ASF trebuie sa reintre in legalitate prin retragerea deciziilor de radiere a unor emitenti, dupa ce acestia nu au achitat sumele cuvenite actionarilor care au depus cerere de retragere, in contextul desfiintarii pietei Rasdaq, potrivit Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC).

Astfel, AIPC solicita ASF reintrarea in legalitate prin retragerea deciziilor de radiere privitoare la urmatorii emitenti care nu au derulat toate procedurile prevazute de legea 151/2014 (legea pentru desfiintarea pietei Rasdaq): Electroputere VFU Pascani (RMAR), Astral SA Bucuresti (ASBU), Simerom SA Sibiu (SIEM), Remat SA Galati (REMQ), Steaua Romana SA Campina (STRO), Metalurgica SA Vlahita (METU), Prefa SA Brasov (PRFY), Zodiac 2000 SA (ZODI), ABO FARM S.A. Sfantu Gheorghe (NUDA), UMUC SA Bucuresti (UMUC), se arata intr-un comunicat al AIPC citat de Mediafax.

"AIPC este decisa sa-si radicalizeze lupta sa pentru apararea drepturilor investitorilor pe piata de capital din Romania inclusiv prin sesizarea institutiilor care asigura statul de drept din Romania si din Europa. (...) Nu excludem sa fie si alti emitenti in aceeasi situatie mai ales ca la ora actuala buletinul ASF apare cu o intarziere de doua saptamani. Deocamdata doar deciziile de radiere a acestor emitenti apar in buletinul ASF si avem investitori care au depus cereri de retragere neonorate", avertizeaza asociatia.

Procedurile nerespectate vizeaza dreptul actionarilor de a se retrage din acesti emitenti. Prin deciziile de radiere luate, ASF devine complice la incalcarea acestor proceduri prevazute de lege si a drepturilor actionarilor implicati, dar incalca si direct legea 151/2014 si Regulamentul ASF 17/2014 care prevede ca actiunile tranzactionate pe Rasdaq vor fi retrase de la tranzactionare si radiate din evidenta ASF la incheierea termenului de achitare catre actionarii retrasi din societate a contravalorii actiunilor detinute, respectiv de la finalizarea procedurii de retragere a actionarilor din societate, noteaza AIPC.

ASF a luat decizia de radiere cu toate ca exista cereri de retragere neachitate, iar in unele cazuri nu s-a finalizat nici raportul de evaluare al actiunilor.

"ASF cunoaste din sesizarile actionarilor ca aceste societati nu au achitat sumele care li se cuvin actionarilor care au depus cerere de retragere si tocmai de aceea aceste decizii ni se par greu de explicat. Printr-o interpretare abuziva a articolului 9 aliniatul 1 a legii 151/2014, ASF a ajuns sa incalce drepturile actionarilor prevazute de legea 151/2014. Sintagma din lege «activitatea pe piata Rasdaq» se refera la tranzactionarea pe aceasta piata si daca aceasta «inceteaza», drepturile actionarilor prevazute de legea 151/2014 raman intacte si este atributia ASF sa asigure respectarea lor. Este evident pentru orice jurist de buna credinta ca emitentii in cauza pot fi radiati din evidentele ASF numai dupa respectarea dreptului de retragere a actionarilor si achitarea tuturor sumelor care li se cuvin", se arata in comunicatul AIPC.

In aceeasi situatie de ilegalitate se afla si operatorul de piata BVB, care a pus emitentii in imposibilitatea de a publica pe site-ul sau rapoartele curente prevazute de legea 151/2014 si Regulamentul ASF 17/2014 in momentul in care a decis trecerea la sectiunea emitenti nelistati a tuturor emitentilor Rasdaq, arata asociatia investitorilor.

Legea de desfiintare a pietei Rasdaq a intrat in vigoare la finele lunii octombrie a anului trecut si a prevazut inchiderea pietei in termen de un an, ultima zi de functionare fiind 27 octombrie. Potrivit acesteia, companiile care nu se transfera pe piata reglementata sau pe sistemul alternativ sunt delistate.

Printre membrii Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital se regasesc fonduri de investitii, dar si mici investitori. Incepand cu anul 2012, AIPC este afiliata la organizatiile similare europene reprezentative Euroshareholders (Forumul Asocatiilor Nationale ale Actionarilor din UE ) si EuroFinUse (European Federation of Financial Services Users - Federatia Europeana a Utilizatorilor de Servicii Financiare).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri