Fondul Proprietatea (FP) ar lua in calcul vanzarea de actiuni Hidroelectrica inainte de listarea companiei, daca ar primi o oferta, insa acesta nu este scenariul preferat de Fond, care are ca plan A vanzarea dupa sau chiar in cadrul listarii, a declarat pentru Mediafax managerul FP, Greg Konieczny.

Actionarii au imputernicit, joi, administratorul sa poata vinde pana la 30% din totalul activelor imobilizate in anul financiar 2015 si in anul financiar 2016. Autorizatia va expira la data de 31 decembrie 2016. Anterior, limita se situa la 20%. FP analizeaza constant portofoliul de active imobilizate si vrea sa aiba flexibilitate pentru cazul in care valoarea activelor ar creste semnificativ sau Fondul ar primi o oferta foarte buna.

In privinta participatiei la Hidroelectrica, cel mai mare activ din portofoliul de actiuni necotate, Fondul ar lua in cacul posibilitatea de a ceda un pachet de actiuni anterior listarii. Participatia la Hidroelectrica, evaluata la 491 milioane de euro la finele lunii septembrie, reprezinta aproximativ o treime din portofoliul de active nelistate.

"Trebuie sa avem planurile A, B si C pentru toate companiile, iar pentru Hidroelectrica planul A este listarea inainte (de vanzare, n.r.) sau vanzarea in cadrul listarii, nu anterior, dar suntem investitori financiari si daca vine la noi cineva maine si spune «atat platesc», cu siguranta vom analiza", a spus Greg Konieczny.

FP anticipeaza listarea Hidroelectrica pe Bursa de Valori Bucuresti in a doua jumatate a anului urmator sau in 2017. De asemena, tot in 2016-2017 Fondul se asteapta ca statul sa aduca pe piata de capital si companiile Posta Romana, Constanta Port, Aeroporturi Bucuresti si Salrom, in timp ce in cazul CE Oltenia procesul este suspendat.

Participatia la Hidroelectrica are o valoare de 491 milioane euro, detinerea la Aeroporturi Bucuresti este evaluata la 75,2 milioane euro, cea la Salrom la aproape 32 milioane euro, cea la Administratia Porturilro Constanta la 29,6 milioane euro, iar cea la Posta Romana la 12,5 milioane euro. Pe de alta parte, pachetul de actiuni la CE Oltenia este estimat la 24,2 milioane euro.

Fondul este interesat si de vanzarea unor participatii in distributiile de energie si gaze naturale la care are detineri minoritare. "Suntem interesati sa vindem, daca pretul este corect, din portofoliul de actiuni nelistate pe care le detinem la companiile de distributie de gaze naturale si electricitate. (...) Tranzactia cu Electrica va avea loc mai devreme sau mai tarziu, pentru ca este buna pentru actionarii Electrica si este buna si pentru noi. Din perspectiva noastra este doar o chestiune de timp", a spus managerul FP.

Fondul a retras in martie o oferta catre Electrica pentru vanzarea participatiilor minoritare pe care le are la patru subsidiare ale companiei, dar este gata sa reia negocierile. De asemenea, actionari minoritari ai Electrica au convocat o AGA pentru a aproba board-ului Electrica un mandat pentru a negocia si incheia o tranzactie cu FP.

"Discutam tot timpul cu Electrica, dar nu exista negocieri formale. Discutam despre cum ar trebui facuta tranzactia, despre cum sa abordam evaluarea, dar nu exista negocieri formale cu consilieri si avocati. Multe depind de decizia actionarilor pe 10 noiembrie", a declarat pentru Mediafax managerul FP.

Intrebat daca FP ar fi dispus sa accepte in schimbul participatiilor din subsidiare actiuni la Electrica, Konieczny a afirmat ca aceasta a fost una dintre optiuni, insa inainte de listarea Electrica.

"Acum principala problema a actionarilor este ca Electrica are prea multi bani. Exista un risc referitor la ceea ce s-ar putea intampla cu acesti bani. Sunt beneficii pentru Electrica, motiv pentru care sunt increzator ca aceasta tranzactie va trebui sa aiba loc", a spus el.

Fondul este mai optimist in privinta acestei tranzactii decat in privinta vanzarilor participatiilor minoritare la distributii controlate de Enel, E.ON sau GDF. "Electrica are motive mai puternice sa cumpere, intrucat ar deveni actionari 100%, fara minoritari. Nu este cazul Enel sau E.ON, unde este si statul actionar minoritar, iar statul nu si-a exprimat, pana in prezent, interesul sa faca ceva", a declarat Konieczny.

FP are participatii de cate 22% la companiile Electrica Distributie Muntenia Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Transilvania Nord si Electrica Furnizare, cu o valoare cumulata calculata la 189 milioane euro.

De asemenea, Fondul are un pachet de 12% din GDF Suez Energy Romania - 103 milioane euro, 18% din E.ON Distributie Romania si 13% din E.ON Energie Romania - in total 130 milioane euro, precum si detineri de cate 24% la Enel Distributie Banat si Enel Distributie Dobrogea si de cate 12% la Enel Distributie Muntenia, Enel Energie Muntenia si Enel Energie. Valoarea participatiilor in cele cinci companii controlate de Enel este estimata la 367 milioane euro.

Totodata, Fondul noteaza ca se afla in discutii cu Enel pentru vanzarea participatiilor detinute la companiile controlate de grupul italian. In privinta participatiei la OMV Petrom, cel mai valoros activ din portofoliul FP, Fondul noteaza ca analizeaza vanzarea de actiuni OMV Petrom, dar ca "nu este un vanzator disperat". "Vanzarea prin GDR la Londra este o optiune pe care o avem. Am sustinut decizia actionarilor pentru aceasta listare. Cu cat avem mai multe optiuni cu atat mai bine", a spus Konieczny.

Fondul nu vizeaza un anumit pret la care ar putea sa vanda actiuni OMV Petrom, dar se asteapta ca preturile mici de pe piata petrolului sa conduca la o revenire a cotatiei. "Nu am in minte un anumite pret al actiunilor, pentru ca trebuie judecat tinand cont de perspectivele cotatiei petrolului, companiei Petrom si ale Romaniei ca tara. Aici consider ca trebuie sa conteze strategiile noastre de management", a spus seful FP, intrebat despre un eventual nivel de pret la care ar trebui sa revina Petrom inainte ca FP sa analizeze o potentiala vanzare.

Actionarii OMV Petrom au aprobat, in septembrie, listarea secundara a companiei pe bursa de la Londra, la propunerea Fondului Proprietatea, mandatul acordat in acest sens conducerii companiei de petrol si gaze urmand sa fie valabil pana la sfarsitul anului urmator.

OMV este actionarul majoritar al OMV Petrom, cu o participatie de 51,01%, in timp ce Fondul Proprietatea are o detinere de 19%, iar statul roman are 20,6%. Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri