Consiliul de Administratie (CA) al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a convocat actionarii pentru a aproba trecerea societatii de la sistemul unitar de conducere la un sistem dualist, prin infiintarea Directoratului si a Consiliului de Supraveghere (CS), care va prelua din atributiile CA.

Astfel, actionarii BVB sunt chemati pe 28 octombrie pentru a aviza "aprobarea modificarii Actului Constitutiv al Societatii structurat pe sistemul dualist de administrare", se arata in convocatorul publicat luni.

Consiliul de Supraveghere ar urma sa fie format din sapte membri, persoane fizice, alesi de catre AGA pentru un mandat de patru ani, care ar incepe cu data validarii de catre ASF. Membrii CS nu vor putea fi realesi decat o singura data.

"Candidatii pentru posturile de membru in Consiliul de Supraveghere sunt nominalizati de catre actionari sau de catre membrii existenti ai Consiliului de Supraveghere si sunt alesi de Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor", se arata in raportul BVB.

Membrii Consiliului de Supraveghere nu pot fi membri ai Directoratului sau angajati ai societatii. "Consiliul de Supraveghere supravegheaza activitatea Directoratului si verifica respectarea de catre acesta a prevederilor legale (inclusiv a reglementarilor relevante din domeniul pietei de capital), ale Actului Constitutiv si ale hotararilor Adunarii Generale a Actionarilor Societatii in legatura cu activitatea de conducere a Societatii", se arata in anexa care include actul constitutiv in varianta propusa actionarilor spre aprobare.

Printre atributiile Consiliului de Supraveghere se afla si numirea si revocarea Presedintelui Directoratului, numirea si revocarea celorlalti membri ai Directoratului, precum si stabilirea remuneratiei acestora in limitele aprobate de Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor.

In plus, Consiliul de Supraveghere ar trebui sa avizeze strategia generala de dezvoltare a BVB si proiectul de buget, care ulterior ar urma sa fie supuse aprobarii Adunarii Generale a Actionarilor.

Consiliul de Supraveghere ar urma sa se intruneasca "ori de cate ori va fi necesar, dar cel putin o data la 3 luni", se arata in anexa convocatorului publicat de BVB. Directorarul BVB ar urma sa fie format din trei membri, desemnati de Consiliul de Supraveghere pentru un mandat de patru ani.

Trecerea BVB la un sistem dualist de conducere a mai fost analizata si in urma cu peste doi ani, cand SIF Moldova si SSIF Broker au solicitat administratorilor Bursei de Valori Bucuresit sa completeze ordinea de zi a sedintei AGA din aprilie 2013 cu propunerea de trecere la un sistem dualist de conducere, format din Directorat si Consiliu de Supraveghere.

Actionarii au mandatat la momentul respectiv Consiliul Bursei sa propuna "proximei adunari generale extraordinare a actionarilor" modificarea actului consititutiv al Bursei pentru trecerea de la sistemul unitar de conducere la sistemul dualist.

Conducerea BVB este asigurata in prezent de Consiliul de Administratie, al carui presedinte este Lucian Anghel, in timp ce executivul este compus din directorul general, Ludwik Sobolewski, si directorii generali-adjuncti Anca-Theodora Dumitru si Marius-Alin Barbu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri