Prabusirea burselor din luna august a fost aproape uitata in SUA, unde actiunile celor mai importante companii si-au revenit aproape complet si sunt la doar doua procente de maximele anuale. Europa inca mai are de recuperat, nemtii fiind singurii care se pot compara cu americanii.

August a fost cea mai slaba luna din acest an pe bursele din toata lumea, castigurile realizate pana la acel moment in timpul anului evaporandu-se in cazul majoritatii pietelor. Bursa de Valori Bucuresti nu a facut exceptie, scaderile ajungand la 10% in “Vinerea Neagra” – ziua in care toate pietele s-au prabusit odata cu Bursa din Shanghai, piata care a dat semnalul valului de scaderi.

S&P 500, principalul indice al Bursei din New York, ar mai trebui sa urce cu doar 0,7% pentru a depasi nivelul inregistrat la inceputul lunii august si pentru a marca astfel recuperarea completa a pierderilor cauzate de socul chinez. Mai mult decat atat, o crestere de 2% ar impinge S&P 500 peste maximul istoric de 2.130 inregistrat in mai.

In Romania, BET, indicele care urmareste cele mai tranzactionate zece actiuni, are nevoie de o crestere de 5,8% pentru a recupera pierderile lunii august. Analistii spun ca revenirea pietei americane nu garanteaza o traiectorie similara a pietelor europene si mai ales a pietei romanesti, care se confrunta in primul rand cu iesirile de capital ale fondurilor de investitii din pietele de frontiera.

Tara Indice

*Crestere necesara

pentru a recupera pierderile din august

SUA S&P 500 0,7%
Germania DAX 0,4%
Marea Britanie FTSE 100 5,2%
Polonia WIG 20 14%
Romania BET 5,8%
China Shanghai Composite 6,6%

*Avand in vedere cotatiile inregistrate la inceputul sedintei de vineri, 27 noiembrie

“Nu se poate spune cu sigurata ca si noi vom recupera foarte curand pierderile acestea, deoarece din Romania si piete similare au iesit in ultimele luni fonduri de frontiera. Chiar recent am vazut un astfel de fond care a vandut doua trei din active si care vindea actiuni precum Transelectrica, Transgaz sau Romgaz indiferent de pret, ei urmarind doar atingerea target-ului de reducere a expunerii pe anumite piete”, a declarat Dragos Manolescu, director de investitii OTP Asset Management.

Acesta a mai adaugat ca expunerea foarte ridicata a pietei de capital romanesti pe sectorul energetic – unul nu tocmai preferat de investitori in prezent – poate prelungi cursa de recuperare a indicilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Petrom (SNP) si Romgaz (SNG), cele mai mari companii energetice listate, au scazut pe bursa in acest an cu 24%, respectiv 18%. O scadere de 2% este notata si in dreptul Transelectrica (TEL), in vreme ce Electrica (EL) si Transgaz (TGN) sunt singurele societati din energie care rezista pe plus la nivelul intregului an.

“Componenta sectoriala a indicilor BVB difera foarte mult de cea a S&P 500, care reprezinta practic toata economia americana. Noi suntem in schimb foarte concentrati pe energie, sector unde preturile s-au dus in jos”, mentioneaza Manolescu.

In Europa, actiunile germane au evoluat cel mai bine dupa caderea cauzata de turbulentele din China, indice DAX aflandu-se la o distanta de doar 0,4% fata de inceputul lui august. La polul opus se afla Polonia, care a continuat sa scada in ultimele trei luni si unde indicele WIG 20 mai are de recuperat inca 14%.

Sursa foto: Shutterstock / Rob Wilson

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri