Fondul Proprietatea (FP) a obtinut in primele 11 luni un profit de 793 milioane de lei (178,4 milioane de euro), in scadere cu 21,6% de la nivelul record de 1,01 miliarde de lei (228 milioane de euro) din primele 11 luni ale anului trecut, cand a vandut o parte mai mare a activelor din portofoliu, informeaza Mediafax.

Fata de primele zece luni, cand se situa la 798,2 milioane de lei, profitul a scazut cu mai putin de 1%. In intervalul ianuarie-noiembrie al acestui an, Fondul a vandut doar o parte din detinerea de la Romgaz (SNG), in timp pe parcursul anului trecut a vandut integral participatiile detinute la Erste Group Bank (EBS), Raiffeisen Bank, Resib (RESI), Turdapan (TUSB), Transelectrica (TEL), Transilvania-Com si Severnav (SEVE), precum si partial din detinerile la Romgaz, Oil Terminal (OIL) si Primcom.

Administratorul de fond a vandut, in luna octombrie, printr-un plasament privat accelerat, 4,15% din actiunile Romgaz, mai mult decat intentiona initial, pentru 456 milioane lei (103,1 milioane euro), cu un discont de 6,8% fata de pretul din piata. Dupa tranzactie, Fondul a ramas cu 5,84% din actiunile Romgaz.

De asemenea, FP a vandut in acest an si participatii detinute la cateva companii care s-au delistat de pe Rasdaq in contextul desfiintarii pietei, dar si o detinere foarte redusa la LukOil Petrotel, fara impact semnificativ asupra rezultatelor financiare ale companiei.

Valoarea activului net s-a situat la 11,61 miliarde de lei la finele lunii noiembrie, in scadere cu 2,7% comparativ cu 11,93 miliarde de lei in octombrie si cu 17% raportat la 13,98 miliarde de lei in noiembrie anul trecut.

Fondul are in portofoliu actiuni la companii necotate in valoare de 6,54 miliarde de lei si participatii in companii listate de 4,78 miliarde de lei. Valoarea portofoliului de actiuni listate si, implicit, cea a activului net a scazut in acest an inclusiv din cauza declinului cotatiei OMV Petrom (SNP), la care FP detine 19% din actiunile companiei. Pachetul de actiuni la compania petroliera este cea mai importanta participatie din portofoliul FP.

Astfel, la finele lunii noiembrie, cele mai mari detineri din portofoliul FP erau OMV Petrom - cu o pondere de 28,08% in valoarea activului net si Hidroelectrica - cu 18,76%. In timp ce ponderea OMV Petrom a coborat de la 33,13% la finele lunii octombrie, cea a Hidroelectrica a urcat de la 14,8%.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri