Analistii Alpha Finance si-au reconfirmat recomandarea de “cumparare” (“buy”) pe actiunile Fondul Proprietatea (FP), in ciuda caderii din august si a apropierii Adunarii Generale a Actionarilor in care va fi decis viitorul administratorului Franklin Templeton, care nu si-a indeplinit obiectivul de performanta privind reducerea discount-ului.

Alpha Finance are o tinta de pret de 0,94 lei pentru titlurile FP, cu 19,7% peste pretul de 0,785 lei/unitate inregistrat la deschiderea sedintei bursiere de joi.

“Reintarim recomandarea de BUY pentru Fondul Proprietatea cu o tinta de pret de 0,94 lei/actiune ce implica un potential de crestere de 19% fata de nivelul actual, avand in vedere ca, dupa parerea noastra, FP ar trebui sa se tranzactioneze la un discount fata de active mai apropiat de 18%, fata de nivelul actual de 31%. Ne-am redus usor tinta de pret din cauza caderii petrolului care a dus la scaderea semnificativa a capitalizarii Petrom, de la 26,6 mld. lei, la 19,4 mld. lei”, mentioneaza analistii Alpha Finance.

Fondul Proprietatea controleaza 19% din Petrom (SNP), detinere care valoreaza 4,8 mld. lei si care reprezinta 32% din valoarea activelor nete (VAN) FP. Actiunile SNP au scazut cu 18,6% in acest an. Greg Konieczny, managerul FP, a mentionat saptamana aceasta ca nu intentioneaza sa vanda titluri Petrom pe Bursa din Londra pana cand piata petrolului nu va inregistra o revenire.

Compania Status % in total VAN % modificare in performanta VAN* Modificare in VAN pe actiune (lei)

Cele mai putin performante detineri din portofoliul FP (sept. 2013 - iun. 2015)

CE Oltenia Nelistata 0,9 5,17 -0,0723
Petrom Listata 32,1 5,13 -0,0717
Nuclearelectrica Listata 1,6 0,68 -0,0096
E.ON Distributie Romania Nelistata 3,5 0,37 -0,0051
Electrica Distributie Muntenia Nord Nelistata 1,9 0,28 -0,0040

Sursa date: Fondul Proprietatea

*Raport VAN la data de 30 iunie 2015

Analistii Alpha Finance se asteapta ca IPO-ul Hidroelectrica si vanzarea unui pachet de actiuni din detinerea Petrom sa fie motoarele cresterii Fondul Proprietatea. In prezent, FP se bazeaza pe distributiile de cash catre actionari si programele de rascumparare a actiunilor.

Programele de rascumparare pun presiune pe lichiditatile FP. “Vor fi fortati sa faca alte vanzari de active”

Al saselea program de rascumparari a inceput in septembrie, Fondul vizand achizitionarea a 892 milioane de titluri FP sau echivalentul in GDR-uri pe Bursele din Bucuresti si Londra. “Anticipam ca Fondul Proprietatea va lua in considerare demararea unei oferte de cumparare pentru a accelera programul de rascumparare, asa cum s-a intamplat in trecut”, mentioneaza analistii firmei de brokeraj. Acestia subliniaza ca programele de rascumparare vor pune presiune pe lichiditatile Fondul Proprietatea, fortand compania sa faca noi vanzari de active.

Anul acesta, Fondul Proprietatea a contractat o linie de credit de 500 mil. lei pentru a putea acoperi nevoia de cash. Banii pot fi folositi doar pentru actiuni corporative si ar trebui sa fie rambursati pana la finalul anului. Anticipam schimbari in structura portofoliului FP avand in vedere ca vanzarile de active raman principala sursa de cash - analistii Alpha Finance

Acestia considera ca pachetele de actiuni pe care Fondul le detine la Romgaz (SNG), BRD si Banca Transilvania (TLV) au cele mai mari sanse sa fie vandute.

Fondul Proprietatea a scazut cu 12,2% in acest an pe Bursa de Valori Bucuresti. O buna parte din corectie a fost inregistrata in luna august, cand titlurile au cazut cu 5%, in linie cu toata piata (indicele BET-XT a pierdut 7,5% in august).

Board-ul FP recunoaste ca obiectivul de performanta nu a fost indeplinit, dar “admite” ca vina este a statului

Actionarii Fondul Proprietatea se vor intalni pe 29 octombrie pentru a decide daca vor continua contractul de administrare cu Franklin Templeton, dar si in privinta acordarii unui mandat, de doi ani, unei societati a Franklin Templeton din Luxemburg, in contextul alinierii la reglementarile UE.

Comitetul Reprezentantilor (CR) Fondul Proprietatea a publicat recent raportul in care evalueaza performanta administratoruluI Franklin Templeton, board-ul notand ca nu a fost indeplinit criteriul privind reducerea discount-ului.

Membrii Comitetului adauga insa ca acest lucru are loc in contextul unor factori ce nu au tinut de Franklin Templeton. “Discountul mediu pentru aceasta perioada a ajuns la 26,22% si nu a scazut niciodata sub 20,81%. Astfel, Obiectivul Discount nu a fost indeplinit. (…) CR admite, de asemenea, ca mediul de reglementare solicitant si adesea actiunile impredictibile ale autoritatilor romane sunt factori care au contribuit la esecul Administratorului Fondului de a atinge Obiectivul Discount”, se mentioneaza in raport.

Anterior, actionarii FP au impus Franklin Templeton reducerea discountului de tranzactionare la 15% pe durata a nu mai putin de 2/3 din zilele de tranzactionare ale perioadei de raportare.

CR spune de asemenea ca are o impresie pozitiva despre angajamentul si activitatile administratorului Fondului orientate catre capacitatea actiunilor Fondul Proprietatea de a atrage, notand, totusi, nevoia de a implementa in viitor mecanisme mai riguroase de controlare a discountului si de a stimula cererea de actiuni FP.

Franklin Templeton a publicat si un raport privind propria activitate, promitand investitorilor ca FP nu va face noi investitii pana ce discountul nu va fi diminuat semnificativ. De asemenea, administratorul spune ca va continua programele de rascumparare si distributiile de numerar catre actionari.

Foto: Shutterstock / Business documents

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri