Un grup de actionari ai SIF Transilvania (SIF3), care detin impreuna 8,09% din capital, cer schimbarea managementului societatii, acestia inaintand miercuri o cerere de convocare a Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor.

SIF Transilvania este condusa din functia de director general de Mihai Fercala, unul dintre cei mai longevivi sefi de SIF-uri, avand peste 13 ani la conducerea SIF3. Actionarii care au semnat cererea de convocarea a AGA sunt fondurile deschise de investitii Certinvest Prudent, Certinvest Dinamic, Certinvest XT Index, Certinvest BET FI Index, fondul de pensii private „Pensia mea” (administrat de Certinvest), fondul strain de investitii Broadhurst Investments si persoanele fizice Corin Trandafir, Ilie Stoichescu, Constantin Fratila, Maria Alexandra Fratila, Gabriela Alexe, Radu Ciuceanu si Radu Toia (foto).

Toia este noul director executiv al Asociatiei Administratorilor de Fonduri, pana recent el activand si ca vicepresedinte al SIF Transilvania. De asemenea, Radu Toia a intrat saptamana aceasta si in Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Constantin Fratila este un fost arbitru din prima liga romaneasca de fotbal, actionar al SIF3, care in trecut a mai avut contre dure cu sefii SIF Transilvania, razboiul fiind purtat chiar si in Adunarile Generale ale Actionarilor altor societati.

"Pentru a-si pastra competitivitatea, Romania are nevoie de o piata de capital dinamica, conectata la contextul european, la cerintele de reglementare si la oportunitatile de piata. Ne dorim sa aducem SIF Transilvania in pozitia de lider de piata, cu o viziune de business orientata catre performanta si un management eficient, transparent, bazat pe o colaborare autentica cu actionarii”, a declarat, in numele actionarilor semnatari, Radu Toia, actionar SIF Transilvania.

Demersul actionarilor se bazeaza pe un calcul estimativ al pierderilor rezultate, din cauza unui management defectuos. Conform acestora, SIF Transilvania a pierdut peste 50 mil. euro din cauza practicilor si politicilor indoielnice, lipsei de viziune si de transparenta in procesul decizional, se mentioneaza intr-un comunicat al actionarilor care cer schimbarea conducerii SIF3.

„Spre exemplu, deciziile de investitii in sectorul hotelier, in active aflate in administrarea SIF Transilvania, au fost luate fara planuri de business asociate si fara o justificare economica, asa cum ar fi fost normal. In consecinta, resursele investite in proiectele de refacere a hotelurilor au fost, in estimarea noastra, cu aproximativ 100% mai mari fata de pretul mediu al pietei si nu au obtinut rezultate pe masura potentialului acestora”, mai adauga actionarii.

Acestia subliniaza ca SIF3 a investit direct sau indirect aproximativ 100 mil. euro in hotelurile detinute de cele opt companii hoteliere din portofoliul societati, aproape niciunul dintre acestea nefiind in prezent profitabil.

Actionarii au mai propus si aprobarea depunerii la Autoritatea de Supraveghere Financiara din Romania, pana la data de 31 martie 2016, a cererii de autorizare a Societatii ca fond de investitii alternative, in conformitate cu prevederile Legii nr. 74/2015.

De asemenea, actionarii semnatari propun ca noua echipa de management sa elaboreze strategia de dezvoltare viitoare a Societatii, bazata pe o abordare de tip „private equity”, raportata in principal la detinerile majoritare de capital ale Societatii in domeniul turismului, in domeniul dezvoltarii imobiliare si in cel al institutiilor financiare non-bancare, si sa o supuna ulterior aprobarii adunarii generale a actionarilor Societatii.

Conform procedurilor in vigoare, Directoratul SIF Transilvania este obligat sa convoace AGOA nu mai tarziu de 30 de zile de la data primirii cererii de convocare si, in toate cazurile, sa asigure tinerea AGOA in cel mult 60 de zile de la data primirii cererii de convocare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri