Dupa un trimestru trei in care cash-ul a fost rege iar investitiile in actiuni, aur sau petrol s-au dovedit pierzatoare, analistii cu greu mai indraznesc sa faca estimari optimiste pentru ultimele trei luni din 2015.

Cele mai tranzactionate actiuni de pe Bursa de la Bucuresti au pierdut in medie 3% in T3, indicele bursier global MSCI World Index a scazut cu 10%, barilul de petrol Brent a inregistrat un minus de 22%, iar aurul a marcat o cadere de 3,3%.

“Pietele tind sa aiba un comportament psihotic atunci cand nu detin repere, iar acest lucru incepe sa fie o caracteristica tot mai evidenta in prezent. Nimic nu este mai stresant pentru admnistratorii de bani, pentru investitori individuali, decat incertitudinea. Pietele bursiere sunt greu incercate. Nu neaparat prin scaderi ale cotatiilor, ci prin lipsa claritatii”, spune Alin Brendea, director general adjunct in cadrul casei de brokeraj Prime Transaction. Principalii factori de incertitudine la care acesta face referire sunt reprezentati de incetinirea economiei mondiale, cat si politica monetara a Rezervei Federale americane (Fed).

Actiunile in T4: Erste anticipeaza scaderi de pana la 5%, americanii cred ca ce a fost mai rau a trecut

Incertitudinea este cuvantul cheie si in opinia analistilor Erste Group, care anticipeaza scaderi de pana la 5% pe toate pietele in urmatorul trimestru. Potrivit acestora, bursele ar urma sa inregistreze in continuare corectii minore in T4, in vreme ce randamentul titlurile de stat ar urma sa urce modest.

“In T3, Indicele MSCI care urmareste evolutia pietelor emergente a suferit o corectie de 19%, peste media generala a scaderilor de 10%. Cele mai mari pierderi le-au avut companiile din energie (-21%), in vreme ce companiile de utilitati (-7%) si din domeniul bunurilor de consum (-5%) au scazut cel mai putin. In ultimul trimestru din acest an ne asteptam ca MSCI World sa scada cu pana la 5% avand in vedere ca perspectivele cresterii profitabilitatii companiilor s-au inrautatit, iar din punct de vedere tehnic pietele arata de asemenea mai rau”, mentioneaza austriecii intr-un raport adresat investitorilor.

Acestia au recomandat o alocare “neutra” (“neutral”) pentru Romania, Croatia si Serbia, in vreme ce in cazul Rusiei recomandarea este de “subpondere” (“underweight”), din cauza noilor scaderi din piata petrolului.

In ceea ce priveste piata americana, un sondaj recent realizat de Reuters in randul analistilor de pe Wall-Street arata ca acestia anticipeaza un nivel de 2.094 puncte pe indicele S&P 500 pana la sfarsitul anului, cu 7,3% peste cotatia de la finalul zilei de vineri.

Valute in T4: Leul se depreciaza cu 1,8%. Dolarul se intareste inaintea deciziei Fed

Analistii Erste mizeaza pe un curs de 4,49 lei/euro in trimestrul al patrulea, cu 1,8% peste nivelul actual de 4,413 lei/euro. De altfel, estimarile acestora pentru toate valutele din regiune (zlotul polonez, forintul maghiar, coroana ceha) anticipeaza deprecieri modeste.

Si francul elvetian este vazut mai jos in raport cu euro, cursul estimat fiind de 1,11, in crestere cu 1,8% fata de cotatiile actuale.

In cazul dolarului american, austriecii se asteapta la o intarire in perioada urmatoare, in asteptarea deciziei Fed de a mari dobanzile pentru prima data in aproape un deceniu. “Totusi, credem ca potentialul dolarului este limitat. Motivul este acela ca dolarul a inregistrat deja un raliu enorm fata de vara lui 2014, o marte parte din efectul anuntului Fed fiind deja inclus in coatiile actuale”, spun analistii Erste, care pentru T4 au o tinta de curs euro/dolar de 1,08.

Aurul in T4: Piata ramane in teritoriu negativ. Uncia se va tranzactiona pentru 1.080 – 1.180 dolari

Aurul a pierdut 3,3% in T3, iar la nivelul intregul an scaderea ajunge la un total de 4,4%. Nivelul scazut al randamentelor titlurilor de stat, precum si voltatilitatea inregistrata recent pe burse sunt vazuti ca principalii factori pozitivi pentru metalul pretios, insa asteptarile privind cresterea dobanzilor de catre Fed pun presiune asupra unui posibil raliu.

“Din punct de vedere tehnic, trendul din piata aurului arata usor negativ. Pentru moment continua faza stabilirii unor minime. Estimam un interval de tranzactionare de 1.080 – 1.180 dolari pentru uncia de aur in trimestrul al patrulea”, spun analistii Erste.

Principalele economii in 2015: SUA creste cu 2,4%. Revenire moderata in Europa – PIB +1,5%

Desi la nivel global toate privirile sunt indreptate spre China, Erste nu vede semne de contagiune in Romania si celelalte tari din Europa Centrala si de Est. “Pentru ultima parte a anului cresterea economica pare sa ramana sanatoasa. Cu exceptia unor incetiniri in Cehia si Ungaria, ne asteptam la cresteri ale PIB de 3,5 si 3,3% in Romania, respectiv Polonia”.

In ceea ce priveste zona euro, analistii Erste anticipeaza o revenire economica modesta, de +1,5% in 2015 si de 1,8% in 2016, iar in cazul Statelor Unite avansul PIB este asteptat sa ajunga la 2,4% in acest an.

Foto: Shutterstock / The Bull & Bear Statues (Frankfurt)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri