O investitie distribuita in mod egal in actiunile celor patru noi companii listate anul acesta in piata AeRO ar fi generat un castig teoretic de 8,5%, peste randamentele principalilor indici ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Seful Goldring, casa de brokeraj care a adus in piata Life is Hard (LIS), compania cu cea mai buna evolutie de pe AeRO, spune ca in primul semestru din 2016 va mai lista alte doua companii pe sistemul alternativ de tranzactionare.

Titlurile dezvoltatorului de software Life is Hard au crescut cu aproape 41% in cele doua saptamani in care s-au aflat la tranzactionare, marcand astfel cea mai buna evolutie de pe AeRO in 2015. Compania s-a listat pe 8 decembrie, investitorii tranzactionand in medie titluri de 70.200 lei in fiecare zi.

“Am batut palma cu alte doua firme, din Targu Mures si Cluj, in vederea unei listari pe AeRO. Cel mai probabil acestea vor veni in piata in prima jumatate a anului viitor. O companie este din domeniul productiei de bunuri, iar cealalta se ocupa cu vanzarea de servicii si produse online”, a declarat Virgil Zahan, directorul general al casei de Brokeraj Goldring.

Compania Data listarii Evolutie Rulaj mediu/sedinta (lei) Zile in care s-a tranzactionat
Life is Hard 8 decembrie +40,9% 70.200 9
Sameday Courier 25 februarie +4,9% 8.500 132
Bittnet Systems 15 aprilie +3,4% 4.034 143
Chronos Curier 22 iunie -15% 1.085 17

Bursa de Valori Bucuresti a lansat AeRO in februarie 2015, mizand pe atragerea companiilor antreprenoriale l de talie medie-mica pe acest sistem alternativ de tranzactionare. Valoarea tranzactiilor de pe AeRO este in general mult mai redusa decat in piata principala a BVB, piata adresandu-se astfel mai degraba micilor investitori, cu portofolii de cateva mii de euro.

Patru companii noi s-au listat pe AeRO in acest an, trei fiind aproape de a inchide anul cu evolutii pozitive. Exceptia este Chronos Curier, firma de curierat care a intrat in insolventa la doar trei luni dupa listare. Teoretic, investitorii care au cumparat actiuni Chronos in ziua listarii au pierdut “doar” 15% in perioada in care acestea s-au tranzactionat, insa pierderea reala ar putea sa fie mult mai mare in functie de felul in care insolventa se va finaliza, un posibil faliment urmand sa genereze pierderi semnificative. Singura veste buna in acest caz este ca foarte putini investitori au facut plasamente in titluri Chronos Curier.

In ciuda acestui esec, un plasament distribuit in mod egal, imediat dupa listare, in titlurile celor patru noi companii de pe AeRO (Sameday Courier, Bittnet Systems, Chronos Curier si Life is Hard) ar fi adus un castig de 8,5% anul acesta. Pentru comparatie, BET, indicele celor mai lichide zece actiuni de pe Bursa de Valori Bucuresti, a scazut cu 3,5% in 2015, scadere partial compensata de dividendele distribuite de marile companii listate.

“Marea problema a bursei este lipsa de promovare. Acum cateva saptamani discutam cu antreprenor, care ulterior a devenit client, si care m-a intrebat ‘unde am fost pana acum?’ cand a auzit ca societatile listate acorda dividende cu randament 8%, in conditiile in care dobanzile bancare sunt la 2%. Bursa are lipsuri mari la capitolul marketing; oamenii pur si simplu nu stiu ca exista o alternativa concreta la depozite”, spune Virgil Zahan.

Fara a lua in calcul dividendele, bursa romaneasca a avut o evolutie modesta in acest an, majoritatea indicilor inregistrand scaderi minore pana in prezent. Corectia vine dupa ce in precedentii doi ani bursa generase castiguri de peste 30% pe principalii indici, depasind astfel cu mult dobanzile oferite de banci.

Nu a fost luat in calcul fondul de investiti Carpathia Capital, administrat de polonezii de la INC.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri