Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a admis contestatia Hidroelectrica la decizia prin care Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a sanctionat compania pentru export de electricitate, a anuntat miercuri compania.

Instanta a admis contestatia Hidroelectrica impotriva unui proces verbal al ANRE, prin care se retine in sarcina producatorului de energie exportul de electricitate in Ungaria intre decembrie 2014 si februarie 2015, scrie Mediafax.

"Mai exact se retine ca Hidroelectrica a vandut energie pe o platforma centralizata, transparenta si competitiva din Ungaria, administrata de Tradition Financial Services Ltd., lider mondial in domeniul brokerajului de produse energetice, desi avea obligatia sa vanda toata cantitatea de energie produsa pe platforma OPCOM din Romania", arata Hidroelectrica intr-un comunicat.

Potrivit Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, interpretarea ANRE incalca principiul liberei circulatii a bunurilor in interiorul UE, o directiva europeana privind piata interna de energie, Legea Energiei, ordonanta de urgenta privind organizarea ANRE si licenta de furnizare acordata Hidroelectrica.

"Hotararea instantei de judacata are o valoare istorica. La momentul ramanerii definitive a sentintei, oricare producator, fie ca se cheama Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Oltenia, va putea sa incheie direct contracte de export de energie pe oricare dintre pietele statelor membre ale Uniunii. In 2012 am decuplat baietii destepti de la energia ieftina produsa de Hidroelectrica. Dupa un tun de 1 miliard de euro dat companiei, baietii destepti s-au reinventat cu ajutorul unor functionari din ANRE, care, printr-o interpretare restrictiva si antieuropeana a legislatiei, le-au creat traderilor de energie un monopol: exportul de energie", a declarat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol.

Potrivit acestuia, anul trecut Romania a inregistrat un record al exportului de energie, 8,7 milioane MWh, iar anul acesta se va ajunge la 10 milioane MWh.

"Niciun megawatt nu a fost exportat de Nuclearelectrica sau Oltenia. Hidroelectrica a exportat 15 MWh, a fost amendata de ANRE si avertizata cu retragerea licentei de furnizare. Prin aceasta interdictie, companiile statului au fost vaduvite in ultimii doi ani de cateva zeci de milioane de euro care au intrat in buzunarele acelorasi baieti destepti prin ale caror firme se deruleaza tot exportul de energie al Romaniei. Oare functionarii de azi care favorizeaza, chiar si involuntar, printr-o asemenea interpretare a legii, traderii de energie, nu sunt aceiasi care, in mod voluntar, in perioada ianuarie 2006-iunie 2012, nu au verificat si nu au luat masuri pentru aplicarea Ordinelor Presedintelui ANRE 408/2006 si 445/2009 care obligau toti producatorii de energie, inclusiv Hidroelectrica, sa oferteze intreaga cantitate de energie pe OPCOM?", intreaba Borza.

Acesta subliniaza ca Hidroelectrica, timp de 6 ani, nu a vandut un megawatt pe bursa pentru ca toata productia era contractata de "baietii destepti" la preturi care nu acopereau costurile de productie.

"Poti pune orice tehnocrat la conducerea ANRE, la conducerea Ministerului Energiei sau a oricarui minister, ca nu va face nimic, cata vreme va lucra cu aceiasi functionari blazati, incompetenti si corupti, uitati prin institutiile statului de toate guvernele posdecembriste.

Constat ca stabilitatea in functie a functionarului public bate imunitatea parlamentarului sau inamovibilitatea magistratului. Daca ne dorim un stat modern, eficient si european trebuie sa reformam din temelii administratia publica din Romania. Trebuie evaluat tot corpul functionarilor publici pe criterii de integritate, competenta ssi performanta. Si platiti pe masura", a mai afirmat reprezentantul Euro Insol.

Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de energie din Romania, se afla pentru a doua oara in insolventa, incepand cu februarie 2014. Prima procedura de reorganizare a avut loc in perioada iunie 2012-iunie 2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri