Rezerva Federala americana (FED) va anunta in aceasta seara daca va creste dobanda de politica monetara pentru prima data in aproape un deceniu. Ce inseamna decizia pentru pietele financiare si cum va influenta economiile globale in urmatorii ani?

UPDATE: Rezerva Federala americana a mentinut dobanda cheie la nivelul minim. 9 dintre reprezentantii FED au votat in favoarea mentinerii referintei la nivelul actual, in vreme ce un singur membru, Jeffrey M. Lacker, a votat pentru ridicarea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale.

Cand si ce va anunta mai exact FED?

Decizia privind dobanda cheie va fi anuntata joi la 21:00 ora Romaniei (14:00 ora New York). FED va mai anunta simultan si proiectiile economice si estimarile de dobanda, urmand ca 30 de minute mai tarziu Janet Yellen (foto), presedintele institutiei, sa vorbeasca in cadrul unei conferinte de presa.

De ce este importanta decizia FED?

In perioada 2007 - 2008, dupa ce criza financiara devenise deja evidenta in SUA, Rezerva Federala a inceput sa reduca dobanda cheie de la un nivel de 5,2%, la aproape 0%, ca parte a programului de relaxare cantitativa (vezi graficul). Dupa revenirea economiei americane din ultimii ani, FED a inceput sa ia serios in considerare cresterea referintei, prima mutare in acest sens fiind programata pentru septembrie 2015. Ultima data cand FED a marit dobanda cheie a avut loc in in iulie 2006, cu 9 ani in urma.

Evolutie dobanda cheie

Masura nu mai este insa atat de sigura, mai ales dupa ce in ultima perioada China, a doua cea mai mare economie din lume, a dat semnale de slabiciune, in vreme ce pietele emergente se confrunta cu preturile in scadere ale marfurilor.

Cresterea propriu-zisa a dobanzii cu doar 0,25 puncte procentuale nu reprezinta o schimbare uriasa pentru pietele financiare, mult mai important pentru investitori fiind semnalul dat Janet Yellen privind evolutiile viitoare ale ratei.

Vor merita din nou sa fie tinuti banii in banca?

Fara indoiala primele efecte ale deciziei se vor rasfrange in primul rand asupra americanilor, insa consecintele acesteia se vor vedea inevitabil si in celelalte piete financiare.

O eventuala crestere a dobanzii nu ar insemna automat ca toate bancile centrale din lume, inclusiv Banca Nationala a Romaniei (BNR), vor incepe imediat sa urmeze exemplul FED. Totusi, semnalul ar fi evident, iar in urmatorii 1-2 ani masuri similare ar putea fi luate si de alte banci. In cazul BNR, de exemplu, exista deja asteptari privind o majorare a dobanzii cheie in 2016.

Mai trebuie de asemenea notat faptul ca depozitele bancare vor continua sa fie foarte putin profitabile in urmatorii ani, trendul de crestere al dobanzilor, daca va exista, urmand sa fie unul lent.

Ce se intampla cu bursele?

Dupa caderea din luna august, investitorii de pe burse spera ca FED va mentine, cel putin pentru moment, rata de politica monetara le nivelul minim.

Nimeni nu stie cu exactitate cum vor reactiona pietele la orice decizie pe care FED o va anunta. Totusi, in lunile precedente, de cate ori au aparut informatii potrivit carora FED ar urma sa creasca dobanda, bursele au scazut, iar opusul s-a intamplat atunci cand semnalele indicau o mentinere a dobanzii cheie. Avand in vedere aceste evolutii, se poate presupune ca investitorii vor vinde actiuni in cazul in care Yellen da semnalul inaspririi politicii monetare, acestia reorientandu-se spre active mai sigure, precum titlurile de stat.

Foto: Shutterstock / Janet Yellen

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri