni de zile. De asemenea, in 2012, BET a pierdut alte 20 de procente in doar o luna, pe care le-a recuperat 7 luni mai tarziu. Cat va dura de aceasta data cursa de recuperare?

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri