Dupa ce a fost consilierul presedintelui Traian Basescu si a activat aproape cinci ani in cadrul Ministerului Finantelor, pe care l-a si condus pentru o scurta perioada de timp, Bogdan Dragoi, 35 de ani, a devenit in acest an omul numarul unu din SIF Banat-Crisana, in responsabilitatea lui intrand administrarea averii de 1,8 miliarde lei a societatii. Cititi in continuare care sunt planurile acestuia pentru SIF Banat-Crisana si de ce crede ca piata de capital romaneasca risca sa dispara complet de pe harta investitorilor pana in 2019.

Bogdan Dragoi este directorul general si presedintele SIF Banat-Crisana (SIF1). Dragoi a fost ales in Consiliul de Administratie al societatii in martie, cand a primit 77% din voturile exprimate de actionari (cel mai mare numar dintre cei 20 de candidati).

Wall-Street.ro: Cu un background de finantist cu legaturi politice, cum a ajuns Bogdan Dragoi in piata de capital romanesca, la conducerea unui SIF?

Bogdan Dragoi: Ideea legaturilor politice trebuie transata: eu am avut sustinerea partidului cat am fost membru in Guvern. In momentul cand am ajuns la Presedintie nu am mai avut nicio sustinere, iar dupa etapa din administratia prezidentiala am revenit in zona privata. Am avut aceasta oportunitate, asa ca am candidat. Am fost cred ca printre putinii candidati pentru un loc in conducerea unui SIF care in perioada alegerilor a facut “roadshow”, asa cum faceam cand eram la Finante: m-am intalnit cu toti actionarii care erau publici, indiferent ca aveau 0,1%, 1%, sau mai mult din SIF Banat-Crisana, si le-am prezentat ce vreau sa fac pana in aprilie 2017.

Nu spun ca nu exista oportunitati de investitii in afara, dar eu sunt nationalist, eu vreau sa bag bani aici, in Romania, nu sa fiu fortat sa fac plasamente pe plan extern; din acest motiv insist pe ideea dezvoltarii pietei locale.

Vrei sa afli cum sa iti investesti mai usor banii. Participa gratuit la conferinta Banking 2.0.

WS: Te deranjeaza ca sunt persoane in piata care te asociaza cu politicul, care te vad ca venind din zona aparatului de stat?

Bogdan Dragoi: Nu ma deranjeaza deloc si sunt mandru de ceea ce am facut anterior. Nu am fost membru de partid, dar ar fi o nebunie sa spun ca nu am avut sustinere politica, iar asta pentru ca am performat. Trezoreria care functioneaza astazi a fost inceputa de mine in anul 2006 si am avut oportunitatea de a lucra acolo o perioada aproape neintrerupta de 5 ani, timp in care am inceput un proiect de la zero si l-am dus aproape pana unde este astazi. Romania se finanteaza intr-un mod sustenabil acum pe pietele interne si internationale, iar in timpul crizei, daca acest lucru nu era posibil si am fi fost dependenti de imprumuturi bilaterale, ar fi fost un dezastru pentru Romania.

WS: Care sunt lucrurile pe care le-ai promis actionarilor ca le vei face in actualul mandat?

Bogdan Dragoi: Le-am prezentat planul de restructurari si viziunea mea despre cum tebuie creata valoare adaugata. Cred intr-o reechilibrare a portofoliului SIF1, intr-o optimizare a managementului in anumite societati unde suntem actionari si cred si intr-un proces de restructurare a portofoliului, care va fi de durata.

Degeaba avem randamente mari in Romania, daca oferta nu este mai ampla: daca esti manager de fond cu active de 1 miliard euro, bineinteles ca te intereseaza randamentele mari oferite de piata romaneasca, dar preferi sa ii plasezi pe toti la un randament de 1-2% decat sa stai cu doar 500.000 la randamente de 8%.

Cred, de asemenea, ca SIF-urile pot colabora in cazul anumitor deal-uri: ne putem strange mai multe SIF-uri sa cumparam o companie impreuna, sau sa intram impreuna in actionariatul unei companii nelistate cu scopul de a o lista; am pus deja pe masa doua astfel de propuneri. Eu nu cred ca fiecare SIF trebuie sa lucreze doar pe cont propriu, cred si intr-o colaborare pe care aceste societati o pot avea.

Am vazut job-ul de presedinte al SIF 1 pe doua paliere: un palier referitor la ceea ce trebuie sa faci pentru actionarii SIF-ului, adica sa generezi valoare adaugata pentru actionari, iar un alt palier, pe care il vad ca fiind valabil pentru toti presedintii de SIF-uri, este dezvoltarea pietei.

Sunt mandru de ceea ce am facut anterior. Nu am fost membru de partid, dar ar fi o nebunie sa spun ca nu am avut sustinere politica, iar asta pentru ca am performat.

Vorbim aici de o piata care din cauza efectelor externe iti scade intr-o luna cu 10-15%, cum s-a intamplat in august, pe tranzactii care in cazul anumitor actiuni au fost sub 10.000 de euro. O astfel de piata este una cu probleme mari. Principalii actionari sunt de tip “buy and hold” pentru ca, fiind o piata mica cu putine actiuni bune listate, toti se bat pe ele si odata ce le au, le pastreaza, pentru ca nu au ce cumpara in schimb. Este o piata care nu e functionala.

Eu la SIF1 vad o diversificare a portofoliului, incerc sa iau pozitii si in alte sectoare care sunt listate si observ ca, de fapt, nu pot sa cumpar, pentru ca fie nu am ce, fie nu am de unde, pentru ca toti vorbim de aceleasi lucruri.

WS: Avem totusi niste actiuni care doar din dividende genereaza randamente 6-8%...

Bogdan Dragoi: Eu acum ma duc sa vorbesc cu un fond de investitii la Londra si ii spun sa faca plasamente in Romania. El sa zicem ca imi spune ca are 20 de milioane euro de investit. Poate sa cumpere SIF de 20 de milioane? Nu! Si nici nu am cum sa ii spun sa vina doar cu 2 milioane deoarece pentru el nu se justifica o investitie atat de mica. Degeaba avem randamente mari in Romania, daca oferta nu este mai ampla: daca esti manager de fond cu active de 1 miliard euro, bineinteles ca te intereseaza randamentele mari oferite de piata romaneasca, dar preferi sa ii plasezi pe toti la un randament de 1-2% decat sa stai cu doar 500.000 la randamente de 8%.

Citeste si:

    WS: Corect, dar de ce trebuie sa rezolve un sef de SIF problema lichiditatii pe Bursa? Anterior ai spus ca obiectivul tau este in primul rand sa generezi randamente pentru actionarii SIF Banat-Crisana.

    Bogdan Dragoi: Nu este problema mea directa, dar este o problema care ma vizeaza: daca nu am o piata dezvoltata eu nu pot performa fata de actionarii mei si nu le pot aduce ce am promis. Eu cu reprezentantii tuturor companiilor cu care ma vad ii intreb “de ce nu va listati?”. Problema este ca acestia nu au nici cea mai vaga idee ce este piata de capital sau ca aceasta este o alternativa de finantare. Daca facem un sondaj astazi in randul a 100 de manageri romani, despre sursele lor de finantare, iti dau scris ca peste 90% vor raspunde “banci comerciale” si extrem de putini vor mentiona piata de capital.

    Citeste si:

      In perioada alegerilor am facut “roadshow”, asa cum faceam cand eram la Finante: m-am intalnit cu toti actionarii care erau publici, indiferent ca aveau 0,1%, 1%, sau mai mult din SIF Banat-Crisana

      Din punctul meu de vedere cel mai mare rol in aceasta situatie l-ar putea avea bursa, iar BVB din pacate nu e atat de activa pe cat ar trebui sa fie. Nu vorbesc despre ce s-a intamplat cu ani in urma; eu sunt cu adevarat in aceasta piata din februarie 2015 – pana atunci ma interesa piata de capital romaneasca, dar ma interesa doar in ideea ca este strategic sa ai o piata de capital dezvoltata in Romania.

      Este totusi o problema de educatie, iar BVB trebuie sa aiba un rol foarte important in acesta zona pe care nu il are. Nu stiu ce s-a intamplat in ultimii 2-3 ani… nu ma pronunt; eu vorbesc despre ce vad acum.

      WS: Poate ca reprezentantii BVB vor spune ca au facut eforturi pentru a aduce companii noi in piata, chiar daca pana acum in afara de cateva rezultate concrete pe AeRO nu au exista companii private noi care sa se listeze…

      Bogdan Dragoi: AeRO? Ce este AeRO? Piete paralele… nu. Pentru mine adevarata piata este bursa – piata principala. Este simplu sa dezvolti bursa: ar putea sa atraga fonduri europene iar cu ajutorul acestora sa fie facuta o campanie nationala, sa fie angajate firme pentru dezvoltarea unei campanii de awareness prin care sa ii faci pe manageri sa inteleaga si sa stie ce inseamna piata de capital. Nu toti managerii trebuie vizati; nu trebuie sa mergi si la SRL-ul infiintat acum 3 luni de zile, dar de exemplu stim foarte clar ca energia este zona prioritara nationala. Ce inseamna acest lucru? Faptul ca sume mari de bani sunt canalizate in aceasta zona. Cine face aceste investitii? Te duci la firmele care produc pentru Transelectrica, Transgaz sau Romgaz, incerci sa le aduci in piata pentru ca se vor dezvolta si vor avea nevoie de finantare, iar acesta este doar un exemplu.

      Cred ca SIF-urile pot colabora in cazul anumitor deal-uri: ne putem strange mai multe SIF-uri sa cumparam o companie impreuna sau sa intram impreuna in actionariatul unei companii nelistate cu scopul de a o lista; am pus deja pe masa doua astfel de propuneri.

      WS: Deci solutia care este? “Doar” sa aducem companii noi in piata?

      Bogdan Dragoi: In primul rand sunt de acord si sustin ideea unanima din piata potrivit careia statul trebuie sa isi continue programul de IPO-uri si privatizari prin intermediul bursei. Totusi, aceste IPO-uri de stat trebuie privite doar ca niste ancore. Atat. In jurul acestor ancore piata trebuie sa fie ‘umpluta’ cu ceva – cu o serie de companii private. Am avut IPO-uri de stat si acum 5 ani, si acum 2 ani, si acum 1 an. Ce s-a intamplat de fapt? Au venit bancile si institutiile financiare, au cumparat, apoi au ramas pe hold, iar in piata lichiditatea a revenit la un nivel redus.

      WS: Te-ai gandit vreodata sa candidezi pentru un loc in conducerea BVB pentru a-ti face auzite ideile acestea?

      Bogdan Dragoi: Nu pot comenta ce se va intampla la AGA BVB de pe 28 octombrie, pentru ca avem o strategie si inca nu am luat o decizie in acest sens. Totusi, cred ca oricine va fi in viitorul Consiliu de Administratie al BVB ar trebui sa impuna managementului un mandat foarte clar, cu deadline-uri pentru obiectivele atinse. Daca pana in 2019 (n.red. anul in pana in care Comisia Europeana intentioneaza sa infiinteze uniunea pietelor de capital – dupa modelul uniunii bancare) nu avem o piata de capital regionala sau nationala dezvoltata, vom disparea, nu o sa mai existam pe harta. Nu mai putem sa irosim timp.

      AeRO? Ce este AeRO? Pentru mine adevarata piata este bursa – piata principala

      WS: Mai au SIF-urile un viitor? Se mai justifica existenta unui SIF sau trebuie transformate in niste fonduri de investitii clasice sau lichidate?

      Bogdan Dragoi: SIF-urile nu se incadreaza in definitia clasica a unui fond; au active listate, nelistate, mostenite sau nou-dobandite. Este un adevarat mix de active. Problema unui fond cu investitii in atat de multe domenii este ca ai nevoie de expertiza pe toate aceste sectoare unde ai expunere, iar acest lucru costa si adesea nu renteaza. Din acest motiv voi incerca sa fac o curatenie in tot ceea ce inseamna participatii minoritare din portofoliul SIF Banat-Crisana.

      WS: Va fi SIF1 in viitor un fond de investitii pe termen lung, sau unul mai degraba speculativ, care sa incerce sa isi maximizeze randamentele intr-un orizont de timp cat mai scurt?

      Bogdan Dragoi: Eu vad SIF1 ca pe o investitie sigura si pe termen lung. Din punct de vedere al managementului noi vrem sa dezvoltam. Nu suntem pusi pe diminuarea fondului, nici nu avem un mandat in acest sens din partea actionarilor.

      Sunt de asemenea sustinatorul acordarii unor dividende intr-un mod corect si sustenabil. Pana la urma oricine face fie investitii speculative, banzadu-se pe aprecierea pretului, fie investitii pe termen lung, care anual trebuie sa genereze un castig – iar acesta este dividendul.

      Oricine va fi in viitorul Consiliu de Administratie al BVB ar trebui sa impuna managementului un mandat foarte clar, cu deadline-uri pentru obiectivele atinse. Daca pana in 2019 nu avem o piata de capital regionala sau nationala dezvoltata, vom disparea, nu o sa mai existam pe harta.

      WS: Ce procent din profitul anual va fi distribuit anual sub forma de dividende?

      Bogdan Dragoi: Aceasta este o discutie pe care o voi avea in AGA cu actionarii, insa, ca principiu, sunt adeptul distributiilor anuale.

      WS: Daca nu veti avea in ce sa investiti in Romania, se va concentra SIF1 mai mult pe plasamentele din pietele externe?

      Bogdan Dragoi: Nu spun ca nu exista oportunitati de investitii in afara, dar eu sunt nationalist, eu vreau sa bag bani aici, in Romania, nu sa fiu fortat sa fac plasamente pe plan extern; din acest motiv insist pe ideea dezvoltarii pietei locale. Toti care lucram in aceasta piata trebuie sa ne luptam sa o crestem. In caz contrar, cred ne vom taia singuri creanga de sub picioare.

      Sursa foto: Mediafax

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Ionut Sisu
      Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



      Setari Cookie-uri