Doar 50% din dintre analistii europeni se asteapta ca principalele actiuni tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti sa inregistreze cresteri in urmatoarele 6 luni. Procentul este in scadere puternica fata de sondajul anterior, cand 70% dintre acestia mizau pe o apreciere a cotatiilor.

O scadere de peste 20 de puncte procentuale a mai fost inregistrata doar in cazul perspectivelor privind evolutia pietei austriece (-21,7), arata un sondaj realizat de Centrul pentru Cercetare Economica Europeana din Mannheim (ZEW), cu sprijinul grupului austriac Erste.

Alti 37% dintre analistii chestionati spun ca piata romaneasca va ramane in jurul nivelului actual, in vreme ce 12% estimeaza ca BET, principalul indice al BVB, va scadea in urmatoarea jumatate de an. Procentul optimistilor ramane astfel per ansamblu mai mare decat al analistilor pesimisti, dar scaderea este una majora fata de sondajul realizat in septembrie.

Indice Estimari crestere (%) Estimari stagnare (%) Estimari scadere
Euro STOXX 50 50 (-14) 22,7 (+10,7) 27,3 (+3,3)
ATX (Austria) 46,7 (-21,7) 40 (+24,2) 13,3 (-2,5)
WIG (Polonia) 55,5 (-16) 27,8 (+18,3) 16,7 (-2,3)
BET (Romania) 50 (-20) 37,5 (+27,5) 12,5 (-7,5)
BUX (Ungaria) 43,7 (-10,8) 37,5 (+10,2) 18,8 (+0,6)

In paranteze sunt evolutiile (in puncte procentuale) fata de sondajul anterior al ZEW

Sursa date: ZEW

Romania nu este singura piata de capital in cazul careia analistii si-au inrautatit estimarile, toate cele 9 burse din regiune fiind vazute mai slab in urmatoarele 6 luni. Cele mai bune estimari sunt notate in dreptul Bursei din Varsovia, al carei indice WIG este asteptat sa urce de catre 55,5% din participantii la sondajul ZEW. De cealalta parte, piata din Turcia este in prezent cea mai slab cotata, cu doar 35,8% dintre specialisiti mizand pe o crestere si alti 32,1 anticipand o scadere.

“Asteptarile economice pentru Europa Centrala si de Est, inclusiv Turcia, au scazut in octombrie 2015. Indicatorul sentimentului economic ZEW-Erste a scazut cu 7,7 puncte, pana la nivelul negativ de -0,1 puncte”, mentioneaza austriecii intr-un raport.

Leul, a doua cea mai stabila valuta din ECE. Asteptarile privind economia romaneasca, in revenire usoara

Analistii europeni vad leul ca una dintre cele mai stabile valute din regiune, peste 72% dintre participanti anticipand un curs de schimb fara fluctuatii importante. La o apreciere se asteapta 11% dintre analisti, in vreme ce scaderea este anticipata de 16,7% dintre acestia. Coroana ceha este singura moneda din Europa Centrala si de Est considerata mai stabila decat leul.

Asteptarile analistilor financiari privind evolutia economiei Romaniei in urmatoarele sase luni si-au revenit usor in luna octombrie dupa scaderea din septembrie si raman cele mai bune din regiune, in contextul in care perceptia pentru Europa Centrala si de Est a continuat sa se inrautateasca. Indicele care masoara perceptia analistilor pentru urmatoarele sase luni a crescut in octombrie cu 2,5 puncte, la 31,6 puncte.

Peste 47% din analistii consultati anticipeaza o evolutie mai buna a economiei Romaniei in urmatoarele sase luni, in timp ce aproape 16% estimeaza o inrautatire, iar restul mentinerea situatiei actuale.

Cele mai slabe perspective din regiune le are Ungaria, indicele asteptarilor fiind la -5 puncte.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri