Banca Nationala a Ungariei (MNB) vrea sa cumpere pachetul majoritar de actiuni al Bursei din Budapesta (BSE), masura determinata de progresele slabe inregistrate de piata in ultimii ani. Un oficial de top din MNB a declarat ca piata de capital maghiara a ramas in urma contracandidatelor din Varsovia si Bucuresti – piata care inregistreaza “o dezvoltare dinamica”.

“Bursele un rol important in finantarea economiei, iar BSE nu indeplineste acest rol, spre deosebire de pietele din Varsovia si Bursa de Valori Bucuresti, care inregistreaza o crestere dinamica. La acest capitol am putea sa invatam de la polonezi, iar in alte privinte ei ar putea sa invete de la noi”, a declarat Marton Nagy, viceguvernator al Bancii Nationale a Ungariei, citat de publicatia maghiara online Portfolio.

Valoarea de piata companiilor listate pe Bursa din Budapesta ajungea la 14,2 mld. euro la sfarsitul primelor 9 luni din acest an, potrivit datelor Federatiei Burselor Europene. De cealalta parte, capitalizarea companiilor listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ajungea la 17,6 mld. euro, in crestere dupa listarile Romgaz, Electrica si Nuclearelectrica din ultimii trei ani.

Bursa de Valori Bucuresti Bursa din Budapesta
Capitalizare (mil. euro) 17.632 14.214
Valoare tranzactii (mil. euro) 1.381 5.290
Companii listate 82 45
IPO-uri 0 0

Date de la sfarsitul lunii septembrie 2015

Capitalizarea este insa unul dintre putinele capitole la care BVB depaseste bursa maghiara. In privinta valorii tranzactiilor din piata reglementata, Bursa din Budapesta este peste cea din Bucuresti, cu schimburi de 5,2 mld. euro in primele 9 luni din 2015, de aproape patru ori mai mari decat cele de 1,3 mld. euro de pe BVB. Majoritatea covarsitoare a tranzactiilor de la Budapesta (peste 95%) se concentreaza pe trei companii: OTP, MOL si Gedeon Richter.

“Banca centrala are instrumentele necesare pentru dezvoltarea bursei. Trebuie sa actionam rapid; am ramas mult in urma burselor din Varsovia si Bucuresti”, a declarat Marton Nagy, citat de Wall Street Journal.

MNB negociaza in prezent cu austriecii din grupul CEESEG, actionarul majoritar al BSE cu o detinere de 50,5%, preluarea Bursei din Budapesta. Tranzactia ar putea sa fie finalizata in urmatoarele saptamani.

Banca Nationala a Ungariei este teoretic independenta de guvern. Totusi, actualul guvernator Gyorgy Matolcsy este fost ministru al Economiei si un aliat al premierului Viktor Orban, cei doi cooperand indeaproape. In cazul preluarii pachetului majoritar de la CEESEG, operator care mai controleaza si bursele din Austria, Cehia si Slovenia, Banca centrala maghiara va pastra in actionariat actualele firme de brokeraj si ceilalti actionari minoritari din BSE.

“Vrem ca BSE sa infloreasca” – listari si facilitati fiscale pentru bursa maghiara

Ca parte a procesului de reformare a pietei de capital, ungurii vor sa listeze pe Bursa din Budapesta o serie de companii de stat, printre care banci de retail si companii de utilitati. Nagy a mai adaugat ca pe bursa ar mai putea fi listate si alte companii private de talie medie.

“De asemenea, va fi nevoie de facilitati fiscale si alte stimulente din partea bancii centrale pentru a face companiile sa se listeze. Nu in ultumul rand vor exista stimulente pentru cresterea cererii de actiuni din partea fondurilor si pentru imunatatirea activitatii de tranzactionare a caselor de brokeraj”, a mai adaugat viceguvernatorul.

Un total de 15 firme de brokeraj sunt autorizate sa intermedieze tranzactii pe Bursa din Budapesta, in comparatie cu 40 pe Bursa de Valori Bucuresti.

Recenta pozitie a Bancii Nationale a Ungariei cu privire la dezvoltarea pietei de capital contrasteaza cu masurile luate de guvernul maghiar in ultimii ani. Guvernul de la Budapeste a re-nationalizat activele fondurilor de pensii in 2011 (a caror valoare reprezinta 10% din PIB), motivand ca vrea sa salveze economiile populatiei de bursa.

Sursa foto: Bursa din Budapesta / Linkedin

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri