Dezvoltatorul clujean de software Life is Hard se va lista cel mai probabil in aceasta luna pe AeRO, piata administrata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), firma de brokeraj Goldring urmand sa intermedieze tranzactia. Erik Barna, directorul general si fondatorul Life is Hard, a vorbit despre planurile companiei cu membrii Invest Club, primul club de investitii din Romania.

Cand va debuta pe bursa Life is Hard?

Erik Barna: In data de 6 octombrie s-a finalizat la Registrul Comertului modificarea formei de organizare din SRL in SA. Memorandumul este finalizat si urmeaza sa fie transmis catre BVB in paralel cu inregistrarea actiunilor la ASF si semnarea contractului de registru cu Depozitarul Central. Estimam ca la finalul acestei luni vom debuta pe piata AeRO.

Cine sunt actionarii firmei in prezent si ce detineri au?

Erik Barna: Actionari majoritari sunt Erik Barna (fondator-ul companiei) si Catalin Chis. Pe langa noi am decis sa aducem si cativa angajati din dorinta de a rasplatii implicarea si loialitatea lor. Ne-au fost alaturi si la bine si la greu, au demonstrat devotamentul, profesionalismul dar mai ales implicarea lor in viata companiei si am considerat ca este normal sa le cedam 2% din companie.

Ce pachet de actiuni veti scoate pe bursa in cazul listarii? Cine va vinde?

Erik Barna: Pe piata AeRO vor fi introduse la tranzactionare un numar de 70.000 de actiuni comune, cu o valoare nominala de 1 leu, reprezentând 10% din capitalul social al Life Is Hard. Vanzarea se va realiza proportional cu detinerile actuale de catre Erik Barna si Catalin Chis. Vanzarea acestui pachet se va realiza in prima luna de la listare in functie de conditiile de piata.

La cat evaluati compania?

Virgil Zahan (CEO Goldring - intermediarul listarii): Evaluarea companiei s-a realizat pe baza unor comparatii cu societati din domeniul IT listate pe piata de capital din Polonia si binenteles plecand de la performantele financiare inregistrate de societate pana in acest moment. Evaluarea corecta o vor da investitorii dar conform acestor comparatii, evaluarea este de 1,55 mil euro (6,8 mil. lei).

Veti distribui dividende dupa listare sau strategia companiei se bazeaza pe reinvestirea profitului?

Erik Barna: Politica de dividend va tine cont de nevoia de finantare a companiei, dar si de implicarea acestora in noi proiecte sau posibilie achizitii. Vom urmari un echilibru intre politica de investitii si cea de dividend tinand cont si de asteptarile investitorilor.

De ce va listati pe bursa?

Erik Barna: Decizia a venit natural. In 2014 am nominalizati in 2 topuri Deloitte, care clasa companiile de IT prin prisma cresterii ciferi de afaceri. In urma nominalizarii am fost abordati de diferite fonduri de investitii cu propunerea unui exit sau a unui parteneriat strategic, insa am considerat, in ambele cazuri ca am fi foarte restrictionati in libertatea de exprimare a companiei. Ma refer la inovare, la noi produse. Al doilea motiv a fost acela ca brokerii cu care colaboram prin intermediul plaformei “24broker” doreau sa faca parte din companie. La un moment dat chiar se zvonea in piata ca am fi fost preluati de unul sau altul. Se ridicau, si pe buna dreptate, de catre ceilalti parteneri ai nostri, semne de intrebare cu privire la impartialitatea noastra. Am cautat astfel o varianta care sa ne permita sa fim cat se poate de transparenti si sa dam sansa oricui sa investeasca in companie daca isi doreste acest lucru.

In prima faza ne intereseaza notorietatea si vizibilitatea iar apoi capitalizarea pe care o poate genera bursa.

Ce veti face cu sumele rezultate din vanzare?

Erik Barna: Vom vinde din pachetele actionarilor majoritari, iar aceste sume se vor indrepta catre noi. In momentul de fata compania nu duce lipsa de lichiditate.

Ce v-a facut sa alegeti acest nume (Life is Hard) destul de… special ?

Erik Barna: In 2014 am decis ca a venit momentul sa schimbam vechea denumire a companiei: KL SOFTWARE. Pentru aceasta am apelat la niste tineri antreprenori dar cu experienta in branding si strategie, care vedeau lucrurile si pe noi mai altfel. Au primit o sarcina foarte clara: atunci cand numele nostru este inclus intr-o lista de companii de IT sau de tehnologie, sa se diferentieze dintr-o singura privire de toata lista; sa nu contina nume consacrate: technology, software, solutions; sa fie usor de retinut; sa aiba rezonanta internationala dar sa exprime si ceva din specificul romanesc (“Life Is Hard” nu-i asa? mereu ne plangem de acest lucru), sa nu trebuiasca sa investim sume enorme in brand awareness.

De ce ar trebui un investitor obisnuit sa cumpere Life is Hard si nu Romgaz, Electrica sau Banca Transilvania?

Virgil Zahan: Cati dintre directorii acestor companii au stat la masa cu voi?

In piata AeRo a mai fost listata anul aceasta o companie de IT: Bittnet Systems (BNET). Societatea are in prezent o capitalizare de 8,1 mil. lei.

Foto: Invest Club

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri