Pawel Tamborski (foto), directorul Bursei din Varsovia (WSE) - cea mai mare piata de capital din Europa Centrala si de Est, si-a anuntat demisia, in presa poloneza speculandu-se ca decizia a fost luata dupa schimbarea guvernului liberal cu un cabinet populist si eurosceptic.

Pawel Tamborski conducea Bursa din Varsovia din iulie 2014, cand l-a inlocuit pe Adam Maciejewski (cel care il urmase pe Ludwik Sobolewski, actualul CEO al Bursei de Valori Bucuresti, la conducerea WSE). Tamborski va mai ramane la conducerea WSE pana la sfarsitul acestui an, potrivit unui anunt al operatorului bursier.

“Nu am fost niciodata un politician. Sunt mandru ca intreaga mea cariera a putut sa fie folosita pentru binele Poloniei. Astazi, nu vreau ca bursa sa fie implicata in jocuri politice”, a declarat Pawel Tamborski, citat de Financial Times. Referirea la “jocurile politice” a fost scoasa din declaratia oficiala data de acesta intr-un anunt al Bursei din Varsovia.

Cititi si un interviu cu Pawel Tambroski

Partidul Lege si Justitie (PiS), o formatiune politica de dreapta, eurosceptica, a castigat in octombrie alegerile parlamentare din Polonia. Liderul PiS Jaroslaw Kaczynski este fratele geaman al fostului presedinte Jaroslav, decedat intr-un accident aviatic in Rusia, in 2010. Alegerile au rasturnat balanta puterii in Parlamentul polonez, in favoarea conservatorilor, dupa opt ani de guvernare a liberalilor din Partidul Platforma Civica.

Noua putere este asteptata sa aiba o politica mult mai interventionista decat precedentul guvern, urmand de asemenea sa introduca noi taxe asupra retailerilor si sistemului bancar, sectoare controlate preponderent de actionari straini. PiS a inlocuit deja sefii mai multor autoritati si agentii poloneze cu figuri politice, incercand astfel sa aiba un control mai puternic asupra acestora.

Schimbarea guvernului nu a fost intampinata prea bine nici de investitorii de pe Bursa din Varsovia, care nu reuseste sa isi revina dupa caderea din august a pietelor, cauzata de turbulentele din China. WIG 20, principalul indice al bursei poloneze, se afla in prezent la cel mai scazut nivel din ultimii sase ani.

In ciuda valului de privatizari din ultimul deceniu, statul polonez are in continuare o influenta puternica asupra mediului de afaceri, detinand pachete importante de actiuni la marile companii locale. Bursa din Varsovia este de asemenea controlata de stat, care detine 51% din actiuni.

Pawel Tamborski a fost anterior subsecretar de stat la ministerul polonez al Trezoreriei, fiind responsabil de privatizari. In domeniul privat, Tamborski a lucrat pentru Wood & Co si Unicredit CAIB, companii in cadrul carora a condus departamentele de investment banking.

Sursa foto: WSE

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri