Reprezentantii mai multor companii membre ale Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) s-au aratat interesati o posibila listare pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in general dimensiunea acestor firme fiind de talie medie si mare, spune Mihai Daraban (foto), presedintele CCIR.

“Avem companii din Camera de Comert care in prezent sunt interesate sa se listeze la Bursa. Vorbim de societati de la talie mijlocie in sus, deoarece ca microintreprindere este mai dificil sa te listezi”, a declarat Mihai Daraban.

Acesta subliniaza ca listarea pe bursa a ramas una dintre putinele solutii de finantare pentru companii, mai ales in conditiile in care bancile sunt din ce in ce mai reticente cand vine vorba despre creditare.

“Vedem din pacate ca bancile nu sprijina mediul de afaceri, finantarile au picat, iar in aceste conditii vrem sa constientizam firmele de aceasta solutie de finantare – listarea in piata de capital”, a mai adaugat Daraban.

Camera de Comert si Camera Auditorilor Financiari din Romania (CAFR) au semnat ieri un protocol de colaborare prin care se urmareste promovarea proiectelor comune in sustinerea intereselor mediului de afaceri din Romania.

“Vrem sa promovam in randul companiilor ideea listarii ca alternativa de finantare, dar si transparenta in cadrul acestora. Auditarea companiilor face parte din acest proces de transparentizare si trebuie privita ca o investitie, nu ca un cost suplimentar pentru companie”, a mentionat Gabriel Radu, presedintele Camerei Auditorilor Financiari, organism profesional care coordoneaza desfasurarea activitatii de audit in Romania.

“Orgoliul trebuie lasat deoparte. Este greu ca angajatul sa predea lectii despre bursa patronului”

In ultimii sapte ani nicio companie privata nu s-a mai listat in piata principala a Bursei de Valori Bucuresti, criza din pietele financiare, inceputa in 2008, punand pe fuga antreprenorii care la acel moment luau in calcul un IPO.

“Exista un anumit grad de egoism cand vorbim despre listare, insa reticenta antreprenorilor vine si din cauza ca nu ‘simt’ foarte bine acest fenomen. Daca ne uitam la capitalul romanesc exista o supraprudenta in tot ceea ce fac, adica firmele prefera sa mearga liniar, fara sa riste. Actionarul majoritar si administratorul companiei ar trebui sa iasa personal din birou daca vor sa inteleaga ce este bursa, pentru ca ei sunt cei care decid. Este greu ca angajatii unei firme sa predea lectii patronului vis-a-vis de ce inseamna piata de capital sau audit. Trebuie lasat putin orgoliul deoparte”, spune presedintele Camerei de Comert.

Mihai Daraban considera ca dezvoltarea pietei de capital este lenta si din cauza ca in ultimii 25 statul nu a contribuit la acest proces. “Statul nu a incurajat cu adevarat aceste societati (n.red. BVB, Camera de Comert), iar acum cand am ajuns cu cutitul la os in tot ceea ce inseamna finantarea economiei incepem sa ne gandim in mod coerent si la ceea ce inseamna bursa si finantarea pe piata de capital”.

Camera de Comert si Industrii a Romanei, in colaborare cu Camera de Comert Romano-Americana si Bursa de Valori Bucuresti vor organiza pe 28 septembrie, la New York, un forum de investitii dedicat Romaniei. La eveniment este asteptat sa participe presedintele Klaus Iohannis, precum si reprezentanti ai institutiilor financiare internationale.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri