Furnizorul de servicii software Arobs Transilvania si alte doua companii romanesti de talie medie au fost incluse saptamana trecuta in platforma Elite, dezvoltata de London Stock Exchange Group (LSEG) - operatorul burselor din Londra si Milano. Arobs era principala speranta a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) pentru o listare in piata principala anul acesta.

Britanicii spun ca prin intermediul Elite imbunatatesc capacitatea companiilor de a atrage potentiali investitori si le fac mai constiente de optiunile de finantare pe care le au la dispozitie. Acestia au negat ca ar incerca astfel sa “pregateasca” viitoare listari pe propriile burse.

“Scopul Elite nu este sa promoveze o anumita bursa sau o anumita solutie de finantare, ci mai degraba sa furnizeze IMM-urilor o serie calificari, retele si fluxuri de capital care sa le ajute sa se dezvolte. Platforma este conceputa pentru a pregati firmele sa acceseze capitalul furnizat de investitorii de venture capital si private equity. Companiile care vor sa se listeze vor putea sa faca acest lucru pe orice bursa doresc”, a declarat Luca Peyrano, Head of Continental Europe Primary Markets in cadrul London Stock Exchange Group.

La sfarsitul saptamanii trecute, Arobs Transilvania, Biochem si Fatrom au intrat in programul Eite, ducand numarul total al companiilor romanesti inscrise la sapte. “Suntem incantati sa primim aceste trei companii pe Elite si continuam discutiile cu alte societati romanesti care se gandesc se alature platformei”, mentioneaza Luca Peyrano.

LSEG cauta companii antreprenoriale, cu un istoric solid si cu perspective bune de crestere pe care sa le convinga sa intre in programul Elite. “Toate companiile care aplica sunt selectate in urma unor discutii detaliate cu London Stock Exchange”, a mai adaugat italianul.

Reprezentantii LSEG spun ca in prezent peste 320 de companii, 150 de consultanti si 90 de investitori fac parte din “comunitatea” Elite.

Ce companii romanesti s-au inscris in programul Elite

Arobs Transilvania

Arobs urma sa desfasoare primul IPO privat din piata principala a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) in 2015, insa fondatorul Voicu Oprean a declarat recent ca listarea societatii clujene cu afaceri de 15,5 mil. euro este amanata, neexistand un termen exact cand aceasta va avea loc. Alaturi de solutiile de navigatie GPS, Arobs mai furnizeaza si solutii software pentru localizarea si managementul flotelor auto, precum si de automatizare a fortei de vanzari.

*Profit net 2014: 1,6 mil. lei

*Cifra de afaceri 2014: 51,8 mil. lei

Biochem

Biochem este o companie cu capital 100% romanesc, infiintata in 1991. Biochem ofera consultanta si distribuie produse pentru protectia plantelor si seminte pentru agricultura bio. Incepand cu 2014, compania ofera servicii de logistica, iar anul acesta actionarii au lansat si Biochem IFN, institutie financiara non-bancara care va oferi credite fermierilor.

*Profit net 2014: 18,9 mil. lei

*Cifra de afaceri 2014: 125,5 mil. lei

Fatrom

Fatrom Aditivi Furajeri activeaza de peste 10 ani in domeniul productiei si distributiei de furaje pentru animale. Compania este detinuta de oamenii de afaceri Georgios Galanakis si Andrei Soare, care in 2011 au vandut catre gigantul olandez DSM o parte din business.

*Profit net 2014: 6,9 mil. lei

*Cifra de afaceri 2014: 78,4 mil. lei

Romcab

Producatorul de cabluri si conductori electrici Romcab Targu Mures (MCAB) este deja listat pe Bursa de Valori Bucuresti, dupa ce a fost transferat din piata Rasdaq. Compania este controlata de omul de afaceri Zoltan Prosszer. Actiunile MCAB si-au triplat valoarea in 2014, o parte din crestere fiind datorata semnarii unui contract cu austriecii de la Meinhart Kabel Osterreich pentru distributila de cabluri in valoare de 25 mil. euro in fiecare an. Contractul are o durata de trei ani.

Profit net 2014: 25,4 mil. lei

Cifra de afaceri 2014: 661,7 mil. lei

Teamnet

Grupul Teamnet este unul dintre principalii integratori IT&C din regiune. Compania a primit recent o noua investie de 1,5 milioane de euro din partea International Finance Corporation, divizia de investitii a Bancii Mondiale, si Black Sea Trade and Development. Teamnet a mai primit anul trecut o investitie de 15 milioane de euro din partea Bancii Mondiale, suma fiind oferita sub forma unui imprumut de 10 milioane de euro si 5 milioane de euro sub forma de investitie de capital.

*Profit net Teamnet International (2014): 14,2 mil. lei

*Cifra de afaceri Teamnet International (2014): 338 mil. lei

Cifra de afaceri consolidata Teamnet Group (2014): 93 mil. euro (411,8 mil. lei)

Sun Wave Pharma

Sun Wave Pharma este lider in piata romaneasca a suplimentelor naturale si a produselor naturiste, potrivit Cegedim, companie specializata in studii de piata in industria farmaceutica. Yogish Agarwal, fostul sef al Ranbaxy Romania, este fondatorul Sun Wave Pharma.

*Profit net 2014: 0,9 mil. lei

*Cifra de afaceri 2014: 66,2 mil. lei

Global Remote Services

Global Remote Services este un operator de servicii call center. Fondata in Ianuarie 2004, GRS ofera servicii de contact center tip multilingvistic si pluri-canal, precum si servicii de tip back-office catre organizatii din Europa.

*Profit net 2014: 5,1 mil. lei

*Cifra de afaceri 2014: 24,8 mil. lei

*Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri