Presedintele Airbus Helicopters, alaturi de oficialitati din Franta, Germania si Romania, au dezvelit piatra de temelie a unei noi fabrici, unde se va produce un nou tip de elicopter greu, H215, investitia urmand sa se ridice la peste 15 milioane euro.

Inainte de deschiderea ceremoniei, invitatii la eveniment au tinut un moment de reculegere pentru victimele atentatului de la Paris si apoi au cantat imnul Frantei, scrie Mediafax.

La lansarea oficiala a Airbus Helicopters in Romania, situata pe platforma IAR Ghimbav, au participat presedintele Airbus Helicopters Group, Guillaume Faury, ambasadroul Frantei la Bucuresti, Francois Saint-Paul, ambasadorul Germaniei, Werner Hans Lauk, secretarul de stat al Departamentului pentru Investitii Straine si Parteneriat Public-Privat, Alexandru Nastase, si prefectul Brasovului, Mihai Mohaci.

Reprezentantii Airbus Helicopters nu au precizat o suma totala a investitiei care urmeaza sa fie facuta in fabrica de la Brasov, insa secretarul de stat Alexandru Nastase a spus ca este vorba despre o investitie de 15 milioane de euro, Romania acordand un ajutor de stat de 20 milioane lei.

Sub controlul Airbus Helicopters Industries, fabrica, unde vor fi create peste 300 de locuri de munca, se va intinde pe o suprafata de 10.000 de metri patrati si va gazdui productia de elicoptere H215 de la achizitii pana la post-vanzare, inclusiv activitati de proiectare.

Linia de asamblare moderna cu flux cadentat va avea o capacitate de productie de 15-20 de aeronave pe an, iesirea primului H215 de pe linia de asamblare fiind planificata pentru anul 2017, a anuntat presedintele Airbus Helicopters Group, Guillaume Faury. "Elicopterul H215 are o importanta strategica pentru Airbus Helicopters si ne va permite sa le oferim clientilor cel mai bun elicopter adaptat nevoilor lor, la costuri de operare si de intretinere directe extrem de competitive. Prin acest parteneriat extins cu Romania, un important membru al UE si NATO, ne vom asigura ca legendarele elicoptere grele bimotor sunt mai economice ca niciodata pe pietele curente si emergente“, a spus Faury.

H215 este o varianta avansata a fostului model AS332 C1e/L 1e si ofera un nou concept de afaceri, cu performante dovedite la costuri mai mici. Toate elicopterele H215 vor iesi pe linia de asamblare finala intr-o configuratie versatila, capabila sa suporte o lista extinsa de echipamente optionale ("lista de cumparaturi“) pregatite pentru a fi selectate. Acest nou concept ii va permite aeronavei sa vina in intampinarea asteptarilor clientilor si deserveste o gama larga de misiuni precum activitatile utilitare, operatiunile de mentinere a pacii ale Natiunilor Unite si misiuni de sprijin logistic.

"Acest nou centru industrial 100% Airbus Helicopters reprezinta o valorizare a istoriei de succes pe care o avem in programele complexe de intretinere si mentenanta a aeronavelor in Romania si a cooperarii de peste 40 de ani cu aceasta tara. Scopul nostru este sa le oferim clientilor un concept de afaceri complet nou si modern, prin propunerea unei noi definitii a echipamentului standardizat pentru timpi de productie rapizi si preturi de achizitie bune“, a spus, la randul sau, Serge Durand, director general al Airbus Helicopters Industries.

Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Francois Saint-Paul, a spus ca "acest proiect nu este doar o investitie fizica, ci si una pentru viitor“.

"Airbus a ales Romania si Brasov. Nu este un hazard, ci o alegere foarte bine facuta, pentru ca in Romania exista excelenta, vointa si capacitatea de a face ceva pe termen lung. E un gest de incredere pe termen lung“, a spus ambasadorul.

H215 este un elicopter bi-motor, economic, puternic si versatil, care combina o avionica de ultima generatie si o platforma fiabila pentru capacitati multi-misiune dificile. Acesta ofera capabilitati pentru raze mari de actiune, putere, viteza, o capacitate mare de sarcina utila si performante foarte bune de ridicare in medii calde si la altitudine. Aeronava este certificata EASA (European Aviation Safety Agency) si FAA (Federal Aviation Administration), este echipata cu cele mai moderne tehnologii, care indeplinesc cele mai noi cerinte de siguranta ale pietei. Acesta include un glass cockpit si renumitul pilot automat in 4 axe folosite de H225, care ofera siguranta aeronavelor de zbor, precizie si stabilitate in cele mai dificile conditii de operare.

Airbus Helicopters este o divizie a Airbus Group. Cu cele peste 3 milioane de ore de zbor pe an, compania are in functiune o flota de 12.000 de elicoptere operate de peste 3.000 de clienti in 152 de tari. Airbus Helicopters are peste 23.000 de angajati in intreaga lume, iar in 2014 a generat venituri de 6,5 miliarde de euro. In conformitate cu noua identitate a companiei, integrata complet in Airbus Group, Airbus Helicopters si-a redenumit gama de produse, inlocuind fosta denumire "EC“ cu "H“.

Sursa foto: Lorette Fabre/airbusgroup.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri