In ciuda recentelor turbulente din pietele financiare, actiunile raman pe termen lung principala solutie de investitii, considera specialistii de wealth management ai UBS, cea mai mare banca elvetiana. Acestia au fost prezenti in Romania, unde au discutat despre perspectivele economice globale si principalele clase de active pe care mizeaza in urmatoarele luni.

“Ne plac actiunile chiar si in mediul actual. Ne plac in special actiunile europene, mai ales din zona euro, dar nu suntem ‘prieteni’ cu pietele emergente si Marea Britanie. Pe termen lung nu exista alternativa la actiuni”, spune Rolf Ganter Head of European Equity Sectors in cadrul UBS.

Banca elvetiana are o alocare de “overweight” (“suprapondere”) pentru actiunile din zona euro si Japonia, “neutral (“neutra”) pentru SUA si “underweight” (“subpondere”) pentru Marea Britanie si pietele emergente. In cazul pietelor europene, UBS se asteapta la randamente de 10-20% in urmatoarele 6 luni.

“Economia SUA a accelerat puternic in trecut, iar acum este in linie cu asteptarile. Europa inca mai tremura, insa are economii in crestere, revenirea fiind mai intarziata fata de cea din Statele Unite. China ramane principalul risc pentru piete, insa ma indoiesc ca vom vedea o ‘aterizare fortata’ a economiei asiatice avand in vedere ca Beijingul are parghiile necesare pentru a evita acest lucru”, considera Ganter.

In privinta obligatiunilor, banca are o recomandare “underweight” pentru tilurile de stat foarte bine cotate de agentiile de rating si o recomandare moderata “overweight” pentru tilurile de stat cu randamente ridicate (high yield).

“In urma cu doar cativa ani le numeam ‘junk bonds’, acum le spunem ‘high yield’. Mie imi place sa fac o comparatie intre junk bonds si junk food: daca cumperi o cantitate moderata acestea vor face bine portofoliului, daca insa acumulezi prea mult ‘junk’ s-ar putea sa ai probleme”, mentioneaza Rolf Ganter.

Aurul va scadea dupa ce FED mareste dobanda cheie. Petrolul, mai sus peste un an, dar o enigma in prezent

Reprezentantul UBS se declara in general pesimist cand vine vorba despre principalele marfuri tranzactionate in pietele financiare. Aurul este vazut cu 7% mai jos decat in prezent, in vreme ce petrolul poate marca o revenire in urmatorul an, dar momentan poate la fel de bine sa ajunga la pragul de 30 de dolari/baril.

“In cazul aurului, ne aflam in partea superioara a canalului de tranzactionare, iar dupa ce Rezerva Federala americana va scadea dobanzile ma astept ca metalul pretios sa scada la 1.100 dolari/unice. In ceea ce priveste petrolul, acum suntem in mijlocul unui trading range. Pe termen scurt petrolul poate scadea la 30 dolari/baril, apoi se poate intoarce din nou la 50 de dolari, insa intr-un orizont de timp de un an ne asteptam sa se tranzactioneze mai sus decat in prezent. Va ajunge la 70 de dolari? Nu as fi foarte sigur deoarece avem destul de multa productie care intra in piata”, spune Rolf Ganter.

Uncia de aur se tranzactiona vineri la un pret de 1.181 dolari, pret ce reprezinta o scadere de 0,28% la nivelul lui 2015. De asemenea, barilul de petrol Brent era cotat la 50,18 dolari, cu 12,4% mai putin decat la inceputul anului.

UBS nu are o filiala locala, insa are romani clienti ai departamentului de wealth management al bancii. Banca nu a oferit date despre numarul clientilor si valoarea investitiilor acestora, insa reprezentantii UBS estimeaza ca detin sub 5% din piata romaneasca de wealth management, una foarte fragmentata si unde activeaza majoritatea celor mai mari banci din Romania.

Foto: Shutterstock / UBS

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri